Recenze: Upečeno s láskou

archiv revue
Upéct chleba není až tak složitá věc. Když jsem byla na mateřské (asi šest let zpátky), sem tam jsem ho upekla a všichni jsme ho snědli za křupava, dalo by se říct za tepla, jen tak suchý, protože byl výborný. Bylo to časově náročné, a tak s nástupem do práce, jsem ho přestala péct. Později jsem se dozvěděla na Facebooku o pěčení s kváskem. To jsem vůbec nechápala a říkala si, že je to na mě moc složité. Ale tahle kniha mi ukázala, že to zvládnu taky.

Uvidíme, zatím mám připravený pouze kvásek, se kterým se chlubím fotkou. Protože už to byla pro mě výzva. Knihu Upečeno s láskou jsem měla doma dva měsíce, než jsem se dokopala k  tomuto velkému činu, ale myslím, že jsem na dobré cestě. Za to můžu děkovat hlavně této knize, která je nádherně a srozumitelně provedena, takže k pečení láká pouhým slovem.

 

Je napsána pěkně od samého začátku – to zní možná divně, ale jak jinak sdělit, že jsou nejdříve popsány suroviny, pomůcky na pečení a pak přesné instrukce k založení a udržení kvásku. Dále tu máme 18 receptů na kváskový chleba, povídání o remosce a také spoustu receptů do remosky i do domácí pekárny. V závěru jsou tu recepty na drobnosti z kvásku. Kdo bude mít chuť, může zkusit dalamánky, krekry i placky. Na konci jsou recepty na dobroty na chleba či ke chlebu. Z toho určitě vyzkouším lahůdkové utopence. Z léta mám v mrazáku špekáčky, které mi zbyly a tak na utopence jsou jak dělané.

Pokud se mi vydaří kvásek, jako první zkusím upéct chléb každodenní, kde se mluví o tom, že je to jednoduchý, variabilní recept, který bych snad mohla zvládnout i já. U receptu je vždy uvedena teplota trouby i doba pečení. Pokud se mi vydaří, tak si za odměnu koupím ošatku na chleba. Ale to je hudba budoucnosti. 


Kniha Upečeno s luskou je krásně a kvalitně graficky i obsahově zpracována. Je jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé pekaře. Je zde spousta zajimavých receptů, které doprovazí lákávé fotografie upečených výrobků. Kniha vybízí nejen k pečení, ale i k listování. A to je ten - pro mě - úžasný rozdíl mezi receptem na netu a v knize. Vždycky raději sáhnu po knize. Na netu je nekonečno receptů, ale nebaví mě to hledat tak, jak listování v knize, u které sedím i hodinu a ani nevím, jak ten čas utekl. Kniha je napsána zkušenými autorkami, na které se můžete podívat i na netu a to: 
www.pekarnomanie.cz nebo www.vune-chleba.cz. 


Moc krásně zde napsala o kvásku p.Gottwaldová a já si ji dovolím citovat:

"Ve skutečnosti mnoho pekařek (pekařů), které znám, vnímá pečení s kváskem jako spirituální záležitost, jež je spojuje se základními silami života – kvásek je totiž živý tvor. Když jednou vyzkoušíte kouzlo kváskového pečení, budete chtít začít experimentovat. A nezůstane jen u chleba – kvásek si najde místo pomalu a jistě všude tam, kde používáte droždí. Může být uchovávaný po celý lidský život, nebo předáván po generace. Často doprovázel přistěhovalce na jejich cestě neznámou zemí…

Vezměte kvásek a stvořte si chleba či pečivo svých snů!"


Tak tomu se říká super motivační povzbuzení. Já myslím, že upéct z kvásku není úplně lehké, ale stojí to za to. Jsem na sebe zvědavá....

Pokud jste jen někdy uvažovali o pečení z kvásku, tak určitě si knihu kupte. Stojí za to. Jo a kdyby někdo šťoural v tom, že nepoužívají kvásek, ale kvas, přečtěte si vysvětlení na str. 34. To je poznámka na okraj....  :-)

Hodnocení: 100 %
Autor: Jana Dořičáková

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!
Prémiový obsah
číst více