Tereza Langmajerová: „V první řadě ochutnávám já.“

archiv revue
Kuchařka, blogerka, fotografka a foodstylistka, to jsou role, které všechny do jedné patří Tereze Langmajerové, autorce nové kulinářské knihy Zelenina. Jak Tereza sama na svém blogu Inspired Kitchen říká, má ráda dobré jídlo, a právě o něm i její kuchařské novince jsme si společně povídali v rozhovoru níže.
Vaše kuchařka nese jednoduchý a trefný název Zelenina. Najdeme v ní recepty tvořené výhradně jen zeleninou, tedy vhodné pro vegetariány?
Kuchařku jsem nechtěla koncipovat jako vegetariánskou, měla jsem pocit, že takových už je dost. Chtěla jsem ostatní naučit zpracovat zeleninu úplně všemi způsoby, jak to jen jde, a neomezovat se tolik surovinami. Najdeme v ní proto široké spektrum receptů. Recepty s masem, bez masa, nebo jen čistě zeleninové, je tu také část věnovaná sladkým receptům, pečivu a přílohám.

Kterou zeleninu používáte k přípravě jídel nejčastěji?
To je opravdu hodně těžká otázka. Kdybych měla říct, kterou jím nejradši jen tak, jsou to jednoznačně rajčata! U vaření se pak neobejdu bez klasického základu, jako je česnek, cibule a mrkev. Velkou slabost mám pro lilky, dýni a batáty.

Kdybyste měla jmenovat jeden jediný recept z kuchařky Zelenina, který je pro vás osobně TOP, který by to byl?
Rozhodně rebarborové kuře! Naprosto mě dostala ta chuť. To by měl každý majitel kuchařky zkusit. A hodně pravidelně dělám batátovou granolu.

Z vašeho blogu Inspired Kitchen jsem se dozvěděla, že ráda cestujete. Která zahraniční kuchyně vám učarovala nejvíce?
Mám moc ráda asijskou kuchyni. Miluju, jak jsou ty chutě propracované do posledního detailu. A občas mě trápí, že to ne vždy umím ve svých podmínkách napodobit. Na italské miluju tu jednoduchost. Hodně mě baví indická kuchyně a ta arabská je mému srdíčku taky dost blízká.

Tvoříte recepty úplně sama nebo spolupracujete v týmu?
Recepty tvořím úplně sama.

Kdo je kromě vás samotné vrchním „ochutnávačem“ nových receptů a kdo vám upřímně řekne, zda mu chutná nebo ne?
V první řadě ochutnávám já. Když jídlo projde mou kontrolou, postupuje dál do rodiny. Za ty roky si myslím, že poznám, kdy jim chutná a kdy ne. Jsem vděčná za každou zpětnou vazbu, i tu negativní.

Jste fotografka zaměřující se na focení krásných jídel. Vznikaly fotky v kuchařce pod vaší taktovkou?
Ano, ano, focení mě hodně baví, takže jsem si vše nafotila sama.

Kromě fotografování a samotného kulinaření se věnujete také foodstylingu. Co to přesně znamená?
To znamená udělat jídlo na fotku nebo video takové, abyste na něj hned dostali chuť. Foodstyling může být na té rovině, kdy jídla záměrně upravujete tak, aby vypadala dokonale, ale ne vždy jsou vhodná k jídlu. S tím já zkušenost úplně nemám. Už i v reklamě se s jídlem pracuje tak, aby se dalo po produkci sníst.

V kuchařce Zelenina mě zaujali melounoví medvídci. Kde sbíráte inspiraci na tyto originální nápady?
Nápady ke mně přichází často samy od sebe. Když nedokážu nic vymyslet, jdu se mrknout na sociální sítě. Instagram, Pinterest, to je taková nevyčerpatelná studna na nápady! Stačí zadat správné heslo, pak se chvilku dívat na fotky receptů a já hned vím, jak zpracovat tu načatou dýni v lednici.

Text: Markéta Bolfová
Foto: archiv Terezy Langmajerové
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Zelenina

0.0 0
549 450
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

Jaké zajímavé knižní novinky můžete tento měsíc najít na pultech knihkupectví?
Upečte si spolu s Josefem a Terezou klasické narozeninové dorty, vynikající řezy na plech nebo jablečné koláče, ale i výzvy v podobě žloutkových věnečků a bezlepkového chleba. Třeba se právě vy stanete výhercem jedné ze 2 kuchařek, které máme připravené v naší soutěži.
Prémiový obsah
číst více
Básnická sbírka Millennials od české autorky Kateřiny Pokorné, známé pod pseudonymem Svojost, je originálním dílem, které se zabývá světem současné generace mladých lidí.