Kdo z nás by neměl rád sezónní ovoce, zeleninu a bylinky? O to víc, pokud si je pěstujete na zahrádce sami. A tak za vámi dnes přicházím s pár tipy na to, jak tyto dary zužitkovat.
Vypadá to, že po škaredých a deštivých dnech se nám v plné síle vrátilo léto. Nejen, že si můžeme užívat tepla a sluníčka, ale jsou ideální podmínky pro dozrávání ovoce a zeleniny. Přiznám se však, že občas už mi docházejí nápady, jak takové množství surovin zužitkovat.
Procházela jsem se naší prodejnou a hledala knihy, kterými bych se mohla inspirovat 😊. A našla jsem jich hned několik. A tak jsem se rozhodla, že se s vámi o tuto inspiraci moc ráda podělím. Na své si přijdou jak milovníci ovoce, zeleniny, tak i bylinek. Najdete v nich spoustu receptů na sladké i slané pokrmy, domácí likéry a tinktury. A jaká bych to byla hospodyňka, kdybych zapomněla na zavařování?
Kuchařka s názvem LÉTO je rozdělena do tří částí, a to Červen, Červenec a Srpen. Dozvíte se, co v těchto měsících sbírat v přírodě, co jíst nebo co zasít. A jako bonus je zde spousta receptů s nádhernými fotkami. MRKEV, DÝNĚ, CUKETA je další z kuchařek, která mě oslovila. Jak již z názvu vyplývá, je plná receptů právě z těchto druhů zeleniny.
Pokud rádi zavařujete nebo byste se to třeba chtěli naučit, kniha ZAVAŘUJEME A NAKLÁDÁME vám bude skvělým pomocníkem. Dozvíte se zde například, jaké pomůcky a přísady budete potřebovat. A potěším i milovníky marmelád, kniha DOMÁCÍ MARMELÁDY OD HANKY 2 obsahuje spoustu receptů nejen na marmelády, ale také na pokrmy, ke kterým marmeláda neodmyslitelně patří.
Od ovoce a zeleniny jsme se dostali až k bylinkám. Ať už byste rádi tinkturu na zdravotní neduhy nebo si chcete pochutnat na bylinkovém sirupu, rozhodně sáhněte po knize DOMÁCÍ LIKÉRY A TINKTURY nebo KNIZE OSVĚDČENÝCH BYLIKOVÝCH RECEPTŮ.
Pokud byste se chtěli dozvědět ještě více informací, jak lze potraviny zpracovávat, doporučuji prolistovat sekci ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN.
Vařte z čerstvého ovoce, zeleniny a bylinek! Ve třetím dílu nové řady kuchařek z kuchyně časopisu Apetit najdete více než 100 receptů na měsíce červen, červenec a srpen. Jako hvězdy v nich září všechny letní suroviny, které tolik milujeme - třešně, meruňky, rajčata, cukety… Máme pro vás tipy na jídla, jež pohodlně sníte venku, ale i na pokrmy hodné sváteční tabule nebo zálesácké kuře v jámě. Nechybějí ani dezerty včetně mražených a konzervování nasladko i naslano. Díky našim receptům si budete přát, aby léto nikdy neskončilo!
zobrazit více
Co spojuje mrkev, dýni a cuketu? Jsou to snadno dostupné druhy zeleniny, ze kterých připravíte všechny typy pokrmů od polévky po skvělý dezert. Sepsali jsme z nich pro vás více než 130 receptů.
Při psaní jsme mysleli na vegetariány i milovníky masa. Nechybí klasika jako cuketová nádivka či vepřové v mrkvi ani neotřelé nápady, jako je například dýňové tiramisu. Vše jsme pro vás vyladili v redakční kuchyni časopisu Apetit. Díky nové kuchařce si hravě poradíte se štědrou úrodou ze zahrádky i s úlovky z trhu či obchodu. Poradíme vám, jak zeleninu zpracovat takřka beze zbytku i jak ji uskladnit, aby vám co nejdéle vydržela.
V kuchařce Mrkev, dýně, cuketa najdete tyto kapitoly:
- Servis
- Polévky pro tělo i duši
- K zakousnutí
- Velká jídla
- Hlavně nenápadně
- Sladké mámení
- Do zásoby
zobrazit více
Ucelený soubor receptů na domácí zavařování a nakládání ovoce, zeleniny, hub, masa a hotových pokrmů. Jsou to jak léty prověřené recepty našich babiček, tak i recepty moderní, které získávají stále větší oblibu. Co může být lepší než domácí zavařenina, kde můžeme ovlivnit kvalitu použitých surovin, zužitkovat sezónní potraviny a přebytky ze zahrádek. Příručka obsahuje i podrobné postupy včetně mnoha rad a vychytávek pro domácí konzervování.
zobrazit více
Nejlepší marmeláda je domácí!
Vyrobit jam nebo marmeládu, kterou budou vaše děti zbožňovat, není vůbec těžké. Recepty v bio kvalitě plné fantazie, tentokrát obohacené o buchty, koláče a další dobroty, které vám bude chodit uždibovat celá rodina.
Překvapte je pomerančovou marmeládou s mandlovým likérem nebo hruškovým medem s ananasem!
Není vaše rodina na sladké? A co takhle slaninová marmeláda na křupavé topince nebo ryzlinkové želé?
Dopřejte své rodině dobroty podle receptů ověnčených mezinárodními cenami!
zobrazit více
Akce
Výroba domácích likérů a tinktur vyžaduje hodně trpělivosti a spoustu času. Pokud ale vytrváte, odmění se vám vaše úsilí lahodnými nápoji, v nichž se snoubí chuť ovoce, bylin, medu či koření. Ta je následována neobvyklými vůněmi či barvou. Recepty v této knize nabízí kromě klasických likérů také návody na přípravu léčivých likérů a tinktur, které vám pomohou od různých zdravotních problémů.
zobrazit více
Autorka publikace je uznávanou rakouskou odbornicí ve světě využití léčivých bylin.
Její kniha bylinkových receptů přináší koncentrovanou sílu bylin ve více než 350 autentických receptech a tipech z lidového léčitelství, od tinktury přes bylinkový ocet, bylinkový olej, marmelády, sirupy a šťávy až po masti. Recepty jsou doplněny barevnými fotografiemi. Je to nepostradatelná příručka pro jednoduchou výrobu léčivých domácích prostředků.
zobrazit více
Doufám, že se vám výběr knih bude líbit, a pokud se pustíte do jakékoli z metod přípravy jídla, přeji dobrou chuť!
Na závěr ještě jeden malý bonus pro vás. Pokud ve dnech 20. 8.–28. 8. nakoupíte na našem e-shopu jakoukoli knihu z kategorie Kuchařky & nápoje a váš celkový nákup bude v hodnotě nad 399 Kč, můžete si v košíku vybrat jednu ze tří knih zcela ZDARMA. Přečtěte si více o naší skvělé akci.
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.