Antónia Mačingová: Správná jídla do zimního jídelníčku

archiv revue
„Osvoboďte se od médií a reklam, přestaňte být závislí na produktech, které vám slibují rychlý efekt,“ radí autorka Antónia Mačingová ve své nejnovější knize harmonizačního stravování – Harmonie zdraví, krásy a vitality. Stejně jako v předchozích, najdete i v této knize mnoho zdravých receptů.
„Osvoboďte se od médií a reklam, přestaňte být závislí na produktech, které vám slibují rychlý efekt,“ radí autorka Antónia Mačingová ve své nejnovější knize harmonizačního stravování – Harmonie zdraví, krásy a vitality. Stejně jako v předchozích, najdete i v této knize mnoho zdravých receptů. Autorky jsme se zeptali, co by nám poradila dodržovat v období, které nás čeká.

Blíží se zima. Doporučila byste našim čtenářům nějaké potraviny, které by v tomto období neměly chybět v každodenním jídelníčku?
Nie som zástancom žiadných extrémov. To znamená, ochladzovanie vnutorného prostredia v horúčavach podávaním ľadových nápojov, alebo v chladnom počasí prijímaním horúcich jedál. V zime by som určite nekonzumovala citrusové plody, akými sú mandarinky a pomaranče a z nich pripravené čerstvé šťavy a džúsy. Tieto totiž slúžia na ochladenie organizmu v subtropických a tropických pásmach, kde sú 45 stupňové teploty. Vitamín C si do tela vieme doplniť aj z kyslej kapusty, ktorá je súčastne aj vynikajúcim zdrojom laktobacilov.

Reklamy nás síce navádzajú na konzumovanie rôznych dovozových jogurtov, ktoré sú údajne plné probiotickej kultúry, ale práve tým by som sa v zime vyhla, pretože ochladzujú organizmus, a až také zázračné nie sú ani pre naš črevný trakt. Čo sa týka zahrievajúcich potravin, tak by som doporučila kozí syr, husté zeleninové polievky ochutené štipľavým korením, čili korením, alebo papričkami, zázvorovým koreňom, škoricou. Ďalej by som doporučila konzumáciu pokrmov pripravených z krúpov, hrachu, rýže. Zahrejú vás aj jedlá z morských rýb. Vynikajúcim nápojom, ktorý zahreje, chutí, pomože zvýšiť pitný režim a má lipotropný účinok, je nápoj pripravený z nastrúhaného zázvorového koreňa, štipky mletej škorice, štavy z citrónu, ochutený medom. Snáď už nie je potrebné opakovať, že med by sa mal pridávať tesne pred pitím, pretože ak ho dáme do horúcej vody, mení sa jeho účinok. Ničia sa enzýmy v mede, a stáva sa toxickým.

A co o Vánocích? To jsou stoly plné lákavých dobrot, zejména cukroví. Jak odolat o svátcích nezdravému přejídání se?
Ak by ľudia počas roka jedli tak, ako to doporučujem v knihách, mohli by si niekoľkokrát v roku dopriať to, na čo majú chuť chuťové bunky bez strachu z priberania. Ale kedže je to tak, ako to u nás je, v mojej novej knihe som pripravila vzorový vianočný jedálniček, a je tam aj variant pre vegetariánov. Takže prejedanie určite nehrozí, a ak áno, tak to konzumentom neublíži. Sú tam aj zdravé koláče, aj keď ja osobne nechápem ľudí, ktorí nevedia žiť bez sladkosti a iných dobrôt. Veď Vianoce by mali byť sviatkom rodiny, blízkosti jej členov, užívania si spoločných chvíľ, a nie lahodenia a podriadenia sa diktátu chuťových buniek :). Veď „nebíčko v papuľke“ častokrát neznamená „nebíčko v tele“.

Text: Kateřina Žídková
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Harmonie zdraví, krásy a vitality
Čeština

Harmonie zdraví, krásy a vitality

3.0 1
299 245
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Celý rok s námi soutěžíte především o knihy, ale tentokrát můžete vyhrát něco jiného. V naší VELKÉ PODZIMNÍ SOUTĚŽI, která potrvá od 4. 11. do 17. 11. 2024, se máte na co těšit. Ceny jsou opravdu lákavé! Vyhrát můžete poukaz na zájezd v hodnotě 10 000 Kč od radynacestu.cz a balíčky s atraktivními cenami.
Emotivní a hluboký rozhovor, který drží Zuzana Burešová pevně ve svých rukou.
S příchodem nového roku se mnoho lidí zamýšlí nad tím, jak efektivněji organizovat svůj čas a úkoly. Diáře se stávají oblíbeným nástrojem, který nám pomáhá udržet přehled o každodenních povinnostech, cílech a plánech.