Vánoční cukroví podle "Sandtnerky" – Klasická česká kuchařka

archiv revue
Vánoce jsou plné tradic a která kuchařka má u nás delší tradici než právě Sandtnerka? Vyzkoušejte její recept na vanilkové rohlíčky.
Není mnoho kuchařek, o kterých by se dalo říct, že podle nich vařily už naše prababičky. Snad jen tato Klasická česká kuchařka má tuto výsadu. Poprvé vyšla ve dvacátých letech minulého století a brzy se dostala snad do všech domácností. Možná to bylo i proto, že to není jen kuchařka plná receptů, ale i kniha rozpočtů. Nové vydání "Sandtnerky" je navíc doplněno současnými poznatky o výživě a samozřejmě je i v moderní češtině, které všichni rozumíme. Bez nadsázky můžeme říct, že s Klasickou českou kuchařkou uvaříte cokoliv, co si usmyslíte, a to i včetně mezinárodní kuchyně. Recepty jsou sestaveny tak, aby je zvládly i začínající kuchařky, nechybí ani obrázky a celá kuchařka nás provede menu od polévek, přes předkrmy, maso, ryby, omáčky, moučníky, dorty, zmrzliny, cukroví, zpracování ovoce a zeleniny a samozřejmě neschází ani nápoje. Je asi mnoho žen, které by si s touto jednou kuchařkou bohatě vystačily, a protože je právě teď doba, kdy všechny pečeme cukroví, dáme vám recept na vanilkové rohlíčky. Proč zrovna tento? Protože není snad nikdo, kdo by je neměl rád.

Vanilkové rohlíčky podle "Sandtnerky"

15 dkg hladké mouky, 2 dkg moučkového cukru, špetka mleté vanilky, citronová kůra, 5 dkg loupaných jemně mletých mandlí, 11 dkg másla, 1 žloutek, 8 dkg cukru s vanilkou na obalení

Na vál si připravíme mouku, cukr, vanilku, na špičku nože strouhané citronové kůry a mandle. Do toho rozsekáme velkým nožem dobré máslo, přidáme žloutek a vypracujeme dobře, ale lehce těsto, které uložíme do studena na 15 minut. Potom z těsta vyválíme dlouhý váleček, rozkrájíme z něho stejné kousky, děláme rukou malé rohlíčky, složíme je na suchý, papírem vyložený plech a v mírné troubě je upečeme do bledě růžova. Upečené, ještě teplé opatrně obalíme vanilkovým cukrem.

Klasická česká kuchařka je kniha, která se hodí nejen do každé kuchyně, ale snad každému jako dárek, protože si v ní najde inspiraci zkrátka úplně každý. A kdybyste náhodou neznali například recept na polévku pro nemocné nebo recepty na rosoly a marmelády, tady je najdete. Je to klasika, jaká se nikdy neomrzí. Recepty jsou prověřené nejen samotnou autorkou, ale i generacemi jiných kuchařek, které podle ní vařily. Moc se mi líbí a určitě jsem s vařením podle ní neskončila.


-ice-
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Klasická česká kuchařka
Čeština

Klasická česká kuchařka

5.0 1
499 409
Poslední kusy
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!
Prémiový obsah
číst více