Jednou z nejoblíbenějších knih o grilování je kuchařka z Edice Apetit - Grilování.
Ze 130 ověřených receptů si vyberou ti, kteří se chtějí naučit základy grilování, i ti, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Autorka knihy Kateřina Švejdová si na přípravě a výběru receptů dala opravdu záležet. V kuchařce ale najdete i pokrmy bez masa, zeleninové přílohy, neotřelé dipy, sladkosti a drinky. Vaření pod širým nebem je jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat léto. Díky této kuchařce připravíte na grilu jak rychlou večeři, tak i pohoštění pro partu přátel - a to od předkrmu po sladkou tečku. Dozvíte se v ní, jak udělat fantastické burgery a vyladěné steaky, naučíte se pravidla správného grilování, jak maso marinovat, jak ochutit dipy atd. S kuchařkou Grilování se stanete mistry grilu!
JAK GRILOVAT?

Přehled základních jídel a jejich úprav, které by měl každý umět na grilu připravit; perfektní kuřecí prsa; ryby, které se nelepí na mřížku grilu; jemné šťavnaté kotlety i náročnější jídla, která z vás udělají hvězdu pikniku a rožni.

POŽITEK Z GRILOVÁNÍ NA NEJVYŠŠÍ ÚROVNI
Německé nakladatelství pronajalo autorovi, profesionálovi v oboru grilování, na půl roku dům, kde mohl zdokonalovat recepty a degustovat s ochutnávači výsledky. Vznikla tak kniha Vášeň pro grilování, která má jasnou koncepci: griluje se na dobrém dřevěném uhlí a používají se přísady, které lze bez větší námahy sehnat.
Dokonale opečené šťavnaté kousky hovězího, telecího, vepřového, drůbežího i jehněčího masa, ryb a plodů moře i zeleniny včetně příloh, omáček a marinád jsou na fotografiích vkusně upravené. Pokrmy dokazují, že při grilování není důležitá výše vynaložených nákladů nebo působivé doplňky, ale ve správném okamžiku udělat to, co je třeba.
VŠE V JEDNÉ KNIZEKdyž se gril rozpálí a začne vonět, je cítit dovolená a víkend, slunečný letní den. Být s rodinou, s přáteli, pochutnat si venku na něčem dobrém a užít si příjemný večer v dobré náladě – na to si udělejte čas vždycky.
Nikdo nechce věnovat přípravám více času, než je nutné. V knize Grilujeme - Rafinované pochoutky na roštu najdete nejoblíbenější recepty pro snadné grilování – některé klasické, některé s nádechem Karibiku a jiné s vůní Orientu. Marinády a omáčky vykouzlíte snadno a během chvilky a na roštu rozehřátého grilu – ať už je na uhlí, plyn nebo elektřinu – vám za pár minut zavoní vynikající pochoutky. Každý si mezi recepty vybere: Nabízíme šťavnaté steaky pro milovníky masa, letně lehká jídla se zeleninou, krůtím masem nebo krevetami, jemné ryby i pochoutky pro milovníky vegetariánské kuchyně. Každý recept je alespoň třikrát vyzkoušený.
KUCHAŘKA ZA HUBIČKU200 stran a 200 receptů v pevné vazbě za 99 Kč! Taková kuchařka se vyplatí. Publikace Grilujeme a rožníme po celý rok nabízí recepty na grilované pokrmy z masa, drůbeže, ryb a plodů moře, ze zeleniny či ovoce doplňují návody na grilovací marinády, omáčky a dipy spolu s několika desítkami rad a tipů pro úspěšné grilování. Milovníci dobrého jídla najdou v knize také návody na zeleninové saláty či sladké dezerty, poháry a sorbety, které přijdou vhod po grilovaných lahůdkách. Nevšední kulinářské zážitky z pokrmů připravených na roštu a rožni zpestří posezení na chatě, chalupě či doma s rodinou a s přáteli v každé roční době.
RECEPT
A aby se vám pořádně sbíhaly sliny, připojujeme jeden recept :-)
Krůtí stehna na estragonu
DOBA PŘÍRPRAVY: 20 minut
TEPLOTA: střední žár kolem 200 °C
PŘIPRAVTE SI:
2 větší krůtí stehna
90 ml olivového oleje
70 g čerstvého estragonu
40 m červeného vinného octa
20 ml dijonské hořčice
2 stroužky česneku, oloupané a utřené
špetku čerstvě namletého černého pepře
PUSŤTE SE DO TOHO:

2. Připravte gril a roztopte ho na středně vysokou teplotu.
3. Grilujte 45 minut pod zavřeným víkem, dokud nebude maso propečené i v jeho středu. Nezapomeťe otáčet.
(recept i fotografie je z knihy Šéf na grilu od Zdeňka Pohlreicha)
Tak co, už se vám sbíhají sliny? :-)
-zik-