Kuchařka Cesta z těsta je členěná na roční období, a tak se v ní budete lépe orientovat. Nejen že v této publikaci najdete spoustu skvělých a chutných receptů, ale také mnoho krásných fotografií. Hezky jsou v ní rozepsané zvyky a tradice, které nás v daném období čekají.
A teď už slíbený RECEPT NA VELIKONOČNÍHO BERÁNKA
Na středního beránka budete potřebovat:
60 g změklého másla
130 g cukru moučka
Vanilku nebo vanilkový cukr
3 celá vejce
250 g smetany ke šlehání
250 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
100 g rozinek (nebo sušeného ovoce)
Troška rumu
Postup
Máslo, moučkový cukr a vanilku třeme do pěny. Do ní pak postupně zamícháme vejce. Pokud pracujeme s robotem, použijeme plochou metlu a střední rychlost. Když je těsto pěkně nadýchané a rozmíchané, přidáme střídavě asi natřikrát smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Závěrem už jen ručně vmícháme rozinky nebo jiné sušené ovoce namočené v rumu,
Těsto nalejeme do formy řádně vymazané máslem a vysypané hladkou moukou. Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C podle velikosti asi 50 minut. Zda je hotovo, zkusíme špejlí. Pak vyklopíme na mřížku.
TIP
- Rozinky nebo sušené ovoce je lepší před použitím spařit na sítku vřelou vodou a naložit do rumu.
- Doporučuji do hlavičky beránka nalít těsto bez rozinek a až do zbytku zamíchat rozinky, ovoce a dolít, protože když beránkovi čouhá z oka nebo z čumáku kus rozinky, není to úplně estetické.
- Pokud nechcete mít bezhlavého beránka, nechte ho před postavením opravdu dobře vychladnout vleže na mřížce.
- Uvedené těsto je možné použít i na jiný tvar než beránka. Zkuste třeba zajíčka nebo bábovku. Rozinky můžete nahraďte kousky čokolády a celé zalijete čokoládovou polevou.
Beránek byl vynikající, doporučuji tento recept vyzkoušet na letošní Velikonoce.
Tak šup do kuchyně!
- BLA -