Funguje nám to skvěle. Dokonale se známe, takže i jakékoliv neshody jsou konstruktivní a ku prospěchu věci. Bez Jany a Zdeňka Ertla, mého společníka, si nedovedu představit otevřít jakékoliv téma nové knihy.
Doma máte rozsáhlou knihovnu, kterou mimo jiné zdobí přes 3 tisíce kuchařek. Máte je opravdu všechny prolistované a je mezi nimi taková, o níž by se dalo říct, že je to vaše srdcovka?
Ty vzácné doma nejsou, potřebují jinou péči než tu domácí. Kuchařky mám opravdu všechny prolistované, většinu i mnohokrát. Je těžké odpovědět, ale ať přemýšlím, jak přemýšlím, mohu říct, že mám doma přes 3 tisíce srdcovek.
A co třeba beletrie, jaké knihy patří k vašim oblíbeným?
Rozhodně knihy Jamese Rollinse. Miluju historické knihy, miluju knihy zabývající se psychologií jídla.
Před časem jste nám prozradil, že každá vaše kuchařka je v něčem zvláštnía jedinečná. V čem tedy vyniká právě nová kuchařka Sváteční? A k jakým svátkům se recepty vztahují?
Sváteční je pro mne nejtěžší a nejsložitější kniha, ale zároveň jedna z nejlepších kuchařek, kterou jsme kdy vytvořili. Pro mě je víc než kuchařka. Je to průvodce svátečními recepty pro celý rok. Svátky pro mě totiž nejsou jen Vánoce, stejně tak jako pro většinu lidí. Jsou to chvíle kdykoliv během roku, kdy se můžeme potkat s našimi blízkými nebo lidmi, které máme rádi.
Ve vašich posledních kuchařkách (oproti těm, které vycházely dříve) tykáte: nakrájej, přidej apod. Považujete to za větší propojení se čtenářem?
Rozhodně ano. Pro mě je čtenář našich kuchařek na prvním místě. Vím z mnohaletých zkušeností, že jsem tak ke čtenáři blíž a lépe si rozumíme. Během vaření se totiž musí cítit příjemně, pohodlně a sebejistě. I díky tomu víme, že lidé podle našich kuchařek vaří. Což je důvod, proč kuchařky píšeme. Jinak by to pro mě nedávalo smysl.
V kuchařce Sváteční nechybí recept na bramborový salát, který má každý rád na jiný způsob. Je tam více jeho variant? Bez majonézy, s majonézou… Nebo je tam jen jeden, ten nejosvědčenější a nejvychytanější?
V tomto případě vycházíme z mnoha hovorů s našimi čtenáři. Kniha obsahuje několik nových variant receptů na bramborový salát, jak s majonézou, tak bez majonézy. Ptáte se proč? Jsou prostě skvělý.
Jaké menu najdeme na Štědrý večer u vás doma, co nesmí chybět? A jak máte přípravu vánočních pokrmů rozdělenou?
Náš Štědrý večer je tradiční. Jinak si to ani já ani Jana nedokážeme představit. Máme kapří polévku, smaženého kapra a kapra Petra Voka s vejmrdou (staročeský název pro jablečný křen). A samozřejmě nejlepší bramborový salát na světě, ten náš!
Polévku vaří každoročně Jany maminka, naštěstí jí už asi 3 roky zdárně asistuje naše Káča, takže recept se předává dál. Bramborový salát připravujeme vlastně celá rodina dohromady 23. prosince, se sklenkou vína v ruce. Cukroví peče Jana celý prosinec, má to moc ráda. Občas se přidají i naše dcery. A já miluju uždibovat těsto na cukroví. Myslím, že nejsem sám… Ty chvíle, když dům začne vonět po cukroví, mám moc rád.
Sváteční je druhá v sérii kuchařek Recepty pro každého. Na kolik dalších se ještě chystáte? Máte to naplánováno, nebo tomu necháváte volný průběh?
Máme to naplánováno. „Bílá řada Vaňkových kuchařek“ má svůj dlouholetý koncept. Jednotlivé knihy v této řadě fungují samostatně, ale i jako celek. Mohou na sebe navazovat, mohou být provázané, může se jedna na druhou odvolávat.
Text: Kateřina Žídková
Foto: Tomáš Novák
RECEPT Z KUCHAŘKY SVÁTEČNÍ
Vánoční nádivka
SUROVINY
5 rohlíků
50 g vlašských ořechů
50 g oloupaných mandlí
100 g anglické slaniny
100 g másla
1 lžička perníkového koření
50 g sušených slazených brusinek
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu
½ lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
4 vejce
200 ml mléka
100 ml smetany, min. 31%
1 lžička soli
10 g l ístků najemno nakrájené plocholisté petržele
20 g sádla na potření sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Ještě potřebuješ: pekáč 20 × 30 cm
Sváteční je pro mne nejtěžší a nejsložitější kniha, ale zároveň jedna z nejlepších kuchařek, kterou jsme kdy vytvořili. Pro mě je víc než kuchařka. Je to průvodce svátečními recepty pro celý rok. Svátky pro mě totiž nejsou jen Vánoce, stejně tak jako pro většinu lidí. Jsou to chvíle kdykoliv během roku, kdy se můžeme potkat s našimi blízkými nebo lidmi, které máme rádi.
Ve vašich posledních kuchařkách (oproti těm, které vycházely dříve) tykáte: nakrájej, přidej apod. Považujete to za větší propojení se čtenářem?
Rozhodně ano. Pro mě je čtenář našich kuchařek na prvním místě. Vím z mnohaletých zkušeností, že jsem tak ke čtenáři blíž a lépe si rozumíme. Během vaření se totiž musí cítit příjemně, pohodlně a sebejistě. I díky tomu víme, že lidé podle našich kuchařek vaří. Což je důvod, proč kuchařky píšeme. Jinak by to pro mě nedávalo smysl.
V kuchařce Sváteční nechybí recept na bramborový salát, který má každý rád na jiný způsob. Je tam více jeho variant? Bez majonézy, s majonézou… Nebo je tam jen jeden, ten nejosvědčenější a nejvychytanější?
V tomto případě vycházíme z mnoha hovorů s našimi čtenáři. Kniha obsahuje několik nových variant receptů na bramborový salát, jak s majonézou, tak bez majonézy. Ptáte se proč? Jsou prostě skvělý.
Jaké menu najdeme na Štědrý večer u vás doma, co nesmí chybět? A jak máte přípravu vánočních pokrmů rozdělenou?
Náš Štědrý večer je tradiční. Jinak si to ani já ani Jana nedokážeme představit. Máme kapří polévku, smaženého kapra a kapra Petra Voka s vejmrdou (staročeský název pro jablečný křen). A samozřejmě nejlepší bramborový salát na světě, ten náš!
Polévku vaří každoročně Jany maminka, naštěstí jí už asi 3 roky zdárně asistuje naše Káča, takže recept se předává dál. Bramborový salát připravujeme vlastně celá rodina dohromady 23. prosince, se sklenkou vína v ruce. Cukroví peče Jana celý prosinec, má to moc ráda. Občas se přidají i naše dcery. A já miluju uždibovat těsto na cukroví. Myslím, že nejsem sám… Ty chvíle, když dům začne vonět po cukroví, mám moc rád.
Sváteční je druhá v sérii kuchařek Recepty pro každého. Na kolik dalších se ještě chystáte? Máte to naplánováno, nebo tomu necháváte volný průběh?
Máme to naplánováno. „Bílá řada Vaňkových kuchařek“ má svůj dlouholetý koncept. Jednotlivé knihy v této řadě fungují samostatně, ale i jako celek. Mohou na sebe navazovat, mohou být provázané, může se jedna na druhou odvolávat.
Text: Kateřina Žídková
Foto: Tomáš Novák
RECEPT Z KUCHAŘKY SVÁTEČNÍ
Vánoční nádivka
SUROVINY
5 rohlíků
50 g vlašských ořechů
50 g oloupaných mandlí
100 g anglické slaniny
100 g másla
1 lžička perníkového koření
50 g sušených slazených brusinek
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu
½ lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
4 vejce
200 ml mléka
100 ml smetany, min. 31%
1 lžička soli
10 g l ístků najemno nakrájené plocholisté petržele
20 g sádla na potření sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Ještě potřebuješ: pekáč 20 × 30 cm
POSTUP
● Troubu rozehřej na 160 °C.
● Rohlíky nakrájej na kousky o hraně 2 cm, rozlož na plech, dej do rozehřáté trouby a peč 20 minut dozlatova. Hotové nasypej do mísy a nech vychladnout.
● Vlašské ořechy a mandle rozlož na plech, dej do rozehřáté trouby a peč 10 minut. Hotové nasypej do misky a nech vychladnout.
● Slaninu nakrájej na kostky o hraně 1 cm a dej do rendlíku. Přidej máslo a na středním ohni ho nech rozpustit. Stáhni oheň pod třetinu a za občasného promíchání restuj 5 minut. Přidej perníkové koření a brusinky a restuj další 2 minuty. Často míchej. Přidej tymián a citronovou kůru a minutu míchej. Nalij do mísy k rohlíkům a promíchej.
● Vejce vyklepni a pečlivě odděl žloutky od bílků.
● Žloutky promíchej metličkou s mlékem, smetanou a solí. Nalij do mísy k rohlíkům, přidej nakrájenou petržel a vše důkladně promíchej.
● Z bílků ušlehej tuhý sníh a po částech ho opatrně vmíchej do těsta.
● Pekáč vymaž sádlem a vysypej strouhankou. Nádivkové těsto v pekáči rovnoměrně rozprostři do stejně vysoké vrstvy. Peč 20 minut dozlatova. Vyndej z trouby, sádlo rozehřej v rendlíku a potři jím hotovou, ještě horkou nádivku.
TIP: Strouhej jen žlutou část citronové kůry, bílá je hořká.
● Troubu rozehřej na 160 °C.
● Rohlíky nakrájej na kousky o hraně 2 cm, rozlož na plech, dej do rozehřáté trouby a peč 20 minut dozlatova. Hotové nasypej do mísy a nech vychladnout.
● Vlašské ořechy a mandle rozlož na plech, dej do rozehřáté trouby a peč 10 minut. Hotové nasypej do misky a nech vychladnout.
● Slaninu nakrájej na kostky o hraně 1 cm a dej do rendlíku. Přidej máslo a na středním ohni ho nech rozpustit. Stáhni oheň pod třetinu a za občasného promíchání restuj 5 minut. Přidej perníkové koření a brusinky a restuj další 2 minuty. Často míchej. Přidej tymián a citronovou kůru a minutu míchej. Nalij do mísy k rohlíkům a promíchej.
● Vejce vyklepni a pečlivě odděl žloutky od bílků.
● Žloutky promíchej metličkou s mlékem, smetanou a solí. Nalij do mísy k rohlíkům, přidej nakrájenou petržel a vše důkladně promíchej.
● Z bílků ušlehej tuhý sníh a po částech ho opatrně vmíchej do těsta.
● Pekáč vymaž sádlem a vysypej strouhankou. Nádivkové těsto v pekáči rovnoměrně rozprostři do stejně vysoké vrstvy. Peč 20 minut dozlatova. Vyndej z trouby, sádlo rozehřej v rendlíku a potři jím hotovou, ještě horkou nádivku.
TIP: Strouhej jen žlutou část citronové kůry, bílá je hořká.