Uvidíme, zatím mám připravený pouze kvásek, se kterým se chlubím fotkou. Protože už to byla pro mě výzva. Knihu Upečeno s láskou jsem měla doma dva měsíce, než jsem se dokopala k tomuto velkému činu, ale myslím, že jsem na dobré cestě. Za to můžu děkovat hlavně této knize, která je nádherně a srozumitelně provedena, takže k pečení láká pouhým slovem.
Je napsána pěkně od samého začátku – to zní možná divně, ale jak jinak sdělit, že jsou nejdříve popsány suroviny, pomůcky na pečení a pak přesné instrukce k založení a udržení kvásku. Dále tu máme 18 receptů na kváskový chleba, povídání o remosce a také spoustu receptů do remosky i do domácí pekárny. V závěru jsou tu recepty na drobnosti z kvásku. Kdo bude mít chuť, může zkusit dalamánky, krekry i placky. Na konci jsou recepty na dobroty na chleba či ke chlebu. Z toho určitě vyzkouším lahůdkové utopence. Z léta mám v mrazáku špekáčky, které mi zbyly a tak na utopence jsou jak dělané.
Pokud se mi vydaří kvásek, jako první zkusím upéct chléb každodenní, kde se mluví o tom, že je to jednoduchý, variabilní recept, který bych snad mohla zvládnout i já. U receptu je vždy uvedena teplota trouby i doba pečení. Pokud se mi vydaří, tak si za odměnu koupím ošatku na chleba. Ale to je hudba budoucnosti.
Kniha Upečeno s luskou je krásně a kvalitně graficky i obsahově zpracována. Je jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé pekaře. Je zde spousta zajimavých receptů, které doprovazí lákávé fotografie upečených výrobků. Kniha vybízí nejen k pečení, ale i k listování. A to je ten - pro mě - úžasný rozdíl mezi receptem na netu a v knize. Vždycky raději sáhnu po knize. Na netu je nekonečno receptů, ale nebaví mě to hledat tak, jak listování v knize, u které sedím i hodinu a ani nevím, jak ten čas utekl. Kniha je napsána zkušenými autorkami, na které se můžete podívat i na netu a to: www.pekarnomanie.cz nebo www.vune-chleba.cz.
Moc krásně zde napsala o kvásku p.Gottwaldová a já si ji dovolím citovat:
"Ve skutečnosti mnoho pekařek (pekařů), které znám, vnímá pečení s kváskem jako spirituální záležitost, jež je spojuje se základními silami života – kvásek je totiž živý tvor. Když jednou vyzkoušíte kouzlo kváskového pečení, budete chtít začít experimentovat. A nezůstane jen u chleba – kvásek si najde místo pomalu a jistě všude tam, kde používáte droždí. Může být uchovávaný po celý lidský život, nebo předáván po generace. Často doprovázel přistěhovalce na jejich cestě neznámou zemí…
Vezměte kvásek a stvořte si chleba či pečivo svých snů!"
Tak tomu se říká super motivační povzbuzení. Já myslím, že upéct z kvásku není úplně lehké, ale stojí to za to. Jsem na sebe zvědavá....
Pokud jste jen někdy uvažovali o pečení z kvásku, tak určitě si knihu kupte. Stojí za to. Jo a kdyby někdo šťoural v tom, že nepoužívají kvásek, ale kvas, přečtěte si vysvětlení na str. 34. To je poznámka na okraj.... :-)
Hodnocení: 100 %
Autor: Jana Dořičáková