MUDr. David Frej studoval přírodní medicínu a výživu v USA, Rakousku a v indické Puně. Zabývá se vlastním léčebným systémem propojujícím léčbu zánětu a chronických nemocí, výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu.
V nakladatelství Eminent vyšly jeho knihy Ájurvéda / Medicína dlouhověkosti v praxi českého lékaře, Ájurvédské recepty pro zdraví, Biologické hodiny, Detoxikace léčivými oleji a bestseller Zánět - skrytý zabiják.
V nakladatelství Eminent vyšly jeho knihy Ájurvéda / Medicína dlouhověkosti v praxi českého lékaře, Ájurvédské recepty pro zdraví, Biologické hodiny, Detoxikace léčivými oleji a bestseller Zánět - skrytý zabiják.
Vaše nová kniha se jmenuje Šťávy a míchané nápoje z přírody a její podtitul je posilují imunitu, regenerují, omlazují. Proč právě tato slova?
Je to především proto, že šťávy a míchané nápoje z přírody posilují imunitu, regenerují a omlazují. V běžné stravě, kterou jíme, se vyskytují živiny, vitaminy a další důležité látky ve zcela nedostatečném množství. Existuje ovšem jednoduchý způsob, jak je tělu dodat relativně snadno. Všechny potřebné látky pro naše tělo a mysl najdete ve šťávách a míchaných nápojích, kterým se také říká smoothies.
Používáte je sám?
Už léta, protože domácí šťávy a míchané nápoje jsou ideální volbou pro to, aby naše tělo získalo, co potřebuje. Týká se to i dětí, protože jedna sklenice nápoje obsahuje až tři porce ovoce nebo zeleniny.
Je to vaše druhá kniha, při níž máte spoluautora. V tomto případě ženu.
Radmila Zrůstková je opravdu zasvěcená žena, která se o zdravý životní styl zajímá desítky let. Po vlastní mimořádné zdravotní zkušenosti, kterou přiblížila v knize Zdravě a syrově, se dlouhodobě s nadšením věnuje raw food stravování. Je mi na ní sympatické i to, že žije v malé vesničce Okrouhlé u Nového Boru, kde má ateliér a organizuje kurzy syrové stravy. Když mě nakladatelství Eminent oslovilo se spoluprací, neváhal jsem.
Smoothies fungují jako prevence, anebo spíš jako forma terapie.
Především zelené smoothies jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, pro zdravé stejně jako pro nemocné, protože tělo s každým douškem přijímá ohromné množství vitálních látek, které v jakékoliv životní situaci aktivují samoléčebné síly. Ocení to zejména lidé dlouhodobě vystavení stresu a chronickým problémům, při nichž tyto druhy smoothies výrazně podpoří regeneraci celého organismu. Jsou navíc výrazným krokem směrem k ochraně před civilizačními nemocemi, které nás ohrožují, a účinným prostředkem, jak odlehčit trávení, ozdravit celkově tělo i mysl a dodat chybějící energii, vitaminy, minerály a antioxidanty. V knize Šťávy a míchané nápoje z přírody je na sto našich originálních, jednoduchých a chutných receptů pro přípravu šťáv a smoothies.
V čem je vaše kniha specifická?
Používáme hodně právě zelené smoothies, do nichž se používají divoce rostoucí byliny, léčivé rostliny a méně frekventované druhy zeleniny, například hrášek, špenát, zelí nebo kapusta, ovšem i z elené části, nať, listy nebo řapíky. Stejně tak se využívají zelené složky ovoce a zeleniny, které se jinak většinou vyhazují, což je ovšem obrovská škoda. Podle zjištění švýcarských lékařů z Univerzität Bern publikovaném v roce 2012, čím zelenější zeleninu člověk jí, tím víc sekundárních rostlinných látek přijímá. Zelená barva signalizuje zvýšený obsah chlorofylu, se kterým se úměrně zvyšuje obsahový podíl luteinu a karotinu. Přišli na to při studiu tzv. žluté skvrny (macula lutea a zkoumání její degenerace, označované zkratkou AMD. Ve skutečnosti tato skvrna sice není žlutá, ale červená, a představuje místo na oční sítnici, kde je největší hustota čípků a tedy i nejostřejší vidění. Právě do tohoto bodu se promítá obraz, na který se člověk dívá zpříma. Karotin a především lutein jsou velmi výrazným podpůrným prostředkem při léčbě této degenerativní choroby, která může vést až k oslepnutí. Na rozdíl od šťáv vyráběných průmyslově nebo v odšťavňovači jsou tyto druhy smoothies plnohodnotnou potravinou, protože obsahují balastní látky, jejichž konzumace je velice důležitá pro správnou činnost našeho trávicího a vylučovacího ústrojí. Šťávy zároveň patří k nejchutnějším druhům jídla pro lidi v každém věku. Ačkoli se v nich, resp. v jejich ortodoxní podobě, mísí ovoce a zelenina v poměru 1 : 1, převládá ovocná chuť, přičemž podíl zeleniny vyrovnává sladkost plodů a dodává koktejlu zvláštně pikantní chuť.
