Jste pár, který spojuje láska ke kávě, a máte svou pražírnu, kde svou lásku denně rozvíjíte. Odkud vzešla první myšlenka založit si společně právě pražírnu kávy?
Monika: Jsme oba kávomilci, rádi si kávu vychutnáváme, hledáme a poznáváme chutě, které v ní můžeme najít. Mám ráda překvapení, když s douškem kávy ucítím na jazyku chuť jasmínu, marcipánu, oříšků, broskví, třešní nebo rybízu. Někdy se objeví chutě, které opravdu překvapí, nečekáte je. Naše první společná myšlenka přišla, když jsme ještě chodili na kafe do různých kaváren, ale na kávě jsme si často nepochutnali a nenašli jsme to své. Už nějakou dobu se hodně propaguje a je teď IN dost světlé pražení, které z kávového zrna nedostane to, co by mohlo. Vlastně i proto jsme se rozhodli, že si budeme kafe pražit sami, tak jak to máme rádi. Nejdůležitější a nejtěžší na pražení je najít okamžik, kdy začne kyselá ovocná chuť přecházet do hořké a v ten moment ukončit pražení, tak aby v zrnku zůstala ovocná i hořká chuť.
Martin: Já jsem v sobě nosil sen o vlastním pražení kávy opravdu dlouho. Až s Monikou jsem se pustil do jeho naplnění. S ní přišla ta správná inspirace a souznění, které k tomu bylo potřeba. Její chuťové buňky jsou nenahraditelným indikátorem kvality mého pražení. A tak nám to spolu hezky ladí.
Zaujal mě název vaší pražírny kafe naRuby. Proč právě to?
Monika: Trošku jsme si pohráli s naším příjmením Rubina, má to vtip a vlastně to i vystihuje náš přístup k pražení a ke kávě vůbec. Káva je pro nás hra, radost, zábava, je to alchymie, kterou si vychutnáváme
všemi smysly.
Martin: Taky to tak vnímám. Začalo to jako slovní hříčka a nyní mám stále častěji pocit, že to fakt máme jinak než všichni ostatní. Výroba kávy je pro nás samozřejmě důležitá a děláme to tradičním způsobem, ale dále už jdeme svojí specifickou cestou. Netlačíme se do velkých objemů a komerčního prodeje. Více nás to vede k zajímavým propojením s dalšími obory, se kterými se prostřednictvím kávy spojujeme. Tak hledáme pro lidi způsob, jak zažít kávu více smysly, propojit ji do většího zážitku než jen potěšení chuťových buněk.
Co vše můžete nabídnout návštěvníkům, kteří zavítají do vaší pražírny?
Monika: Naši návštěvníci si mohou u nás doplnit své kávové zásoby, vybrat si upražená zrnka z našeho kávového desatera. Většinou máme i nějaké specialitky navíc, které obměňujeme. Zabalíme do 100 g, 250 g, 500 g nebo kilového obalu. Děláme i dárkové nebo degustační sady. Kávu na mlýnku obměňujeme po týdnu, takže si každý týden pochutnáte na jiném druhu kávy. Můžete posedět u nás nebo si ji vzít s sebou. Na přání připravíme kávu na filtr nebo french press.
Martin: Pro mě je nejdůležitější a nejcennější kávový duch, kterého v naší „degustační“ pražírně máme, kterého si tam hýčkáme a s velkou radostí ho šíříme dále. Asi se ptáte, co to je takový kávový duch? Není vidět, nejde nahmatat, ale existuje, je cítit. A každý, kdo je jen trochu kávě nakloněný, kdo kávou alespoň trochu žije, cítí kávového ducha kolem sebe. Možná jde i z nás, protože kávou opravdu žijeme. A tak máme radost, když ho lidi kolem nás cítí a baví je žít kávový svět s námi. A to nejen u nás v pražírně, ale i u partnerů, se kterými spolupracujeme. Kavárny, restaurace i kanceláře, kde naši kávu dodáváme a staráme se o to, aby jejich kávový svět byl ve stejném duchu, jaký je u nás v pražírně.
Která káva je vaše nejoblíbenější?
Monika: Mezi moje více oblíbené patří Rwanda, Etiopie, Keňa, Indie Mysore, Papua… ale ráda si pochutnám i na Brazilce.
Martin: U mě se to mění v čase, teď zrovna si frčím v Kubánské, ale věřím, že brzy to bude jiná. Každá káva je něčím výjimečná. Jestli se vám to podaří najít a zrovna v ten okamžik to s vámi zarezonuje, pak je to ONA. Ale příště to bude zase jiná. A v tom je to kouzlo. Důležitější je kávu správně připravit …a samozřejmě i upražit.
Píšete o sobě, že nejste velkopražírnou, ale vyladěným komorním orchestrem se dvěma dirigenty. Jak u vás takové dirigování a ladění chutí kávy probíhá?
Martin: Za mě jsou nejdůležitější dvě věci – jednak tu správnou kávu vybrat a pak ji správně upražit. Zní to jednoduše, ale je v tom ukryta obrovská zkušenost a mistrovství. Dnešní kávový svět se sice točí kolem dvou základních druhů káv (arabica a robusta), nicméně míst, kde se pěstují, a které určují jejich chuťovou charakteristiku, je obrovské množství a správný výběr je to, co pak dělá pražírnu výjimečnou. A pak samotné pražení, to je další alchymie. Ale to tu rozebírat nebudu, na to se přijďte podívat. A další fáze ladění chuti kávy je při samotné přípravě, na mlýnku a v kávovaru.
Monika: Souhlasím s Marťou, a ještě bych k tomu dodala, že jsme sice dva dirigenti, ale také parťáci. A vyladit mlýnek a kávovar dokáže nejlépe naše baristka… dcera Bára, která si s tím opravdu vyhraje a dokáže přípravou z upraženého zrna vytáhnout dokonalé chutě.
S čím ještě můžete návštěvníkům kromě samotného výběru kávy poradit?
Martin: Pro firmy a vlastně i jednotlivce děláme na zakázku speciální, originální balení k různým příležitostem. Třeba svatební nebo narozeninové balíčky. Firmám většinou vánoční dárečky pro zákazníky nebo zaměstnance. Bára si hraje s grafikou, je kreativní, takže dokážeme vytvořit obaly podle přání a na míru zákazníkovi. Ještě máme kamaráda Michala, kreslíře, který pro nás tvoří obrázky na obaly a vznikají tak speciální edice.
Ve spolupráci se sítí knihkupectví KNIHCENTRUM.cz u vás vzniká originální knihomolská edice káv. Jaké produkty se v této „kávě pro knihomoly“ objeví?
Monika: Právě pod rukama našeho kreslíře Michala vznikají obrázky na originální obaly na kávu pro knižní žánry… detektivky, romantika, erotika, dobrodružné, fantasy… každý žánr bude mít svůj druh kávy, která ho bude vhodně doplňovat. Takže čtenář si například koupí romantickou knihu a k ní si může koupit kávu Etiopii z romantické kávové edice a vychutná si knihu společně s kávou. Prostě potěšení pro všechny smysly. Nápadů máme hodně, ale víc už prozrazovat nebudu.
Text: Markéta Bolfová
Foto: archiv kafe naRuby
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.