Podle kuchařky Kynuté od Josefa Maršálka jsem svým kolegům připravila berlínské koblihy. Podělím se s vámi o RECEPT.
Berlínské koblihy
Porce: 14 kusů
Čas: 1 hodina
Kvásek (Omládek)
160g mléka
100 g hrubé mouky
10 g droždí
Těsto
320 g hladké mouky
40 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
100 g vajec
20 g rumu
4 g soli
70 g másla
Náplň můžete zvolit podle svého uvážení, např. povidla s rumem.
K dokončení budete potřebovat olej ke smažení a cukr (krupice).
POSTUP
Nejdříve připravíme omládek smícháním mléka, hrubé mouky a droždí. Dobře zamícháme, zakryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě nejméně 1 hodinu pořádně nakynout.
Do mísy navážíme mouku, oba cukry, přidáme omládek, vejce a rum a dobře zamícháme – mísíme asi 4 minuty. Poté přidáme sůl, máslo a pokračujeme v hnětení, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy a také na hák či vařechu.
Těsto přikryjeme a necháme ho v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Přesuneme ho na lehce pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 14 stejných dílů a každý zvlášť dobře zakoulíme. Zakoulené kousky těsta odkládáme na plech vyložený pečicím papírem, který jsme dobře pomoučili, dáváme jim hodně místa, neboť kynutí zvětší objem. Zakryjeme je potravinářskou fólií či utěrkou a necháme kynout do 2, 5násobného objemu.
Do pánve či hrnce vlijeme nejméně 5 cm oleje, který rozehřejeme na 170–175 °C. Kousky těsta vkládáme do oleje vrchní stranou dolů a smažíme vždy 2 minuty z každé strany. Do studené koblihy uděláme nožem tenký řez a naplníme koblihu.
DOBROU CHUŤ!
Všem nadšeným cukrářkám i pekařkám by nemělo KYNUTÉ v kuchyni chybět.
Markéta