Jessie Inchauspé je francouzská biochemička a spisovatelka, která se snaží své vědecké poznatky proměnit na snadné rady a tipy naprosto pro každého.
Kniha Pravda o cukru: rady, tipy, recepty je přehledně rozdělena na několik částí. V první autorka objasňuje, co je to glukóza, jak fungují glykemické špičky a předává zkušenosti a zdravotní benefity osob, které na sobě tuto změnu zkusily. Druhá část obsahuje přehledně zpracované pracovní sešity, kde týden po týdnu můžete hodnotit každý svůj den proměny. Ve třetí části na vás čekají rychlé, jednoduché a chutné recepty, které zvládnete levou zadní a nejsou náročné na suroviny. Pokud vás, stejně jako mě, nebaví stát hodiny u plotny a každý den přemýšlet nad tím, co si uvařit, je Pravda o cukru ideální kuchařkou právě pro vás. Poslední, čtvrtá část, je zaměřena na pohyb. Jessie pomocí jednoduchých triků pomáhá rozhýbat i ty největší lenochy. Víte, že jde pohyb hravě skloubit i s celodenním sezením v kanceláři?
Publikace Pravda o cukru: rady, tipy, recepty je moc pěkně a přehledně zpracovná. Fotky a postupy receptů vás navnadí ihned nějaký vyzkoušet!
RECEPT
Můj nejoblíbenější salát ze San Franciska
Co budete potřebovat:
½ červené cibule
2 lžíce jablečného octa
2 kuřecí prsa bez kůže a kosti (každé asi 160 g)
3 lžíce plnotučného řeckého jogurtu
2 lžičky sušeného nebo najemno nasekaného čerstvého kopru
1 grapefruit oloupaný a rozdělený na dílky, šťávu uchovejte
100 g kadeřavé kapusty s odstraněnými tuhými stonky, nakrájené (nebo kupte nakrájenou)
1 hlávka salátu little gem, oddělené listy
+ 4 lžíce olivového oleje
+ sůl a pepř
Jak postupovat:
Nakrájenou červenou cibuli dejte do misky a pokapejte ji jablečným octem. Dobře promíchejte, misku odložte stranou a připravte si kuře.
Na velkou pánev nalijte dvě lžíce olivového oleje a dejte ji na vysoký plamen. Kuřecí filety vodorovně překrojte na dvě půlky (aby byly tenčí), pak je dochuťte solí a pepřem a všechno maso dejte na pánev. Tři minuty opékejte z každé strany, dokud nebudou dostatečně propečené, potom je z pánve vyjměte, nakrájejte je na tenké plátky a odložte stranou.
Promíchejte jogurt, kopr, grapefruitovou šťávu a zbytek olivového oleje ve velké míse, pak dresink dostatečně ochuťte.
Do mísy přidejte kapustu a pár minut ji promačkávejte rukama, aby trochu změkla a důkladně se pokryla dresinkem.
Přidejte listy salátu little gem do dresinku s kapustou a promíchtejte.
Listy rozdělte do dvou misek a každou z porcí doplňte kousky grapefruitu, cibulí s octem a nakrájeným kuřetem, pak podávejte.
Vystačí na: 2 porce / Doba přípravy: 10 minut / Celková doba vaření: 7 minut / Bezlepkové
Já osobně jsem cibuli vynechala.
Autor: Markéta Kývalová