Tip na dárek: KÁVOVÁ EDICE PRO KNIHOMOLY – sleva 20 % jen do 22.11.

Dobroty, kterým neodoláte!

archiv revue
Pečení je velkým koníčkem Heleny Vybíralové, která je autorkou už pěti kuchařek Helenčino pečení: Vánoční cukroví, Sváteční cukroví, Zámecké cukroví, Rodinné recepty, Bezlepkové recepty.

Bavilo vás pečení odmalička?
Pomáhala jste s ním babičce a mamince, nebo se zájem objevil později? Jako malá jsem s pečením u nás doma často pomáhala. Vzpomínám si, že se u nás pořád něco peklo – na narozeniny, hody, svatby. Šmejdila jsem po kuchyni, uždibovala kousky těsta a olizovala čokoládu. První koláč jsem upekla pod maminčiným dohledem v devíti letech. Recept jsem tehdy doslala od spolužačky, která si kousek přinesla do školy ke svačině a dala mi ochutnat.

Vaše nejnovější kuchařka nabízí spoustu bezlepkových receptů na vánoční cukroví, koláče a buchty. Vymyslela jste je všechny sama?
Všechny ne, ale některé jsou moje. Například řez Angreštové pokušení vznikl, protože jsem

měla v mrazáku hodně červeného angreštu a přemýšlela jsem, co s ním. Napadlo mě rozmixovat ho, zahustit a uvařit želé, vylít na upečený korpus a povrch potřít třeba šlehačkou. Řezy se šlehačkou ale už v kuchařce jsou, takže nakonec jsem to i s těstem společně zapekla a navrch rozetřela polevu. Měla jsem obavy, co na výsledek řekne rodina. Vše jsem dělala od oka, ale kupodivu všem chutnalo. Nebo taková Banánová touha… překvapilo mě, že se prodává banánová mouka. Našla jsem ji úplně náhodou v jednom e-shopu. Hned po objednávce jsem přemýšlela, jaký zákusek z ní upeču. Chtěla jsem, aby byl celý banánový - v piškotu je banánová mouka, v krému jsou rozmixované banány, celý řez je plněný bezlepkovými piškoty namočenými v rumu a s půlkami banánů. Nahoře je šlehačka a zdobí se arašídovým přelivem. Vymyslela jsem i karobové pekánky s badyánem nebo mrkvové květinky. Všechny recepty v knize (kromě jednoho, který jsem dostala přímo od celiačky) jsou ale originály, protože každý z nich jsem kompletně upravovala. Bezlepkové pečení je samozřejmě jiné než klasické. Proto jsem musela upravovat poměry surovin, vyměnit je za jiné, někde přidat ingredience, jinde zase ubrat.

Je nějaká dobrota (z těch, co pečete), kterou byste dokázala označit za nejoblíbenější?
Miluji jakékoli šlehačkové řezy s ovocem i bez něj. Nejvíc si pochutnám na řezu z kuchařky Helenčino pečení / Sváteční cukroví. Krémovému šlehačkovému řezu nikdy neodolám. To je jednoznačně můj favorit.

Co říkáte na zdražení másla?
Ovlivní to podle vás letošní pečení vánočního cukroví? Každé zdražení je nepříjemné. Registruji navyšování cen i u některých dalších surovin. Myslím, že se to určitě odrazí na cenách cukroví.

Jakou kuchařku chystáte na příští rok? Nepřemýšlela jste třeba o receptech pro diabetiky?
Dia kuchařku neplánuji. Alespoň prozatím. Ale bezlepkovou jsem zpočátku taky neplánovala a vidíte, už je na světě. Ono se vyplatí držet se okřídleného: Nikdy neříkej nikdy. Příští rok vyjde kuchařka opět v podzimním čase, budou v ní opět sladké recepty na cukroví, řezy a možná i koláče. Bude hodně jiná. Víc neprozradím, jsem trochu pověrčivá.

Text: Kateřina Žídková
Foto: Jiří Zerzoň
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Helenčino pečení Vánoční cukroví
Čeština

Helenčino pečení Vánoční cukroví

4.3 6
139 114
Poslední kusy
Čeština

Helenčino pečení (1-5)

4.0 1
649 532
IHNED odesíláme
Čeština

Helenčino pečení Bezlepkové recepty

0.0 0
165 135
IHNED odesíláme
Čeština

Helenčino pečení Rodinné recepty

4.0 1
162 133
Poslední kusy
Čeština

Helenčino pečení Sváteční cukroví

4.5 2
158 130
IHNED odesíláme
Čeština

Helenčino pečení Zámecké cukroví

4.3 3
158 130
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –
Sbírka Millennials obsahuje její populární texty (stejnojmenná báseň má na Instagramu 1,4 milionu zhlédnutí) a hluboký pohled do lidské duše, ve kterém se najde každý z nás. Čeká i s podpisem autorky Kateřiny Pokorné na 3 výherce!
Prémiový obsah
číst více
Gabriela Končitíková se studiu odkazu Baťa věnuje sedmnáct let, je autorkou několika knih na toto téma, věnuje se přednáškové a lektorské činnosti, působí jako ředitelka Nadace Tomáše Bati.