MUDr. Josef Jonáš: Průmyslový cukr škodí nenápadně a spolehlivě

archiv revue
Josef Jonáš patří mezi průkopníky naší celostní medicíny a je autorem řady knih z nakladatelství Eminent. Jeho Křížovka života je dodnes považována za základní dílo v tomto oboru, stejně jako její pokračování Tajenky života.
Josef Jonáš patří mezi průkopníky naší celostní medicíny a je autorem řady knih z nakladatelství Eminent. Jeho Křížovka života je dodnes považována za základní dílo v tomto oboru, stejně jako její pokračování Tajenky života.

Jejich autor, v posledních letech spojovaný zejména s knihami o detoxikaci (Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše, Kde končí duše a začíná tělo) a kuchařkami (Jonášova kuchařka pro zdraví, Jonášův průvodce zdravou kuchyní), přišel nedávno společně s Jiřím Kuchařem s knihou, jejíž název říká vše: Zdraví v ohrožení. Ještě výmluvnější je ovšem podtitul: Hořká pravda o sladkém cukru. O tom, že bílý cukr škodí, u nás ví každý, ovšem ne každý si dokáže každodenní „sladkou porci štěstí“ odříci. „Čím dříve vznikne u dětí závislost na cukru, tím déle – a nejspíš po celý zbytek života – potrvá,“ říká k tomu MUDr. Josef Jonáš. „Čím je dítě starší, tím je odvykání problematičtější. Jenže cukr škodí nenápadně a spolehlivě.

Závislí dospělí si pak často musejí při nuceném odvykání projít osobním peklem. Lépe je tedy nezačínat vůbec.“ Sladkosti jsou u nás ovšem všudypřítomné, a tak je potřeba být nejen bdělý, znát obsah cukru v jednotlivých potravinách a především alternativy průmyslového cukru, kterých u nás už existuje řada. „Průmyslově vyráběný cukr je z hlediska zdravé výživy škodlivý,“ vysvětluje MUDr. Josef Jonáš, „a hlavním důvodem je způsob jeho průmyslové přípravy, doslova transmutace cukrové řepy vápnem, teplem a kyselinou sírovou. Výsledný produkt tělu vůbec nic nedává a navíc nás okrádá o vitaminy a stopové prvky.“ V současné době se ovšem cukr přidává do všeho, a proto ho nečekaně najdete třeba v kysaném zelí, kečupu nebo pizze, ale také v trvanlivých salámech a tvrdém sýru. „Potravinářský průmysl pochopil,“ říká k tomu MUDr. Josef Jonáš, „že víc cukru v potravinách znamená větší chuť na něj. Stomatologové například uvádějí, že víc než třetina dětí u nás má značnou kazivost zubů. Vůbec se nelze divit, protože rafinovaný cukr vyrobený z cukrovky i cukrové třtiny poškozuje zuby nejdřív bezprostředním kontaktem a následně působením plynů uvolněných v žaludku štěpením cukru.“

V knize Zdraví v ohrožení je například uveden dnes již legendární, ovšem u nás takřka neznámý Michiganský průzkum. V roce 1925 začala stomatologická katedra na University of Michigan pod vedením Russella Welforda Buntinga provádět rozsáhlou studii, která trvala deset let a vešla do dějin jako Michiganský průzkum. Ve velkých dětských domovech v USA dostávaly tehdy děti hodně zeleniny, zčásti v podobě syrového salátu, denně měly čerstvé ovoce, z úsporných důvodů jedly jen velmi málo masa a takřka žádný průmyslový cukr. Téměř všechny měly naprosto zdravé zuby.

Potom začaly tyto děti po dobu pěti měsíců dostávat navíc každý den 100 gramů továrního cukru, což dnes odpovídá litrové láhvi kokakoly, a to v podobě nejrůznějších sladkých jídel. Koncem pátého měsíce už mělo 44 procent z nich zubní kaz. Poté lékaři přísun cukru zastavili a zuby se přestaly kazit.
Za vším hledej cukr

Akné, cukrovka, gynekologické potíže, nemoci trávicího systému, ztučnění jater, infarkt myokardu, nádorové nemoci, mozkové příhody – to je jen část nemocí, za nimiž stojí konzumace průmyslově vyráběného cukru. Ačkoli nás zažité stravovací zvyklosti nebo reklama, zaměřená zejména na těhotné ženy, matky s malými dětmi, mládež, seniory nebo sportovce, přesvědčují o opaku, skutečnost je mnohem horší, než byste očekávali. Tato kniha je určena lidem, kteří chtějí poznat všechny neblahé důsledky jeho konzumace, zbavit se svojí závislosti na něm a doslova tak zachránit svoje ohrožené zdraví. Stejně tak je velmi užitečná pro nemocné i lidi, kteří po léta bezúspěšně bojují s nadváhou a únavou.
Na základě desítek vědeckých studií z celého světa a dlouholeté bohaté praxe MUDr. Josefa Jonáše se ukazuje, že rafinovaný cukr je viníkem řady již uvedených problémů, včetně chronického nedostatku vitaminů a důležitých minerálů. Vedle varování nabízí především řešení, jak se zbavit cukerné závislosti a jak lze průmyslový cukr v jídelníčku nahradit.

„Nepochybně budete překvapeni bohatostí přírodních látek, které vám mohou posloužit jako cenná životní inspirace,“ je přesvědčen MUDr. Josef Jonáš. „Tato svého druhu naprosto ojedinělá publikace přináší i jednoduchá a přitom účinná stravovací doporučení, která mohou netušeným způsobem upevnit vaše zdraví.“
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Zdraví v ohrožení
Čeština

Zdraví v ohrožení

0.0 0
249 204
IHNED odesíláme
Čeština

Praktická detoxikace podle MUDR. Josefa Jonáše

0.0 0
279 229
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!
Prémiový obsah
číst více