Tip na dárek: KÁVOVÁ EDICE PRO KNIHOMOLY – sleva 20 % jen do 22.11.

Recenze: Sešit s tátovými recepty

archiv revue
Loni v září vyšla v nakladatelství HOST kniha Jackyho Duranda Sešit s tátovými recepty, k jejímuž čtení si musíte připravit něco dobrého!

Henri je Pan kuchař. Vede malou restauraci, s jídlem čaruje i doma a má své postupy i zásady. Jeho syna Juliena chce však od tohoto náročného řemesla ušetřit. Ten k otci však vzhlíží, rád se mu dívá pod ruce a neopouští jej ani na nemocniční posteli. Je mu tehdy na blízku a vzpomíná nejen na dětství plné dobrot, ale také na svá studia. Naráží přitom na sešit s tatínkovými recepty, který dávala dohromady Henriho láska Héléne, aby se stal cenným rodinným dědictvím.

Sešit s tátovými recepty pracuje především s motivem vztahu mezi otcem a synem, tedy s láskou. Jedná se tak o milý román protkaný jak nejrůznějšími delikatesami, tak také úskalími spojenými s kuchařským řemeslem. Jacky Durand ukazuje, že dobře ví, o čem mluví, a mnohdy si prostřednictvím písmenek opravdu pohrává s chuťovými pohárky čtenářů.

„Palačinek jsme nakonec nasmažili celý vagon a dáme si je i zítra. Zrovna se chystám zhltnout jednu s ostružinovým džemem od Marii, ale zadržíš mě: „Počkej, něco ti ukážu.“ Vezmeš pánev, pořádně ji poprášíš moučkovým cukrem, který se začne rozpouštět, zavoní to karamelem. Sundáš pánev z ohně, přidáš do ní máslo a pak smetanu. Směsí potřeš palačinku. Hltavě se do ní zakousnu. „Tak co, jak ti chutná moje karamelová omáčka?“ (str. 82)


Kniha pro mě představovala velmi odpočinkové čtení, nemusela jsem u ní přemýšlet a také mi příjemně ubíhala. Otevřela jsem ji zdánlivě jen na chvíli, ale vždy jsem přečetla jednu ze tří částí. Sešit s tátovými recepty řadím mezi knihy, které nenadchnou, ani neurazí, ale určitě nelituji, že jsem si jej přečetla.

Jacky Durand (*1962) pochází z města Dole. Vystudoval žurnalistiku a moderní literaturu na univerzitě ve Štrasburku. Je autorem kulinářského sloupku v deníku Libération a pořadu „Jackyho kuchtění“ na rozhlasové stanici France culture. Vydal už pět knih s tematikou krajových kulinářských specialit. Žije v Paříži a když zrovna nepracuje, rád poslouchá cizí hovory v bistrech a vaří ze všeho, co dům dá.Začátek formuláře.

Hodnocení: 70 %
Autor: Jana Langerová

 

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Možná jste o Abhejali Bernardové dosud neslyšeli, a my bychom to rádi napravili. Tahle inspirující žena jako desátý člověk na světě dokončila výzvu „Oceans Seven“. Je první člověk pocházející ze země bez moře, každou přeplavbu navíc zvládla na první pokus. Pracuje jako překladatelka a šéfka nakladatelství Madal Bal. Je také mistryní ČR v běhu na 100 km a 24 h, od 18 let se věnuje meditaci. O svých výpravách nejen po světě, ale hlavně do vlastního nitra, napsala knihu Dokud voda neskončí. Nedávno vyšla i audiokniha, kterou namluvila Tereza Bebarová.
V sobotu 16. listopadu jste se mohli v Ostravě setkat s Karin Krajčo Babinskou, autorkou knižní novinky Čarodějky, která se konala v DOMĚ KNIHY KNIHCENTRUM.cz. Autorku doprovodil Richard Krajčo.
„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –