Není nad dobré nápady
Víte, co je kořením nejen našich pokrmů, ale i životů? Přece byliny! 😊 Jak praví jedno české úsloví: „Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“ A právě teď je nejvyšší čas, si nějaké bylinky nasadit nebo pořídit. Nemusíte mít velkou zahradu. Bylinky můžete mít i na terase, balkóně či jen v květináči za oknem, nebo si pořiďte jednoduše bylinky do kuchyně. Výběr je opravdu široký a každý z nás má rád své chutě a vůně a každého trápí jiné neduhy, se kterými by chtěl pomoci. Ať už to jsou spíš bylinky pro ženy nebo třeba bylinky pro děti a maminky, všichni si můžete najít to své. Kdo by nechtěl mít lepší spánek, zbavit se stresu či rychleji ulevit dětem při rýmě a kašli? Nebo je libo si jen vylepšit dobré jídlo a mít ho ještě chutnější a voňavější? Ať tak nebo tak, mohly by se vám hodit tipy na lahodné recepty a pěstitelské rady. Některé bylinky nejsou vůbec náročné na pěstování. Naopak jsou vytrvalé a budou vám dělat radost opakovaně každý rok. Pak už jen stačí dát si nohy nahoru a do sklenice vody s citronem přidat vlastní meduňku nebo mátu. Ale jestli nemáte chuť doma cokoliv zalévat, udělejte si venku procházku. Možná budete překvapeni, kolik léčivek či dobrot roste všude volně okolo nás.
Buďme v kondici
Ať je pro vás jízda na kole především sportem, odpočinkem nebo kolo využíváte jen jako dopravní prostředek pořád děláte něco pro své zdraví a fyzičku. Osobně nejčastěji kolo používám hlavně jako dopravní prostředek, který mě doveze do práce. Musím říct, že jsem se ke kolu vrátila po dlouhé době, a to v době covidové. 😊 Velká pozitivní věc pro mě, že jsem ho zase oprášila a začala aktivně jezdit. Musím říct, že jsem si na to hezky zvykla a beru to jako každodenní výzvu – vstát a vyrazit do práce na kole. Do práce to mám 15 km což je hezkých 30 km denně. Pouhých pár minut cyklistického tréninku denně stačí k tomu, aby se člověk těšil dobrému zdraví. Jízda na kole odbourává stres a přidává psychickou i fyzickou pohodu. Všichni v práci mě navíc chválí, že jsem mnohem klidnější a vyrovnanější. 😊 Snad nám počasí už konečně dopřeje a VŠICHNI vyrazíme na čerstvý vzduch sportovat. Pokud tady máme vášnivého cyklistu tak doporučuji knihu – Cyklistika od A do Z.
Vítejte ve světe cyklistiky! 😊
Vaření nás baví
Dnes tady máme kuchařku Zdravě jíst a potěší zejména vegetariány vegany, reduktariány, ale rovněž ty, kteří rádi zkouší něco nového. Najdeme zde 70 receptů bez pšenice, bez cukru a bez tropických plodin, které dokazují, že se dá chutně vařit i s důrazem na životní prostředí. Kniha nám poradí se skladbou jídelníčku nebo jak žít a vařit plnohodnotně, zdravě, pestře a levně. Navíc až na pár kořeněnějších jídel jsou recepty vhodné i pro děti. Tak si pro dnes pojďme připravit chřest v těstíčku.
Suroviny: 500g čerstvého zeleného chřestu, 5 lžic (100g) Hrašky, 5 lžic (100g) hladké špaldové mouky, voda, bylinky, olej na smažení, sojová tatarka a příloha k podávání.
Chřest omyjeme a odkrojíme zhruba 4 cm ze spodní části. Konce můžeme použít do zeleninového vývaru, ke konzumaci se nehodí, jsou dřevnaté a plné vláken. Chřest osušíme a připravíme si těstíčko z Hrašky, vody, bylinek a soli. Chřest obalíme v mouce a následně v těstíčku. Ihned smažte dozlatova v rozpálené vrstvě oleje. Osmažené kousky osušíme a servírujeme s přílohou, kterou máme rádi. Výborné jsou například s bramborami, zeleninou nebo tortillami.
Vyčmuchané knižní tipy
Každý máme svůj vkus, ale každý z nás se rád nechá inspirovat a zkusí si něco nového, nebo třeba jen něco udělat jinak. Kuky se nám tento týden začetl do knihy Čas na TE.BE, která je úplně plná dobrých nápadů. Vlastně už v podnázvu je věnování pro všechny, kdo se chtějí nechat inspirovat. A podobně jako v televizním pořadu Terezy Bebarové, jsou i v knize recepty a vychytávky, které budete chtít vyzkoušet. Udělejte si na sebe čas a když na vás půjde špatná nálada, otevřete Čas na TE.BE a najděte si něco, co vás bude bavit. A třeba se naučíte péct některý dezert jako Josef Maršálek... 😊 Tak zase příští týden! Packu na to! 😊