Možná znáte lifestylový pořad Čas na TE.BE herečky Terezy Bebarové. A jestli ho znáte, pak víte, co můžete za tímto názvem knihy očekávat. Dejte i vy prostor kreativním lidem, které baví něco vymýšlet a tvořit a kteří vám rádi dají inspiraci, co můžete vyzkoušet i vy sami.
Kniha je jako víc pořadů za sebou, jsou to v podstatě rozhovory, ve kterých se dozvíte něco víc o těch, které si Tereza vybrala, a zároveň vás seznámí s různými praktickými tipy pro domácnost, zahradu i kuchyni. To znamená, že si budete moct nějak zpestřit své okolí, ať už sami jste nebo nejste kreativní, a ještě si něco dobrého ukuchtit či upéct, například i s našim nejpopulárnějším cukrářem Josefem Maršálkem, který vám na sto procent pomůže trochu si přisladit život.
Kromě receptů na vás čeká spousta barevných fotografií a hned na úvod napsala Tereza Bebarová něco o sobě i svých kořenech. A pak už pokračuje rozhovory s různými hosty a každý ten rozhovor je jako krátká návštěva, na kterou si nemusíte nic připravovat, ale spíš dostanete chuť něco si vytvořit. Seznámíte se s návrhářkami oblečení i kabelek, zjistíte, jak se dělají krásné mozaiky, možná vás napadne, že si vyzkoušíte, jestli budete umět tkát, přečtete si něco o energetických obrazech, papírových kytkách nebo vázání věnců, ale není to čistě jen o tvorbě a vaření. V knize Čas na TE.BE najdete i rozhovory s Václavem Vydrou či úspěšným chovatelem morčat. Udělejte si chvilku času, sedněte si s touto knihou do křesla a nechte se odvést do světa báječných lidí, kteří vás nabijí životním optimismem.
A když jsme už u toho optimismu, nejlíp to jde s plným žaludkem. Vyzkoušejte si, jak vám bude chutnat Perníkový závin Tereziny babičky Františky.
Oukotě neboli Perníkový závin
Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 60 g cukru, 1 vejce, 2 lžíce medu, 30 g másla, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky jedlé sody, skořici, perníkové koření. Na nádivku: 5 lžic povidel, 1 lžičku citronové kůry, 8 lžic krájených ořechů a 4 lžíce kandovaného ovoce, krájených datlí, fíků, atd.
Postup: Všechny sypké suroviny promíchejte, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které by mělo půl hodiny odpočívat. Mezitím si připravte nádivku. Pak na pomoučeném vále rozválejte těsto na tloušťku 2,5 cm, potřete nádivkou a okraj, který je dál od vás potřete mlékem, aby se těsto při pečení nerozlepilo. Pak zarolujte jako klasický štrůdl. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 180 stupňů do růžova.
Dobrou chuť a nezapomeňte si pořídit knihu Čas na TE.BE, v té najdete mnohem víc receptů i dobrých nápadů.
-ice-