Maminčina kuchařka z pera populární české herečky a recitátorky Luby Skořepové (nar. 1923) spojuje recepty na známé klasické i méně obvyklé pokrmy se vzpomínkami na dětství. Návody na polévky, předkrmy, omáčky, hlavní jídla, moučníky, konzervované ovoce či zeleninu, ovocné šťávy, likéry a vína ukazují důmysl a zručnost našich maminek a babiček, které vládly kuchyním a domácnostem před sto lety s pomocí nástrojů a techniky nesrovnatelnými s možnostmi současných hospodyněk a kuchařek. V hereččiných vzpomínkách a úvahách, které kuchařskou část knihy provázejí, se odráží zkušenost a moudrý pohled na svět, které po svých rodičích či prarodičích zdědíme, umíme-li jim pečlivě naslouchat. Knihu doplňují fotografie z rodinného alba autorky i současné snímky pokrmů připravených podle původních receptů.