Tip na dárek: KÁVOVÁ EDICE PRO KNIHOMOLY – sleva 20 % jen do 22.11.

Antónia Mačingová: Správná jídla do zimního jídelníčku

archiv revue
„Osvoboďte se od médií a reklam, přestaňte být závislí na produktech, které vám slibují rychlý efekt,“ radí autorka Antónia Mačingová ve své nejnovější knize harmonizačního stravování – Harmonie zdraví, krásy a vitality. Stejně jako v předchozích, najdete i v této knize mnoho zdravých receptů.
„Osvoboďte se od médií a reklam, přestaňte být závislí na produktech, které vám slibují rychlý efekt,“ radí autorka Antónia Mačingová ve své nejnovější knize harmonizačního stravování – Harmonie zdraví, krásy a vitality. Stejně jako v předchozích, najdete i v této knize mnoho zdravých receptů. Autorky jsme se zeptali, co by nám poradila dodržovat v období, které nás čeká.

Blíží se zima. Doporučila byste našim čtenářům nějaké potraviny, které by v tomto období neměly chybět v každodenním jídelníčku?
Nie som zástancom žiadných extrémov. To znamená, ochladzovanie vnutorného prostredia v horúčavach podávaním ľadových nápojov, alebo v chladnom počasí prijímaním horúcich jedál. V zime by som určite nekonzumovala citrusové plody, akými sú mandarinky a pomaranče a z nich pripravené čerstvé šťavy a džúsy. Tieto totiž slúžia na ochladenie organizmu v subtropických a tropických pásmach, kde sú 45 stupňové teploty. Vitamín C si do tela vieme doplniť aj z kyslej kapusty, ktorá je súčastne aj vynikajúcim zdrojom laktobacilov.

Reklamy nás síce navádzajú na konzumovanie rôznych dovozových jogurtov, ktoré sú údajne plné probiotickej kultúry, ale práve tým by som sa v zime vyhla, pretože ochladzujú organizmus, a až také zázračné nie sú ani pre naš črevný trakt. Čo sa týka zahrievajúcich potravin, tak by som doporučila kozí syr, husté zeleninové polievky ochutené štipľavým korením, čili korením, alebo papričkami, zázvorovým koreňom, škoricou. Ďalej by som doporučila konzumáciu pokrmov pripravených z krúpov, hrachu, rýže. Zahrejú vás aj jedlá z morských rýb. Vynikajúcim nápojom, ktorý zahreje, chutí, pomože zvýšiť pitný režim a má lipotropný účinok, je nápoj pripravený z nastrúhaného zázvorového koreňa, štipky mletej škorice, štavy z citrónu, ochutený medom. Snáď už nie je potrebné opakovať, že med by sa mal pridávať tesne pred pitím, pretože ak ho dáme do horúcej vody, mení sa jeho účinok. Ničia sa enzýmy v mede, a stáva sa toxickým.

A co o Vánocích? To jsou stoly plné lákavých dobrot, zejména cukroví. Jak odolat o svátcích nezdravému přejídání se?
Ak by ľudia počas roka jedli tak, ako to doporučujem v knihách, mohli by si niekoľkokrát v roku dopriať to, na čo majú chuť chuťové bunky bez strachu z priberania. Ale kedže je to tak, ako to u nás je, v mojej novej knihe som pripravila vzorový vianočný jedálniček, a je tam aj variant pre vegetariánov. Takže prejedanie určite nehrozí, a ak áno, tak to konzumentom neublíži. Sú tam aj zdravé koláče, aj keď ja osobne nechápem ľudí, ktorí nevedia žiť bez sladkosti a iných dobrôt. Veď Vianoce by mali byť sviatkom rodiny, blízkosti jej členov, užívania si spoločných chvíľ, a nie lahodenia a podriadenia sa diktátu chuťových buniek :). Veď „nebíčko v papuľke“ častokrát neznamená „nebíčko v tele“.

Text: Kateřina Žídková
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Harmonie zdraví, krásy a vitality
Čeština

Harmonie zdraví, krásy a vitality

3.0 1
299 245
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –
Sbírka Millennials obsahuje její populární texty (stejnojmenná báseň má na Instagramu 1,4 milionu zhlédnutí) a hluboký pohled do lidské duše, ve kterém se najde každý z nás. Čeká i s podpisem autorky Kateřiny Pokorné na 3 výherce!
Prémiový obsah
číst více
Gabriela Končitíková se studiu odkazu Baťa věnuje sedmnáct let, je autorkou několika knih na toto téma, věnuje se přednáškové a lektorské činnosti, působí jako ředitelka Nadace Tomáše Bati.