Mnoho lidí si myslí, že veganské jídlo = strava bez živočišných surovin je automaticky zdravá. Tak to ovšem není, pokud do svého jídelníčku často zařazujete zpracované potraviny nebo ujíždíte na sladkém. V tom případě na sebe zdravotní problémy nebo problémy s vyšší váhou nenechají dlouho čekat. V tom se rostlinná strava nijak neliší od té živočišné. V každém případě je potřeba sahat po nezdravých surovinách s mírou a s ohledem na své zdraví, kondici a vzhled. Zdravé recepty neobsahují jen okurku proloženou okurkou, to ani zdaleka. A zjistíte to i díky nové kuchařce autorky jménem Lucia Wagnerová, která se zaměřuje na fit recepty a na jejím kontě najdeme už několik kuchařek. A co je ještě lepší – tentokrát se zaměřila na vegan pokrmy. Je super, že stále vznikají další a další čistě rostlinné kuchařky, a je díky nim možné veřejnosti dodávat novou inspiraci na chutné recepty, za nimiž nestojí kruté zacházení se zvířaty.
Při prvním prolistování kuchařkou jsem začala hledat obsah. Vzadu, vpředu… Po trošce zuřivého hledání jsem ho našla a vypadal hodně stylově. Sekce jsou rozděleny i barevně na Snídaně, pečivo; Svačiny, pomazánky; Těstoviny; Polévky atd. Ke každému receptu je připojená lákavá fotka jídla a v zápatí nechybí nutriční hodnoty, což je super údaj pro ty, kdo si hlídají sacharidy, kalorie, bílkoviny atd. Co oceňuji, je, že recepty většinou nemívají sáhodlouhý seznam surovin a jejich příprava nezabere půl dne. Ingredience jsou známé a běžně dostupné. Proto nemusíme zůstávat jen u „oči by jedly“, ale rovnou se pustit do kuchtění.
Občas mívám snídaňovou krizi. Čili už mě nudí stále opakované jídlo na snídani a ráda bych změnu. Jenže recept by musel být šup šup. A v téhle kuchařce je několik snídaňových rychloreceptů! Dalším aktuálním „problémem“ jsou cukety. Období Nechceš cuketu? je v plném proudu a i tahle kuchařka nám dodá inspiraci na cuketové mňamky, třeba Fit cuketový tatarák. Je hotový během chvilky, proto se s vámi podělím o recept ze strany 57. Budete na něj potřebovat:
400 g cukety
3 stroužky česneku
1 menší červenou cibule
2 ČL dijonské hořčice
½ ČL soli
1 ČL sójové omáčky
2 ČL kečupu bez cukru
¼ ČL mletého pepře
10 ml olivového oleje
- Cuketu nastrouháme najemno, osolíme ji a necháme 5 minut odležet, aby pustila co nejvíce vody.
- Následně cuketu scedíme a pořádně vyždímáme.
- Na pánvi na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou červenou cibuli a prolisované stroužky česneku.
- Přidáme všechny zbylé suroviny včetně vyždímané cukety a směs vaříme za častého míchání po dobu 7-8 minut.
- Hotový cuketový tatarák podáváme ještě teplý spolu s celozrnným pečivem, ideálně s topinkami.
Snad se vám budou Fit recepty Vegan líbit stejně jako mně!
Autorka: Radka