Najít v dnešní době nějaký recept není zas tak těžký úkol, ale najít skvělý a osvědčený recept, který se zaručeně povede a bude chutnat celé rodině, už zas tak lehké není. Nyní držím v ruce novou kuchařku populární foodblogerky Markéty Chovancové a začínám v ní listovat. Hned na začátek musím ocenit formát kuchařky, který je oproti jiným kuchařkám o dost menší a nezabere vám tak zbytečně hodně místa. Celá kniha receptů je rozdělená podle čtyř ročních období a obsahuje takové recepty, které se k tomuto období nejenom hodí, ale ve kterých využijete i sezónní potraviny. Zatím jenom pročítám, ale už se mi sbíhají sliny. Kokosová bábovka, kynuté knedlíky, cuketová pizza, langoše, šlehačkové donuty, tvarohové vafle, ratatouille, medové včelí úly a dalších více než 60 receptů.
Pojďme se na kuchařku podívat trochu více zblízka. Každý recept je zpracovaný na dvojstránce a je doplněný fotografií finálního výsledku, což velice oceňuji, neboť mám ráda, když dopředu vím, jak by mělo mé kulinářské umění vypadat. Každý jednotlivý recept je doplněný krátkou předmluvou, která vám zase naopak poradí, pro který recept se rozhodnout. Jako u každého receptu, tak ani zde nechybí přehled potřebných surovin a podrobný návod na přípravu. Tady se musím přiznat, že jsem se s návodem musela lehce poprat, neboť je text sepsán v dlouhých odstavcích a během přípravy jsem se ztrácela v textu a neustále hledala, kde jsem skončila. Každopádně s ohledem na formát knihy si uvědomuji, že zde nebyla jiná možnost. Dost už ale bylo listování, jdeme se podívat, jak se nám dílo podaří v praxi..
Už při listování mi do oka padla buchta, kterou znám, ale už jsem na ni úplně zapomněla. Připomněla mi dětská léta strávená u babičky, která nám ji s oblibou dělala. Řeč je o prošívané dece, která by si měla najít místo u všech dobrých hospodyněk, neboť nadýchaným kakaovým těstem s vláčnou tvarohovou náplní určitě nikoho neurazíte.
Na těsto budeme potřebovat:
-
5 vajec
-
250 g polohrubé mouky
-
180 g cukru krupice
-
2 lžíce kakaa
-
špetka soli
-
prášek do pečiva
-
vanilkový cukr
-
1 lžička skořice
-
100 g másla
-
100 ml mléka
Příprava těsta je rychlá, proto začněte tím, že si dáte předehřát troubu na 175 °C. Nachystejte si dvě mísy a rozdělte žloutky a bílky zvlášť. Přidejte ke žloutkům cukr a vyšlehejte do pěny, ke které následně budete postupně přidávat rozpuštěné máslo, mléko a ostatní sypké ingredience. Nakonec z bílku vyšlehejte tuhý sníh a pomalu vmíchejte do těsta.
Na náplň budeme potřebovat:
-
1 tvaroh ve vaničce
-
1 tvaroh v alobalu
-
1 vejce
-
5 lžic mléka
-
1 vanilkový puding (jenom prášek, nevařit)
-
3 lžíce cukr moučky
Všechny ingredience na náplň dejte do mísy a smíchejte dohromady. Nachystejte si vyšší plech, vyložte ho pečícím papírem a nalijte na něj rovnoměrně umíchané těsto. Následně si připravenou náplň dejte do cukrářského pytlíku nebo obyčejného sáčku s prostřihnutou špičkou a nanášejte ji v pruzích na těsto, až vytvoříte mřížku. Takto připravenou buchtu vložte do trouby a pečte 15-20 min.
Tak a já mám hotovo. Vše se povedlo a hned první zakousnutí mě vrátilo v čase zpět do obýváku mé babičky… Dokonalá rychlá buchta, která rozechvěje vaše chuťové pohárky. Už teď se těším, až vyzkouším i ostatní recepty..
Autor: Terka