Je tu podzim a s ním přichází na náš trh několik kuchařek, které se hlásí o místo ve vaší knihovně i kuchyni. Záleží jen na vás, která se vám zalíbí a kdo z autorů vás osloví. Je mezi nimi i kuchařka od věhlasného mistra kuchaře a zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka s názvem Pražská kuchařka. Pro fanoušky šéfa Zdeňka Pohlreicha, jenž je pověstný svou výbornou kuchyní i tím, že si málokdy bere servítky a říká lidem své názory zcela bez obalu je tu jeho Moje domácí kuchyně. Populární britský kuchař bez čepice Jamie Oliver nabízí svou Pohodu v kuchyni a pro všechny zastánce vychytávek a jednoduchých levných receptů je tu titul Láďa Hruška se vrací.
Je z čeho vybírat, co říkáte? A jak si mezi nimi vybrat?
Pojďme si kuchařské hity letošního podzimu trošku přiblížit.
Celkově nejobsáhlejší a nejvýpravnější je Pražská kuchařka, kterou napsal Roman Vaněk. Má téměř 700 stran, najdete v ní 700 fotografií a má mnohem větší ambice, než být obyčejnou kuchařkou, kterou vezmete jen občas do ruky.
Pražská kuchařka vás pozve na pomyslnou cestu časem. Nechá vás nahlédnout do různých kuchyní a ukáže, jaký vliv na vaření a výběr jídel měla doba, v níž kuchaři žili.
Pražská kuchařka zachycuje okamžiky a zážitky, které dokumentuje příběhy. Každá doba vypráví svůj příběh. Můžete se začíst a ochutnat dobovou atmosféru, zážitek i jídlo samotné. Jak lidi v minulosti vypadali, o čem přemýšleli, co vařili a jak – to všechno zjistíte v Pražské kuchařce.
Zdeněk Pohlreich zpestří letošní podzim i předvánoční knižní trh knihou s názvem Moje domácí kuchyně. Všichni víme a známe z televize, jak pověstný šéf umí uvařit v restauraci a postavit do latě všechny kuchaře, ale vaří vůbec doma?
Nebo je to jako v onom přísloví o kováři a kobyle a doma u Pohlreichů vaří kdokoliv jiný, než šéf Pohlreich?
Proto je tu Moje domácí kuchyně, ve které se dozvíte jak a co vaří doma Zdeněk Pohlreich.
Na skoro 200 stranách najdete 72 receptů na snídaně, obědy i večeře a pokud máte obavy, že potřebné ingredience neseženete, nebojte se – Zdeněk Pohlreich své recepty sestavil z běžně dostupných surovin, pro které stačí skočit do nejbližšího obchodu a už můžete začít vařit.
Jako nápad pro všechny „technické“ typy jsou součástí receptů i QR kódy. Po načtení budete mít rovnou v telefonu seznam na nákup. Vaření se Zdeňkem Pohlreichem je prostě zábava…
Pohoda v kuchyni je kuchařka i životní styl Jamieho Olivera. 408 stran, šest kapitol a jejich názvy, které vám prozradí vše o tématech.
Jsou to Chuť vzpomínek, Jídla pro dobrou náladu, Vyprošťováky, Klasika, Zakázané slasti a Sladké mámení. U všech receptů samozřejmě máte k dispozici veškeré výživové informace, takže víte přesně, co jíte i jak jste na tom po nutriční stránce.
Pohoda v kuchyni není sbírka jednoduchých receptů, ale kuchařka, která má za cíl zvednout vaše kuchařské dovednosti o úroveň výš. Ale na rozdíl od Jamieho předchozích knih, jsou recepty velmi podrobně vysvětleny.
Co víc si můžete přát, když chcete mít Pohodu v kuchyni i na talíři?
Láďa Hruška se dostal do povědomí národa tlačenkou v trojobalu i čipsy s kuřecích kůží.
Někteří ho za jeho sbírku receptů mají rádi, jiní mu nemůžou přijít na jméno.
Přesto o něm všichni vědí.
V celém Česku se asi nenajde nikdo, kdo by nevěděl, kdo je Láďa Hruška, že?
Proto je i jeho nová knížka plná receptů a vychytávek zajímavým tipem pro všechny, kdo neradi dlouho stojí za sporákem a ani se jim nechce komplikovat si život složitými přípravami.
Recepty Ládi Hrušky jsou navíc převážně levné, rychlé a docela často z nečekaných ingrediencí.
Chcete si to vyzkoušet?
Pak si objednejte útlou knížku Láďa Hruška se vrací a něco dobrého si podle Hrušky uvařte.