Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici je kuchařka, kterou napsal Roman Dolejš.
Nabízí čtenářům neobvyklou možnost. Můžou nahlédnout do všech kuchyní, v nichž Roman Dolejš vařil a zároveň si vybrat z receptů, které jsou speciálně upravené tak, aby podle nich dovedli uvařit všichni.
Každé pracoviště šéfkuchaře Romana Dolejše znamená jednu kapitolu v jeho kuchařské knize. Nechte se inspirovat a uvařte si doma speciality, které jsou oblíbené v Rakousku či Německu, ale i takové, které mohli ochutnát jen návštěvníci Karibiku.
Vyzkoušejte celou řadu promyšlených receptů pocházejících ze zaoceánské lodi nebo soukromého ostrova.
Kromě receptů můžete nakouknout i do tajů kuchařské profese.
Zjistíte, jak na kterém místě probíhají práce v kuchyni, na co si je nutné dávat pozor, kterým surovinám je lepší se vyhnout, nemáte-li dostatek zkušeností, ale i celou řadu různých zajímavostí.
Mezi ně patří také popisy, jak probíhá vyučení v Rakousku, jak to chodí v kuchyních restaurací a hotelů v Evropě či na exotických plážích a jaké to je vařit třeba pro Billa Gatese nebo hvězdy NHL.
O své knize Svět na pánvi Roman Dolejš napsal:
"Za celou dobu své kariéry jsem vybral recepty, které jsou bestsellery v té či oné destinaci a které s trochou umu lze úspěšně vytvořit doma pro rodinu, s grilem na zahradě pro přátele nebo jako pěkné menu pro vzácnou návštěvu. Recepty jsou napsány co nejjednodušeji, aby je dovedl uvařit i laik. A schválně jsem vybíral jídla, která nejsou náročná na přípravu ani dokončení.
Knížka je určená všem, kdo rádi vaří a zkouší nejen něco klasického, ale i nového a neznámého. Všem, kdo o tomto řemeslu přemýšlí a všem, kdo mají prostě rádi dobré jídlo."