Autor dospěl po třicetileté praxi na klinice k přesvědčení, že u nejrizikovější skupiny pacientů lze mozkové mrtvici v 75% případů zabránit a že k mnohým mozkovým příhodám dochází zcela zbytečně, protože pacienti a lékaři nevyužívají nejnovější dostupné poznatky o prevenci této choroby. V této knize se čtenář – kniha je určena především čtenáři-pacientovi – dozví všechno potřebné. V prvním oddíle získá vědomosti a znalosti, jež mu pomohou stát se lékaři rovnocenným partnerem, ve druhém – a to je ještě podstatnější – se dozví, co pro sebe může udělat vlastním přičiněním.
Autor připojil i slovník lékařských pojmů, seznam léků a kapitolu o zdravé výživě založené na krétské středomořské kuchyni s tipy, jak si připravit opravdu zdravé a přitom chutné menu. Českému čtenáři se může (a pravděpodobně bude) zdát, že recepty jsou jakoby z jiného světa – že je mu většina ingrediencí prakticky nedostupná. Autor však zdůrazňuje, že pokud v jeho receptech nenajdeme zalíbení, můžeme vyzkoušet jiné. Podstatou je, že relativně přijatelné jídlo není dost dobré jídlo. Jídlo musí člověka chuťově nadchnout!