Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.
Pečení je velkým koníčkem Heleny Vybíralové, která je autorkou už pěti kuchařek Helenčino pečení: Vánoční cukroví, Sváteční cukroví, Zámecké cukroví, Rodinné recepty, Bezlepkové recepty.
Bavilo vás pečení odmalička? Pomáhala jste s ním babičce a mamince, nebo se zájem objevil později? Jako malá jsem s pečením u nás doma často pomáhala. Vzpomínám si, že se u nás pořád něco peklo – na narozeniny, hody, svatby. Šmejdila jsem po kuchyni, uždibovala kousky těsta a olizovala čokoládu. První koláč jsem upekla pod maminčiným dohledem v devíti letech. Recept jsem tehdy doslala od spolužačky, která si kousek přinesla do školy ke svačině a dala mi ochutnat. Vaše nejnovější kuchařka nabízí spoustu bezlepkových receptů na vánoční cukroví, koláče a buchty. Vymyslela jste je všechny sama? Všechny ne, ale některé jsou moje. Například řez Angreštové pokušení vznikl, protože jsem měla v mrazáku hodně červeného angreštu a přemýšlela jsem, co s ním. Napadlo mě rozmixovat ho, zahustit a uvařit želé, vylít na upečený korpus a povrch potřít třeba šlehačkou. Řezy se šlehačkou ale už v kuchařce jsou, takže nakonec jsem to i s těstem společně zapekla a navrch rozetřela polevu. Měla jsem obavy, co na výsledek řekne rodina. Vše jsem dělala od oka, ale kupodivu všem chutnalo. Nebo taková Banánová touha… překvapilo mě, že se prodává banánová mouka. Našla jsem ji úplně náhodou v jednom e-shopu. Hned po objednávce jsem přemýšlela, jaký zákusek z ní upeču. Chtěla jsem, aby byl celý banánový - v piškotu je banánová mouka, v krému jsou rozmixované banány, celý řez je plněný bezlepkovými piškoty namočenými v rumu a s půlkami banánů. Nahoře je šlehačka a zdobí se arašídovým přelivem. Vymyslela jsem i karobové pekánky s badyánem nebo mrkvové květinky. Všechny recepty v knize (kromě jednoho, který jsem dostala přímo od celiačky) jsou ale originály, protože každý z nich jsem kompletně upravovala. Bezlepkové pečení je samozřejmě jiné než klasické. Proto jsem musela upravovat poměry surovin, vyměnit je za jiné, někde přidat ingredience, jinde zase ubrat.
Je nějaká dobrota (z těch, co pečete), kterou byste dokázala označit za nejoblíbenější? Miluji jakékoli šlehačkové řezy s ovocem i bez něj. Nejvíc si pochutnám na řezu z kuchařky Helenčino pečení / Sváteční cukroví. Krémovému šlehačkovému řezu nikdy neodolám. To je jednoznačně můj favorit.
Co říkáte na zdražení másla? Ovlivní to podle vás letošní pečení vánočního cukroví? Každé zdražení je nepříjemné. Registruji navyšování cen i u některých dalších surovin. Myslím, že se to určitě odrazí na cenách cukroví.
Jakou kuchařku chystáte na příští rok? Nepřemýšlela jste třeba o receptech pro diabetiky? Dia kuchařku neplánuji. Alespoň prozatím. Ale bezlepkovou jsem zpočátku taky neplánovala a vidíte, už je na světě. Ono se vyplatí držet se okřídleného: Nikdy neříkej nikdy. Příští rok vyjde kuchařka opět v podzimním čase, budou v ní opět sladké recepty na cukroví, řezy a možná i koláče. Bude hodně jiná. Víc neprozradím, jsem trochu pověrčivá.
Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!