Proč právě Matla?

archiv revue
Na světě je tolik různých kuchařek i receptů, ale pořád jsem chtěla tu, kterou napsal Roman Staša. Proč?
Je to jednoduché. Kdyby šlo o základní recept, najdete ho na internetu. Kdyby šlo o jakoukoliv kuchařku, stačí skočit do nejbližšího knihkupectví. Jenomže Matla – kuchařka plná příběhů je právě o tom, že nejde jen o nějaký recept, pár surovin a základní postup. Jde o příběh, o důvod, o zábavu… a taky mě baví představa, že vařím jídla podle hokejky… tedy hokejisty.

Kde se vzal, tu se vzal a jednoho dne se objevil v soutěži Masterchef. A to už je důvod, proč to člověka začne bavit. Protože Masterchef není o tom, kdo má pekáč buchet na břiše, ale o tom, kdo umí uvařit tak, aby to porazilo i ostřílené mistry kuchaře. A proto mě chytla kniha Matla – kuchařka plná příběhů. Kdo by nechtěl vařit jako ten, kdo byl první v Master Chefu? Připravte se na plno chutí i barev, připravte se na dobré jídlo, které si sice musíte sami uvařit, ale zato je máte okořeněné příběhem. Vlastně celá tahle kniha je životní příběh jednoho sympaťáka, který toho umí mnohem víc, než by se od něj čekalo. A příběh jeho života, který je plný barev a dobrých nápadů, prokládá svými vyzkoušenými recepty. Na závěr, samozřejmě, neschází ani výherní menu, s kterým vyhrál v roce 2020 Masterchefa.

Nechci vám lhát, že jsem vyzkoušela všechny jeho recepty, to by bylo moc daleko od pravdy. Ale tu a tam něco uvařím a protože vím, že si chcete určitě taky něco ukuchtit, vybrala jsem pro vás recept, který není nijak komplikovaný, ale pořád se k němu vracím. Možná si řeknete, "jé, to je toho, mletý maso s rejží…" ale Chilli con carne můžete servírovat, jak vás napadne, klidně i se špagetami a pokaždé budete mít pocit, že to není úplně stejné jídlo.

Takže, do práce, tady je recept: 200 g cherry rajčat, 1 velká šalotka, 3 stroužky česneku, 100 g másla, 200 g mleté ho hovězího, 200 g červených fazolí v nálevu, 2 lžičky červené papriky, 500 ml vývaru, 2 chilli papričky, 150 g nakládaných cibulek, 5 g hořké čokolády, 2 hrsti zelené petrželky a půl limety. Hned na začátku přiznávám, že ačkoliv jsem tohle jídlo už párkrát vařila, petržel jsem neměla doma ani jednou. Ale i když věřím, že s ní by to bylo mnohem lepší, neměla jsem dojem, že by mi nějaká chuť chyběla. Rajčátka dejte do trouby a pečte je cca 15 minut na 200 st. Mezitím si na másle orestujte šalotku a česnek, přidejte hovězí maso a nechte zezlátnout. Pak přijdou na řadu fazole s půlkou nálevu, koření a zalijte vývarem Pak nechte dusit, dokud se nezredukuje na polovinu množství. Pak přidejte upečená rajčata bez slupky a nakrájené chilli papričky, nechte vařit ještě pár minut, přidejte cibulky, zasypejte petrželí, zakápněte šťávou z limety a podávejte. A než se to všechno uvaří, můžete si číst třeba příběh, jak tento recept vznikl.
Dobrou chuť.



-ice-
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Matla - Kuchařka plná příběhů
Čeština

Matla - Kuchařka plná příběhů

0.0 0
od 299
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!
Prémiový obsah
číst více