Jednou z nejoblíbenějších knih o grilování je kuchařka z Edice Apetit - Grilování.
Ze 130 ověřených receptů si vyberou ti, kteří se chtějí naučit základy grilování, i ti, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Autorka knihy Kateřina Švejdová si na přípravě a výběru receptů dala opravdu záležet. V kuchařce ale najdete i pokrmy bez masa, zeleninové přílohy, neotřelé dipy, sladkosti a drinky. Vaření pod širým nebem je jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat léto. Díky této kuchařce připravíte na grilu jak rychlou večeři, tak i pohoštění pro partu přátel - a to od předkrmu po sladkou tečku. Dozvíte se v ní, jak udělat fantastické burgery a vyladěné steaky, naučíte se pravidla správného grilování, jak maso marinovat, jak ochutit dipy atd. S kuchařkou Grilování se stanete mistry grilu!
JAK GRILOVAT?
Velká ilustrovaná kniha o technikách barbecue Jak grilovat vám pomůže řešit otázky, se kterými jste se jistě setkali při grilování, ale nevěděli jste, na koho se obrátit, aby vám poradil. Povede vás na každém kroku pečením na otevřeném ohni: od výběru a koupi grilu až po bezpečné zapálení ohně a jeho používání na přímé a nepřímé grilování a uzení.
Přehled základních jídel a jejich úprav, které by měl každý umět na grilu připravit; perfektní kuřecí prsa; ryby, které se nelepí na mřížku grilu; jemné šťavnaté kotlety i náročnější jídla, která z vás udělají hvězdu pikniku a rožni.
POŽITEK Z GRILOVÁNÍ NA NEJVYŠŠÍ ÚROVNI
Německé nakladatelství pronajalo autorovi, profesionálovi v oboru grilování, na půl roku dům, kde mohl zdokonalovat recepty a degustovat s ochutnávači výsledky. Vznikla tak kniha Vášeň pro grilování, která má jasnou koncepci: griluje se na dobrém dřevěném uhlí a používají se přísady, které lze bez větší námahy sehnat.
Dokonale opečené šťavnaté kousky hovězího, telecího, vepřového, drůbežího i jehněčího masa, ryb a plodů moře i zeleniny včetně příloh, omáček a marinád jsou na fotografiích vkusně upravené. Pokrmy dokazují, že při grilování není důležitá výše vynaložených nákladů nebo působivé doplňky, ale ve správném okamžiku udělat to, co je třeba.
VŠE V JEDNÉ KNIZE
Když se gril rozpálí a začne vonět, je cítit dovolená a víkend, slunečný letní den. Být s rodinou, s přáteli, pochutnat si venku na něčem dobrém a užít si příjemný večer v dobré náladě – na to si udělejte čas vždycky.
Nikdo nechce věnovat přípravám více času, než je nutné. V knize Grilujeme - Rafinované pochoutky na roštu najdete nejoblíbenější recepty pro snadné grilování – některé klasické, některé s nádechem Karibiku a jiné s vůní Orientu. Marinády a omáčky vykouzlíte snadno a během chvilky a na roštu rozehřátého grilu – ať už je na uhlí, plyn nebo elektřinu – vám za pár minut zavoní vynikající pochoutky. Každý si mezi recepty vybere: Nabízíme šťavnaté steaky pro milovníky masa, letně lehká jídla se zeleninou, krůtím masem nebo krevetami, jemné ryby i pochoutky pro milovníky vegetariánské kuchyně. Každý recept je alespoň třikrát vyzkoušený.
KUCHAŘKA ZA HUBIČKU
200 stran a 200 receptů v pevné vazbě za 99 Kč! Taková kuchařka se vyplatí. Publikace Grilujeme a rožníme po celý rok nabízí recepty na grilované pokrmy z masa, drůbeže, ryb a plodů moře, ze zeleniny či ovoce doplňují návody na grilovací marinády, omáčky a dipy spolu s několika desítkami rad a tipů pro úspěšné grilování. Milovníci dobrého jídla najdou v knize také návody na zeleninové saláty či sladké dezerty, poháry a sorbety, které přijdou vhod po grilovaných lahůdkách. Nevšední kulinářské zážitky z pokrmů připravených na roštu a rožni zpestří posezení na chatě, chalupě či doma s rodinou a s přáteli v každé roční době.
RECEPT
A aby se vám pořádně sbíhaly sliny, připojujeme jeden recept :-)
Krůtí stehna na estragonu
DOBA PŘÍRPRAVY: 20 minut
TEPLOTA: střední žár kolem 200 °C
PŘIPRAVTE SI:
2 větší krůtí stehna
90 ml olivového oleje
70 g čerstvého estragonu
40 m červeného vinného octa
20 ml dijonské hořčice
2 stroužky česneku, oloupané a utřené
špetku čerstvě namletého černého pepře
PUSŤTE SE DO TOHO:
1. Rozetřete česnek a spolu s estragonem, hořčicí, solí, pepřem, olejem a octem je dejte do misky. Směs dobře promíchejte. Krůtí stehna vložte do pekáčku a zalijte je připravenou marinádou, přikryjte mikrotenovou fólií a dejte do lednice. Maso v ní nechte přes noc. Občas stehna obraťte, aby se koření dostalo do masa rovnoměrně.
2. Připravte gril a roztopte ho na středně vysokou teplotu.
3. Grilujte 45 minut pod zavřeným víkem, dokud nebude maso propečené i v jeho středu. Nezapomeťe otáčet.
(recept i fotografie je z knihy Šéf na grilu od Zdeňka Pohlreicha)
Tak co, už se vám sbíhají sliny? :-)
-zik-