Autorizovaná biografie Zdeňka Pohlreicha. „Nejdříve se mi do toho nechtělo. Měl jsem pocit, že jsem už o sobě všechno řekl. Letos to ale bude 50 let, co jsem poprvé vstoupil do profesionální kuchyně a začal cestu, která vede až k tomu, kde se nacházím dnes. Zalíbila se mi nakonec představa popsat mých pět dekád v gastronomii, a jak jsem je prožil. Je taky moc zajímavé zažít některé části života ještě jednou, zavzpomínat na to, co bylo a jak to bylo. Namluvil jsem s kolegou Honzou z našeho nakladatelství na diktafon desítky hodin. On se ptal, já odpovídal a Honza pak vše přenesl na papír, já něco upravil a doplnil. Sepsali jsme vše, co předcházelo tomu, než jsem se dostal do veřejného povědomí skrz pořad Ano, šéfe! až po současnost. Povídání o tom, z čeho jsem vzešel, o mých předcích, něco z dětství, něco z učení, přes vojnu až po složitou emigraci a návrat do rodícího se kapitalismu v devadesátkách.
Kniha je hlavně o gastronomii tak, jak jsem ji zažil já v socialismu, v zahraničí, v korporacích až po vlastní privátní podnikání. Kde jsem bral inspiraci, jaké jsem měl životní peripetie. Za ty roky už si troufnu říct, že jsem něco viděl, pár lidí potkal a leccos zažil. Neskutečně mě to bavilo, je až neuvěřitelné zjistit, kolik toho člověk zažije. Honza do knihy přizval pár známých a kolegů včetně mojí maminky, aby knihu oživil pohledem z druhé strany. Myslím, že to do té biografické mozaiky docela dobře zapadlo. Honza tvrdí, že je vás prý dost, kteří by se se mnou rádi setkali, a tato knížka by mohla osobní setkání alespoň částečně zprostředkovat. Budiž, jestli má pravdu, nedokážu posoudit. Snad to bude někoho zajímat!