Cesta ke kváskovému pečivu není úplně jednoduchá. Každý, kdo si zkusil upéct chleba, ví, že vždycky to není vyloženě úspěch, ale pokud to člověk zvládne, výsledek stojí za to a v každém případě ten doma upečený kváskový chleba s křupavou kůrkou se nedá ničím nahradit. Můžete namítnout, že s kvasnicemi to taky jde, ale na rovinu, nejde to ani náhodou. Samozřejmě jde o tu typickou chuť a vůni – a nic se nevyrovná vůni, když se doma v troubě peče chleba – ale jde i o to, že když chceme péct z žitné mouky, bez kvásku se neobejdeme. Takový chleba z žitné mouky bez kvásku nikdy správně nevykyne a často se stane, že se dá spíš použít jako účinná zbraň než jako skvělá snídaně. Kvásek dodá typickou nakyslou chuť a kváskové pečivo je díky fermentaci mnohem lépe stravitelné.
A právě proto by nikomu, kdo rád peče, neměla doma chybět kniha plná skvělých receptů Upečeno s láskou, kterou napsaly Iva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová. Na knize je na první pohled znát, že je napsaná s láskou a že všechny recepty a postupy jsou mnohokrát vyzkoušeny a prověřeny. S knihou Upečeno s láskou vás prostě nemůže nic nemilého překvapit, protože na všechno budete dobře připraveni. Je to kniha pro zkušené i nezkušené pekařky, a i když doma pečete léta, určitě si v ní najdete kromě inspirace a báječných nápadů i spoustu vynikajících receptů. Chcete umět upéct domácí kváskový chleba, po kterém se doma jen zapráší? Určitě si pořiďte tuto knihu.
V prvních kapitolách vás autorky seznámí s potřebnými surovinami, pomůckami na pečení, zjistíte, jak chleba tvarovat, co udělat, aby co nejlépe vykynul, jak by mělo kváskové pečivo správně chladnout, jak ho krájet i správně uložit, aby dlouho vydrželo Naučíte se založit a udržet kvásek a budete vyzbrojeni všemi dalšími informacemi, tipy a vychytávkami, na jaké byste sami hned tak nepřišli. No a pak přichází to hlavní, celá řada promyšlených receptů na různé druhy chleba a pečiva. Můžete si vybrat recept podle toho, jestli chcete péct v troubě, v remosce či v domácí pekárně a vzhledem k tomu, že receptů je obrovský výběr, tak si lehce najdete ten, který zkusíte jako první. Už jen z těch samotných názvů se sbíhají sliny: Chleba pro Popelku, Bochník mlynáře Máchala, Moravský cibulář, Žitný chléb se sezamem, Selský chleba se sádlem a slunečnicí, Letní rychlý chléb z fermentované vody, Středomořský chléb nebo třeba Řepák z lásky. Už máte chuť objednat si knihu a hned se pustit do pečení?
Tím ovšem kniha Upečeno s láskou zdaleka ještě nekončí. Autorky připojily recepty na drobnosti z kvásku a vy si můžete doma upéct třeba focacciu, langoše s medvědím česnekem, dalamánky, makové krekry nebo třeba uvařit pravé krkonošské kyselo. V dalších kapitolách zjistíte, co se hodí k chlebu a pečivu a my můžeme jen doporučit vyzkoušet recept na paštiku z pomalého hrnce. Kromě paštiky se naučíte jak doma připravit bzenecké sterilované okurky nebo třeba výborné pikantní čatní, a pak si pochutnáte na kapitole Drobečky nakonec, kde se dozvíte to, co se do předchozích kapitol nevešlo a co je dobré zopakovat.
Doporučujeme pořídit si knihu, začít číst a rovnou si založit kvásek, protože se vám vůbec nebude chtít čekat. Recepty jsou napsané přehledně a srozumitelně, takže když dodržíte postup, všechno se vám bude dařit. Recepty jsou doplněny fotografiemi, takže předem víte, jak by měl chleba vypadat. Tak už neváhejte a vyzkoušejte. Ponořte se do světa domácího pečení. S Ivou Trhoňovou, Ludmilou Gottwaldovou a jejich skvělou knihou Upečeno s láskou to hravě zvládnete.
-ice-
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.