Musí se pít čerstvé, anebo je možné skladování a konzervace, jako například u džusů?
Stejně intuitivně, jako byly zelené smoothies objeveny, by se s nimi také mělo nakládat. Měli bychom je konzumovat co nejčerstvější, ovšem při nízkých teplotách se dají skladovat až tři dny, což oceníte, když třeba chodíte do zaměstnání nebo cestujete. Jsou snadno stravitelné, zejména pokud důkladné rozmixování co nejvíc naruší buněčnou strukturu ovoce – například granátových jablek, a zelené zeleniny – například řapíkatého celeru. Organismus pak může optimálně využít obsažené živiny. Konzervování nedoporučujeme. Jsou mimořádně prospěšné při použití surovin v bio kvalitě nebo z vlastní domácí produkce. Zelené smoothies tak kompenzují problém, který je v naší populaci velmi častý nejen u dospělých, ale hlavně dětí, a kterým je relativně malá spotřeba zelené listové zeleniny. Zelené smoothies chutnají dětem už od šesti měsíců, ovšem podobně jako v případě rostlinných antibiotik je nejméně do tří let dítěte nutná větší opatrnost, pozvolné zvyšování podílu zelených koktejlů ve stravě a pozornost při jakýchkoli alergických projevech. Naše míchané nápoje vás naučí více důvěřovat signálům svého těla a s jejich pomocí nepochybně významně zkvalitníte svoje zažité stravovací návyky.
Existuje nějaký důkaz pro příznivé působenísmoothies?
Ano a jmenuje se chlorofyl. Přišlo se na to díky studiu stravovacích zvyklostí šimpanzů, které jsou jiné než u většiny lidí. Zajímavévšak je, že tato zvířata jsou díky svojí stravě imunní vůči rakovině, AIDS a hepatitidě typu C. Na jídelníčku volně žijících šimpanzů jsou především plody, zelenina, ořechy, semena a několik druhů hmyzu. Svoje ovocné pokrmy většinou pojídají zabalené do zeleného listu. Přijímají tak chlorofyl, který není v ovoci, ale nachází se právě v zelených listech. V případě zelených smoothies představuje spojení zelené listové zeleniny a čerstvých plodů synergii všechvitaminů a minerálů, které člověk můžepotřebovat, a chlorofyl navíc odvádí z tlustéhostřeva odpadní látky a vylučuje je. Jeho silně detoxikační účinek z něj dělá jedenz nejlepších čisticích prostředků pro náš organismus, a přitom vynikajícího dodavatele energie.
V Ostravě se 3. 12. v 16:00 uskuteční v Domě knihy s MUDr. Davidem Frejem beseda a autogramiáda.
Text: Jiří Kuchař
Foto: archiv nakladatelství Eminent
Je to především proto, že šťávy a míchané nápoje z přírody posilují imunitu, regenerují a omlazují. V běžné stravě, kterou jíme, se vyskytují živiny, vitaminy a další důležité látky ve zcela nedostatečném množství. Existuje ovšem jednoduchý způsob, jak je tělu dodat relativně snadno. Všechny potřebné látky pro naše tělo a mysl najdete ve šťávách a míchaných nápojích, kterým se také říká smoothies.
Používáte je sám?
Už léta, protože domácí šťávy a míchané nápoje jsou ideální volbou pro to, aby naše tělo získalo, co potřebuje. Týká se to i dětí, protože jedna sklenice nápoje obsahuje až tři porce ovoce nebo zeleniny.
Je to vaše druhá kniha, při níž máte spoluautora. V tomto případě ženu.
Radmila Zrůstková je opravdu zasvěcená žena, která se o zdravý životní styl zajímá desítky let. Po vlastní mimořádné zdravotní zkušenosti, kterou přiblížila v knize Zdravě a syrově, se dlouhodobě s nadšením věnuje raw food stravování. Je mi na ní sympatické i to, že žije v malé vesničce Okrouhlé u Nového Boru, kde má ateliér a organizuje kurzy syrové stravy. Když mě nakladatelství Eminent oslovilo se spoluprací, neváhal jsem.
Smoothies fungují jako prevence, anebo spíš jako forma terapie.
Především zelené smoothies jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, pro zdravé stejně jako pro nemocné, protože tělo s každým douškem přijímá ohromné množství vitálních látek, které v jakékoliv životní situaci aktivují samoléčebné síly. Ocení to zejména lidé dlouhodobě vystavení stresu a chronickým problémům, při nichž tyto druhy smoothies výrazně podpoří regeneraci celého organismu. Jsou navíc výrazným krokem směrem k ochraně před civilizačními nemocemi, které nás ohrožují, a účinným prostředkem, jak odlehčit trávení, ozdravit celkově tělo i mysl a dodat chybějící energii, vitaminy, minerály a antioxidanty. V knize Šťávy a míchané nápoje z přírody je na sto našich originálních, jednoduchých a chutných receptů pro přípravu šťáv a smoothies.
