Moderní cukrařina Josefa Maršálka – skvělý recept na laskonky

archiv revue
Dobrota, kterou dokáže doma upéct každý, kdo umí upéct bábovku.
Kdo by neznal skvělého cukráře Josefa Maršálka? Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet nějaký jeho recept, ale když jsem viděla méně obvyklé ingredience u jeho receptů, trochu mě to odrazovalo a říkala jsem si, že to bude určitě těžké a můžu leccos pokazit. Ale nakonec jsem se do toho pustila a zkusila jsem si doma upéct laskonky podle receptu z knihy Moderní česká cukrařina.

Asi si na první pohled řeknete, proč jsou laskonky na obrázcích v knize tak sněhobílé a moje jdou do béžova. Není to tím, že by se mi je podařilo připálit, ale prostě nepoužívám bílý cukr, což je na výsledné barvě celkem znát. Ačkoliv jsem se toho dlouho bála, musím uznat, že recept i posloupnost pokynů jsou perfektně dotažené a pokud člověk opravdu sleduje krok za krokem doporučený postup a nesnaží se být „chytřejší“, v pohodě to každý zvládne. Tedy každý, kdo si doma aspoň tu a tam něco upeče.


A tady je recept!
Korpus:
65 g bílků, 135 g cukru krupice (tedy, v mém případě hnědého cukru), 40 g cukru moučky, 90 g mletých mandlí, 1 g soli, kůra z 1 citronu.
Dáme vařit 80 g cukru krupice s 50 g vody. Použijeme teploměr. Když má teplota rozvaru 105 st., začneme v čisté míse šlehat bílky se solí za občasného přidávání zbylého cukru krupice do pevného sněhu. Rozvar vypneme, když má 115 st. Tenkým pramínkem jej za pomalého šlehání vmícháváme do sněhu. Došleháme dotuha a dostudena. Ručně opatrně vmícháme zbylé ingredience. Na pečící papír ihned roztíráme přes šablonu oválné tvary laskonek (já mám doma jen kulaté). Vkládáme do trouby vyhřáté na 150 st., stáhneme teplotu na 130 a pečeme do úplného vysušení, asi 45–50 minut. Stáhneme teplotu, pokud se nám zdá, že laskonky dostávají nahnědlou barvu.

Na citronový krém s bílou čokoládou
200 g šťávy z čerstvě vymačkaných citronů, 100 g cukru krupice, 16 g solamylu, 120 g vajec, 50 g žloutků, 120 g másla, 100 g bílé čokolády.
V hrnci rozmícháme šťávu, cukr a solamyl. Přivedeme k varu, odstavíme a všleháme směs vajec a žloutků. Vrátíme zpět na oheň a opět přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme čokoládu a všleháme máslo. Skvěle pomůže ponorný mixér. Přikryjeme fólií a necháme v ledničce vychladnout.

Na dohotovení: 50 g sekaných pistácií (tak pistácie jsem musela vynechat, u nás doma nikdy dlouho nevydrží, takže když jsem pekla, už zase nebyly.

I když jsem použila jiný cukr a neměla jsem pistácie, pokud můžu posoudit, na chuť laskonek to nemělo velký vliv, protože z tácu zmizely během dvou hodin. Jediná jejich nevýhoda je v tom, že pokud neupečete dvojitou dávku, už za hodinu budete řešit, že jsou všechny pryč. Určitě recept vyzkoušejte, s kupovanými laskonkami se to nedá ani srovnat. Za mě to zdaleka není poslední recept, který jsem z Moderní české cukrařiny vyzkoušela. Ať se daří a dobrou chuť.



-ice-
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Moderní česká cukrařina
Čeština

Moderní česká cukrařina

5.0 3
369 303
Vyprodáno

Moje sváteční pečení

5.0 1
od 299

Sexy dorty

4.0 3
od 269
Čeština

Peče celá země

4.8 6
399 327
IHNED odesíláme

Péct, milovat a žít

5.0 3
od 299
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Co nového napsali mistři napětí? Přinášíme rovnou 10 důvodů, proč si najít chvíli a ponořit se do světa napětí.
Loni na podzim vydalo nakladatelství Kniha Zlín další zářez plodné britské autorky Helen Fieldsové, konkrétně samostatný román Poslední na řadě. Temný thriller z mýty opředeného skotského ostrova vás jednoduše chytne a nepustí!
Svátek všech maminek klepe na dveře! Obdarujte ji nezapomenutelným zážitkem s naší speciální kávovou edicí. Přidejte k tomu knihu plnou dobrodružství nebo romantiky a nezapomeňte využít slevový kód MAMINKA. Několikanásobná radost je zaručena!