Upečte si je doma a nechte si chutnat.
Kdo má domácí pekárnu a nechce se mu zpracovávat těsto – určitě ji zapojí. S tímhle receptem si připravíte pořádnou zásobu croissantů. Pokud jich tolik nesníte, pečte z poloviční dávky, nebo si je uložte do mrazáku na příště.
Co budete potřebovat?
Začněte kváskem z trochy mléka, cukru a kvasnic, který necháte v teple. Mezitím si nachystejte ostatní suroviny a smíchejte kvásek s moukou, olejem, žloutkem, vejcem, solí. Nakonec přidejte teplé mléko, vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě kynout.
Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválejte ho na plát o tloušťce cca 1 cm. Po celém povrchu těsta nastrouhejte na hrubém struhadle máslo a srolujte do rolády. Rozdělte na pět dílů a nechte ještě dvacet minut v teple kynout. Každý kousek rolády rozválejte, nakrájejte na čtverce a pak na menší trojúhelníky, které srolujte do tvaru croissantu.
Mašlovačkou je přetřete rozšlehaným vajíčkem, dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 200 st. cca 15 minut. Z množství v tomto receptu upečete 40 croissantů (z každého kousku rolády 8). Můžete je plnit čímkoliv vás napadne na sladko i slano, nebo je upéct jen tak ke kávě.
Anebo můžete sáhnout po knize a vybrat si úplně jiný recept. Pro inspiraci jsou tu tři knihy z naší nabídky.
-ice-