Peče celá země je populární český pořad, na motivy Great British Bake Off. Už podle názvu tušíte, že se kulinářský program bude točit jen kolem pečení a toho se ujímají amatérští cukráři a pekaři, kteří musí přesvědčit porotce cukráře Josefa Maršálka a blogerku, lektorku cukrářských kurzů, Michaelu Landovou o svém talentu. Moderátoři Tereza Bebarová a Václav Kopta se činili v prvním i druhém díle. Předpokládám, že tento projekt znáte, jelikož je opravdu nepřehlédnutelný a všemi oblíbený.
V edici České televize vyšel v roce 2021 první díl Peče celá země a knihu sepsal a setřídil Martin Poláček, momentálně se druhému titulu věnovala Markéta Poláčková.
Publikaci začíná vhodně úvodem Václava Kopty ´V Čechách a na Moravě se vždy peklo, peče se a péct se bude...´ touto větou rovněž začíná již tradičně i samotný pořad a je proto jen dobře, že i samotná kniha. V úvodu se dozvíte něco málo o britské verzi, o lokalitě, kde se natáčí, o účasti a dalších elementech cukrářské soutěže. Následuje druhý úvodní text, tentokráte spíše o pečení.
Za ním nemůže chybět fotografický seznam soutěžích, označený jmény a seřazený podle toho, jak postupně soutěž opouštěli. Nikoho tak nepřekvapí, že na závěr se skví fotografie vítězky Martiny.
Kniha je rozdělena do několika kategorií, nebo spíše témat, která sérii soutěží doprovázely. Snadno od sebe pasáže odlišíte. Vždy je dvoustránková barevná fotografie s nadpisem Téma týdne, podnadpisem Technická výzva a Kreativní výzva. Jako první se jedná o Bublaninu, což diváky pořadu nikterak nepřekvapí, jelikož tomuto námětu se věnoval i první díl televizní série. Pasáže jsou tedy řazeny podle toho, jak bylo možné je sledovat. Poté následuje úvodní text o tom, co daný pokrm vlastně obnáší a proč byl vybrán. Autorka se nijak neobávala rozepsat, a tak je kupříkladu k dispozici text ve dvou sloupcích na celou stranu. Jestli jste o pokrmu chtěli zjistit více, tak se rozhodně poučíte.
Každá kapitola tedy obsahuje výběr těch nejlepších receptů daných témat. Nechybí samozřejmě celostránková fotografie, při pohledu na ni se nejednomu čtenáři sbíhají sliny. Soupis ingrediencí, jednoduchý a přesný postup a v závěru také odlišným fontem psaná citace cukrářky či cukráře, který svým pokrmem uspěl na celé čáře.
A tímto způsobem pokračuje publikace takřka až na závěr. Jelikož se jedná o pečení, nepřekvapí vás, že je většina receptů věnována sladkým cukrářským pochutinám, ovšem příjemně překvapí třeba i slané pokrmy, kupříkladu Špenátový quiche od Zuzany. Tradiční české, ale i exotické recepty si může kdokoliv upéct doma a čerpat nejen z této kuchařky, ale rovnou při tom sledovat i tento oblíbený pořad.
Na straně 307 končí recepty soutěžích a nastává čas podívat se na chutné návrhy porotců Martiny Landové, Josefa Maršálka a technoložky Zlaty Otavové. Každý z nich má svůj vlastní medailonek a přispívá několika recepty na pokrmy, které se rozhodně budou na slavnostní tabuli vyjímat. Dále už máte k dispozici jen pěkně obsáhlý obsah, takže se v kuchařce budete snadno orientovat nejen podle témat a výzev, ale také podle samostatných receptur.
Publikace je #musthave pro všechny diváky tohoto báječného pořadu o pečení, ale získá si i ty, kteří Peče celá země nesledují. Chcete-li kvalitní cukrářskou knihu s recepty, které již před vámi s určitostí někdo vyzkoušel (a dokonce v televizi), pak je pro vás tato publikace tím pravým pomocníkem v kuchyni.
Autor: Chensie Ips