Máme pro vás recept na čokoládový koláč, jehož přípravu zvládnete za půlhodinku. Je jednoduchý a je čokoládový. Jdeme na to?
Co si upéct na víkend nebo na poslední chvíli, když se ohlásí nečekaná návštěva?
Máme pro vás recept na čokoládový koláč, jehož přípravu zvládnete za půlhodinku. Je jednoduchý a je čokoládový. To je ideální kombinace pro jakýkoliv dezert.
Jdeme na to?
Budete potřebovat 4 větší vejce, 120 g hnědého cukru (ale můžete přisypat i víc, je to dobré na nervy), vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr či vanilkovou esenci), 100 g ořechů (polovinu pomletou, polovinu nasekanou nožem), 50 g hrozinek nebo brusinek, 100 g kvalitní tmavé čokolády (můžete nahradit čokoládou na vaření), 5 lžic hladké mouky, 2 lžíce kakaa, půl prášku do pečiva (někdo dává i celý) a 5 lžic rozpuštěného másla.
1. Jako první si zapněte troubu a nastavte 170 st. Přelijte hrozinky trochou vřelé vody a nechte v hrníčku chvilinku nabobtnat. Můžete přidat i rum, ale nemusíte.
2. V míse si smíchejte celá vajíčka, cukr a vanilku a mixujte tyčovým mixérem nebo šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna a cukr nebude úplně rozpuštěný.
3. Nasypte do mísy mouku, kakao, prášek na pečení a pokračujte v míchání.
4. Během míchání přidejte nahrubo nastrouhanou čokoládu, ořechy, okapané hrozinky, a nakonec roztopené máslo.
5. Směs vylijte na menší plech (vymazaný a vysypaný moukou, pokud nemáte papír na pečení a pečte cca 20 minut v závislosti na troubě (test dřevěnou špejlí to jistí).
Hotový moučník necháme vychladnout a poté buď nakrájíme na řezy nebo vykrajujeme pomocí formiček tvary. Kdo má doma vykrajovátka na perníčky, může vytvořit i valentýnská srdíčka.
Chcete-li si s moučníkem víc vyhrát, připravte si čokoládovou polevu (další tabulka čokolády + kousek másla nebo použijte kupovanou) a ozdobte brusinkami nebo kousky ořechů či čokolády. Ale není to vůbec nutné, tenhle čokoládový koláč zmizí hned i bez polevy.
Další inspiraci na dezerty z čokolády najdete v těchto knihách:
-ice-
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.