Začíná léto a s ním i plavková sezóna, což je pro každou ženu výzvou. Po zimním odpočívání si začneme dávat do těla, abychom spálili přebytečná kila a mohli si obléct naše oblíbené letní oblečení.
Na změnu aktivit se nabaluje také změna stravování, které, jak jsme již zjistili, tvoří více jak padesát procent úspěchu při hubnutí. Jako první každého určitě napadne vyřazení sladkých cukrovinek a všech možných zdrojů tuku z naší celodenní stravy a zvětšení příjmu zeleniny a vitamínů.
Na podobném principu je vlastně postavená i tato knížka Williama Davise.
Ovšem jedna zásadní věc je tu jiná, než v kterékoliv jiné knížce o „dietě“.
Jde tu o vyřazení pšenice z jídel. Řekli byste, jak vám zrovna omezené pšenice pomůže zhubnout, že? Já osobně jsem maximálně věděla, že pšenice se ukládá do tukových polštářků na břiše, takže je pak těžší se jich zbavit, ale jinak jsem pšenici nevnímala negativně.
O to větší pro mě bylo překvapení, když jsem zjistila, co všechno špatného se tu o ní píše.
Nejen že naše tělo „zaplácává“ a my pak hůře spalujeme, ale ještě ke všemu je pšenice jakýmsi „spouštěčem“, kvůli kterému poté máme všemožné chutě na sladké, přejídáme se a s naší siluetou to pak jde od desíti k pěti.
V této knize se dočtete všechno, co jste o pšenici doposud nevěděli – autor se zaměřil na její škodlivé účinky na našem těle a na příkladech několika příbězích nám ukázal, jak ji vnímají lidé v praxi. Nashromáždil zde všechny plodiny a výrobky, které obsahují pšenici a tak nám „ukázal“ věci, kterým bychom se měli raději vyhýbat.
A nakonec pro nás vytvořil 10 denní detox, během kterého vypustíme ze stravy všechnu pšenici.
Když jsem si přečetla, že bych se na dobro měla vzdát ovesných vloček či rýže, docela mě to zaskočilo, jelikož jsou to suroviny, které používám při vaření i několikrát do týdne.
Je opravdu těžké poznat, která „strategie“ zdravé výživy je ta pravá. V několika knihách jsem totiž naopak četla, že například ovesné vločky jsou nám velmi prospěšné, hlavně pak na mozek, a že jsou jak dělané pro zdravý životní styl. Je asi tedy na každém, aby si našel svou cestu zdravou výživou.
Život bez pšenice : 10denní detox pro mě byla přínosnou knihou, hlavně co se týče informací o pšenici, a také díky receptům, které zde autor zveřejnil. Možná o prázdninách budu mít chuť trochu zaexperimentovat a do tohoto detoxu se pustím – na to, abyste se do něj pustili, musíte mít totiž čas, mnoho nových surovin a hlavně dobrou náladu.
Autor: Táňa Brňáková