Oříškové věnečky
Ingredience
500 g hladké mouky
250 g mletých lískových oříšků
220 g moučkového cukru
250 g másla nebo tuku
1 vejce
1 vanilkový cukr
30 ml mléka
strouhaná kůra z 1 citronu
Postup
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Přes nástavec na masovém mlýnku protlačujeme těsto, z něhož tvoříme malé kroužky. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé věnečky pocukrujeme a postříkáme čokoládovou polevou.
(recept z knihy Helenčino pečení - Vánoční kouzlení)
Mandlové mističky
300 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 160 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, špetka skořice, 250 g másla nebo hery, 2 žloutky, libovolný krém, čokoládová poleva, půlky mandlí a kokos na ozdobu
Mouku promícháme s mandlemi, cukrem, kakaem a skořicí, přidáme pokrájený tuk a žloutky a vypracujeme těsto. Po odležení kousky těsta natlačíme do formiček ve tvaru mističky a upečeme,. Po vychladnutí mističky naplníme do roviny krémem, polijeme čokoládovou polevou, ozdobíme půlkami mandlí a posypeme kokosem.
Tip: kokos můžeme obarvit troškou potravinářského barviva.
(recept z knihy Cukroví podle vyzkoušených receptů)
Marcipánové kuličky
PŘÍPRAVA 40 MINUT * NA CCA 30 KULIČEK
* VELMI SNADNÉ
Pamatujete si, jak chutnal sójový suk? Tyhle kuličky ho připomínají, a my v redakci se po nich můžeme utlouct.
V mixéru rozemelte 250 g dětských piškotů nebo je podrťte válečkem. Nasypte je do mísy, promíchejte se 140 g másla a 240 g moučkového cukru, přilijte 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu tuzemáku a vypracujte pevnou hmotu. Tvořte z ní kuličky o průměru asi 1,5 cm. Vyválejte 100 g marcipánu na tenký plát (pracovní plochu si můžete poprášit moučkovým cukrem) a obalujte v něm připravené kuličky. Sklady dobře uhlaďte, lehce potřete vodou a kuličky obalte v čokoládovém zdobení nebo kakau holandského typu.
(recept z knihy Cukroví)
Nabídku kuchařek s recepty na cukroví najdete ZDE.
500 g hladké mouky
250 g mletých lískových oříšků
220 g moučkového cukru
250 g másla nebo tuku
1 vejce
1 vanilkový cukr
30 ml mléka
strouhaná kůra z 1 citronu
Postup
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Přes nástavec na masovém mlýnku protlačujeme těsto, z něhož tvoříme malé kroužky. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé věnečky pocukrujeme a postříkáme čokoládovou polevou.
(recept z knihy Helenčino pečení - Vánoční kouzlení)
Mandlové mističky
300 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 160 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, špetka skořice, 250 g másla nebo hery, 2 žloutky, libovolný krém, čokoládová poleva, půlky mandlí a kokos na ozdobu
Mouku promícháme s mandlemi, cukrem, kakaem a skořicí, přidáme pokrájený tuk a žloutky a vypracujeme těsto. Po odležení kousky těsta natlačíme do formiček ve tvaru mističky a upečeme,. Po vychladnutí mističky naplníme do roviny krémem, polijeme čokoládovou polevou, ozdobíme půlkami mandlí a posypeme kokosem.
Tip: kokos můžeme obarvit troškou potravinářského barviva.
(recept z knihy Cukroví podle vyzkoušených receptů)
Marcipánové kuličky
PŘÍPRAVA 40 MINUT * NA CCA 30 KULIČEK
* VELMI SNADNÉ
Pamatujete si, jak chutnal sójový suk? Tyhle kuličky ho připomínají, a my v redakci se po nich můžeme utlouct.
V mixéru rozemelte 250 g dětských piškotů nebo je podrťte válečkem. Nasypte je do mísy, promíchejte se 140 g másla a 240 g moučkového cukru, přilijte 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu tuzemáku a vypracujte pevnou hmotu. Tvořte z ní kuličky o průměru asi 1,5 cm. Vyválejte 100 g marcipánu na tenký plát (pracovní plochu si můžete poprášit moučkovým cukrem) a obalujte v něm připravené kuličky. Sklady dobře uhlaďte, lehce potřete vodou a kuličky obalte v čokoládovém zdobení nebo kakau holandského typu.
(recept z knihy Cukroví)
Nabídku kuchařek s recepty na cukroví najdete ZDE.