Cesta z těsta - Velikonoční beránek

archiv revue
Blíží se Velikonoce a jedním ze symbolů tohoto svátku je beránek. V rodině, kde si na svátky nemohli dovolit jehněčí, se pekl sladký beránek ve formě. Většinou býval z piškotového nebo kynutého těsta. Jenže to rychle osychá. Podělím se s vámi o jednoduchý recept z třeného těsta.

Kuchařka Cesta z těsta je členěná na roční období, a tak se v ní budete lépe orientovat. Nejen že v této publikaci najdete spoustu skvělých a chutných receptů, ale také mnoho krásných fotografií. Hezky jsou v ní rozepsané zvyky a tradice, které nás v daném období čekají.

A teď už slíbený RECEPT NA VELIKONOČNÍHO BERÁNKA

Na středního beránka budete potřebovat:

60 g změklého másla

130 g cukru moučka

Vanilku nebo vanilkový cukr

3 celá vejce

250 g smetany ke šlehání

250 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

100 g rozinek (nebo sušeného ovoce)

Troška rumu



Postup

Máslo, moučkový cukr a vanilku třeme do pěny. Do ní pak postupně zamícháme vejce. Pokud pracujeme s robotem, použijeme plochou metlu a střední rychlost. Když je těsto pěkně nadýchané a rozmíchané, přidáme střídavě asi natřikrát smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Závěrem už jen ručně vmícháme rozinky nebo jiné sušené ovoce namočené v rumu,

Těsto nalejeme do formy řádně vymazané máslem a vysypané hladkou moukou. Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C podle velikosti asi 50 minut. Zda je hotovo, zkusíme špejlí. Pak vyklopíme na mřížku.

 

TIP

  •         Rozinky nebo sušené ovoce je lepší před použitím spařit na sítku vřelou vodou a naložit do rumu.
  •         Doporučuji do hlavičky beránka nalít těsto bez rozinek a až do zbytku zamíchat rozinky, ovoce a dolít, protože když beránkovi čouhá z oka nebo z čumáku kus rozinky, není to úplně estetické.
  •         Pokud nechcete mít bezhlavého beránka, nechte ho před postavením opravdu dobře vychladnout vleže na mřížce.
  •         Uvedené těsto je možné použít i na jiný tvar než beránka. Zkuste třeba zajíčka nebo bábovku. Rozinky můžete nahraďte kousky čokolády a celé zalijete čokoládovou polevou.

 
Beránek byl vynikající, doporučuji tento recept vyzkoušet na letošní Velikonoce. 


Tak šup do kuchyně!


- BLA -
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Cesta z těsta

5.0 12
od 299

Cesta z těsta

0.0 0
od 299
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

S příchodem nového roku se mnoho lidí zamýšlí nad tím, jak efektivněji organizovat svůj čas a úkoly. Diáře se stávají oblíbeným nástrojem, který nám pomáhá udržet přehled o každodenních povinnostech, cílech a plánech.
Říjnový žebříček nejprodávanějších knih v našem e-shopu je tady!
Kniha mě na první pohled zaujala svou laskavou a něžnou obálkou. Ihned mi bylo jasné, že nezůstane jen tak bez povšimnutí. Navíc je zaměřena na téma, které mě velmi zajímá. Doporučila bych ji všem, kteří se nacházejí na životní křižovatce a nevědí, co si se svým životem počít.