V čem je vaše kniha specifická?
Používáme hodně právě zelené smoothies, do nichž se používají divoce rostoucí byliny, léčivé rostliny a méně frekventované druhy zeleniny, například hrášek, špenát, zelí nebo kapusta, ovšem i z elené části, nať, listy nebo řapíky. Stejně tak se využívají zelené složky ovoce a zeleniny, které se jinak většinou vyhazují, což je ovšem obrovská škoda. Podle zjištění švýcarských lékařů z Univerzität Bern publikovaném v roce 2012, čím zelenější zeleninu člověk jí, tím víc sekundárních rostlinných látek přijímá. Zelená barva signalizuje zvýšený obsah chlorofylu, se kterým se úměrně zvyšuje obsahový podíl luteinu a karotinu. Přišli na to při studiu tzv. žluté skvrny (macula lutea a zkoumání její degenerace, označované zkratkou AMD. Ve skutečnosti tato skvrna sice není žlutá, ale červená, a představuje místo na oční sítnici, kde je největší hustota čípků a tedy i nejostřejší vidění. Právě do tohoto bodu se promítá obraz, na který se člověk dívá zpříma. Karotin a především lutein jsou velmi výrazným podpůrným prostředkem při léčbě této degenerativní choroby, která může vést až k oslepnutí. Na rozdíl od šťáv vyráběných průmyslově nebo v odšťavňovači jsou tyto druhy smoothies plnohodnotnou potravinou, protože obsahují balastní látky, jejichž konzumace je velice důležitá pro správnou činnost našeho trávicího a vylučovacího ústrojí. Šťávy zároveň patří k nejchutnějším druhům jídla pro lidi v každém věku. Ačkoli se v nich, resp. v jejich ortodoxní podobě, mísí ovoce a zelenina v poměru 1 : 1, převládá ovocná chuť, přičemž podíl zeleniny vyrovnává sladkost plodů a dodává koktejlu zvláštně pikantní chuť.
Musí se pít čerstvé, anebo je možné skladování a konzervace, jako například u džusů?
Stejně intuitivně, jako byly zelené smoothies objeveny, by se s nimi také mělo nakládat. Měli bychom je konzumovat co nejčerstvější, ovšem při nízkých teplotách se dají skladovat až tři dny, což oceníte, když třeba chodíte do zaměstnání nebo cestujete. Jsou snadno stravitelné, zejména pokud důkladné rozmixování co nejvíc naruší buněčnou strukturu ovoce – například granátových jablek, a zelené zeleniny – například řapíkatého celeru. Organismus pak může optimálně využít obsažené živiny. Konzervování nedoporučujeme. Jsou mimořádně prospěšné při použití surovin v bio kvalitě nebo z vlastní domácí produkce. Zelené smoothies tak kompenzují problém, který je v naší populaci velmi častý nejen u dospělých, ale hlavně dětí, a kterým je relativně malá spotřeba zelené listové zeleniny. Zelené smoothies chutnají dětem už od šesti měsíců, ovšem podobně jako v případě rostlinných antibiotik je nejméně do tří let dítěte nutná větší opatrnost, pozvolné zvyšování podílu zelených koktejlů ve stravě a pozornost při jakýchkoli alergických projevech. Naše míchané nápoje vás naučí více důvěřovat signálům svého těla a s jejich pomocí nepochybně významně zkvalitníte svoje zažité stravovací návyky.
Existuje nějaký důkaz pro příznivé působenísmoothies?
Ano a jmenuje se chlorofyl. Přišlo se na to díky studiu stravovacích zvyklostí šimpanzů, které jsou jiné než u většiny lidí. Zajímavévšak je, že tato zvířata jsou díky svojí stravě imunní vůči rakovině, AIDS a hepatitidě typu C. Na jídelníčku volně žijících šimpanzů jsou především plody, zelenina, ořechy, semena a několik druhů hmyzu. Svoje ovocné pokrmy většinou pojídají zabalené do zeleného listu. Přijímají tak chlorofyl, který není v ovoci, ale nachází se právě v zelených listech. V případě zelených smoothies představuje spojení zelené listové zeleniny a čerstvých plodů synergii všechvitaminů a minerálů, které člověk můžepotřebovat, a chlorofyl navíc odvádí z tlustéhostřeva odpadní látky a vylučuje je. Jeho silně detoxikační účinek z něj dělá jedenz nejlepších čisticích prostředků pro náš organismus, a přitom vynikajícího dodavatele energie.
V Ostravě se 3. 12. v 16:00 uskuteční v Domě knihy s MUDr. Davidem Frejem beseda a autogramiáda.
Text: Jiří Kuchař
Foto: archiv nakladatelství Eminent