BLACK FRIDAY = čtení a zábava od 39 Kč

Recenze: Tak vaří Viet Nam

archiv revue
Z této kuchařky jsem byla už od prvního prolistování nadšená a po vyzkoušení některých receptů se mi potvrdilo, že je opravdu skvělá. Věřím, že milovníci vietnamské kuchyně ji velice ocení. Recepty jsou jednoduché a odhalují nám tajemství chutí jídel. Vždy jsem se chtěla umění vietnamské kuchyně alespoň trochu naučit.

V kuchařce najdeme recepty jak na tradiční polévky, například tradiční Pho, tak na spoustu hlavních jídel - křupavé kuřecí stehno, nudle na různé způsoby, karamelizovaný bůček s vejci, kuře obalované v lepkavé rýži a další zajímavé a chutné recepty. Dále tady máme závitky a saláty a nakonec i dezerty. Mezi mé oblíbené patří sladké sezamové kuličky. Na konci knihy najdeme všechny používané byliny a u každé z nich je napsáno, čím jsou přínosné pro naše zdraví a pro koho je jejich konzumace vhodná. Oceňuji přesnost a stručnost receptů, které jsou doplněny o ilustrační fotografie jídel, ze kterých se vám sbíhají sliny, jen se na ně podíváte. U některých receptů je dokonce QR kód s videem.

Nejčastějším negativním argumentem, proč jsou asijské a jiné tematické kuchařky „na nic“ bývá: „ingredience jsou nedostupné“. S tím musím nesouhlasit. Pokud jste milovníci těchto jídel, cestu si najdete, zase tak složité to opravdu není. V dnešní době máme již plno obchůdků s asijskými potravinami, popřípadě funguje plno e-shopů s tímto zaměřením, například asiafood.cz, sambalshop.cz, tasteofasia.cz, sonjh.cz a další. Jediným občasným problémem jsou podle mě čerstvé bylinky, některé jsou opravdu dost specifické, a ne vždycky v obchodech bývají. Každopádně zatím jsem vždy vše potřebné sehnala.


Abych to shrnula, kuchařka Tak vaří Viet Nam je sestavena tak, aby se veškeré potřebné ingredience daly sehnat, recepty nejsou složité a jsou patřičně popsány. Krásný vzhled a přehlednost jsou velkým plusem této publikace. Určitě bych kuchařku doporučila všem, kteří mají rádi vietnamskou kuchyni a kteří si rádi připraví jídlo doma. Svou návštěvu také určitě ohromíte nějakým netradičním obědem či večeří. Níže najdete recept, podle kterého jsem uvařila svým přátelům, kterým moc chutnalo. Doufám, že bude i vám.


RECEPT

Skleněné nudle s krevetami

Ingredience (4 porce)

1/3 balíčku skleněných nudlí miến

300 g neloupaných krevet (popřípadě loupaných)

1 červená cibule

1 jarní cibulka

2 mrkve

Koriandr

100 g pražených loupaných arašídů bez soli

30 g másla (dodá krevetám lepší chuť) nebo oleje /jakéhokoliv)

Rybí omáčka

Pepř

1/3 balení sójových klíčků

2 špetky sezamových semínek

 


Ingredience na zálivku

0,5 litru vroucí vody

4 lžíce rybí omáčky

2,5 lžíce jablečného octa

4 malé lžičky cukru

1/3 citronu

Malý kousek zázvoru

 

Postup přípravy

Do misky se studenou vodou namočte skleněné nudle a nechte zhruba 30 minut odležet, aby změkly. Poté je vložte do hrnce s vařící vodou a vařte přibližně 15 minut, pak sceďte. Dále oloupejte krevety, odstraňte ocasní ploutvičku a hlavu, nechte připravené na talíři. Nakrájejte červenou cibuli na tenká kolečka, jarní cibulku na malé kousky a vše dejte na talíř. Umytou mrkev oškrábejte a rozdělte na 3 části, ty pak nakrájejte na tenké proužky, to samé udělejte s okurkou. Umytý koriandr nakrájejte na malé části. Vše odložte na talíř. Pražené arašídy rozdrťte v hmoždíři.

Nyní si připravte zálivku: do misky nalijte 0,5 litru vroucí vody a přidejte 4 lžíce rybí omáčky, 2,5 lžíce jablečného octa, 4 malé lžičky cukru. Promíchejte, aby se cukr rozpustil. Poté přidejte šťávu z citronu a nastrouhejte malý kousek zázvoru. Zálivka je hotová.

Předehřejte si pánev s máslem a přidejte nakrájenou cibuli, smažte ji 1 minutu a přidejte krevety. Neustále promíchávejte, aby se krevety nepřipálily, přidejte 1 lžíci rybí omáčky a trochu pepře. Restujte zhruba 5 minut, ale ochutnejte je, abyste věděli, zda nejsou stále syrové.

Poté vložte krevety do hluboké mísy, přidejte nudle, nakrájenou cibulku, mrkev, okurku, koriandr, rozdrcené arašídy, sójové klíčky a sezamová semínka, 10 lžic zálivky a vše pořádně promíchejte. Při podávání můžete ještě posypat trochou sezamu a arašídů.


TIP: Toto jídlo je velmi lehké, srovnatelné se saláty.


Autor: Nikol

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Tak vaří VIET NAM

5.0 1
349 286
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Možná jste o Abhejali Bernardové dosud neslyšeli, a my bychom to rádi napravili. Tahle inspirující žena jako desátý člověk na světě dokončila výzvu „Oceans Seven“. Je první člověk pocházející ze země bez moře, každou přeplavbu navíc zvládla na první pokus. Pracuje jako překladatelka a šéfka nakladatelství Madal Bal. Je také mistryní ČR v běhu na 100 km a 24 h, od 18 let se věnuje meditaci. O svých výpravách nejen po světě, ale hlavně do vlastního nitra, napsala knihu Dokud voda neskončí. Nedávno vyšla i audiokniha, kterou namluvila Tereza Bebarová.
V sobotu 16. listopadu jste se mohli v Ostravě setkat s Karin Krajčo Babinskou, autorkou knižní novinky Čarodějky, která se konala v DOMĚ KNIHY KNIHCENTRUM.cz. Autorku doprovodil Richard Krajčo.
„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –