1 vepřová panenka
sklenička sušených rajčat
200 g slaniny nebo pršutu
sůl, pepř
chilli
Na bešamel
máslo
hladká mouka
mléko
smetana ke šlehání
sůl, pepř
chilli papričky
Postup
Do vepřové panenky uděláme vařečkou díru podobně, jako když připravujeme rohlík na plnění s párkem. Díru vyplníme slaninou a sušenými rajčaty. Panenku osolíme, opepříme, zalijeme olejem ze sušených rajčat a necháme pár hodin v lednici marinovat. Připravíme si bešamelovou omáčku. Na pánvičce rozpustíme máslo a metličkou rozšleháme hladkou mouku. Zalijeme studeným mlékem a intenzivně mícháme, dokud nevznikne středně hustá omáčka. Stáhneme z plotny. Osolíme a přidáme najemno nasekané chilli papričky.
Zjemníme smetanou. Můžeme ještě přidat zbytek nakrájených sušených rajčat. Naloženou panenku vyndáme nejpozději 1 hodinu před restováním z ledničky. Poté ji zprudka opečeme ze všech stran na pánvi. Chvilku necháme odpočinout a nakrájíme ji na silnější kolečka, která vyskládáme do zapékací misky. Zalijeme bešamelovou omáčkou a pečeme při 180 stupních zhruba 30 minut.
Inspiraci na dalších více než 80 receptů známých osobností najdete v kuchařské knize Když hvězdy vaří. Do svého pořadu Hobby naší doby se je pozvala Jiřina Bohdalová.