Beseda a autogramiáda Petra Havlíčka a Petry Lamschové

archiv revue
Petra Lamschová a Petr Havlíček vydali již sedmou společnou knihu zaměřenou na zdravou výživu a zdravý životní styl, tentokrát se jmenuje Jde to i bez pšenice.
Petra Lamschová a Petr Havlíček vydali již sedmou společnou knihu zaměřenou na zdravou výživu a zdravý životní styl, tentokrát se jmenuje Jde to i bez pšenice. V lednu si povídali nejen o ní s hosty na besedě v Domě knihy.

Petr Havlíček je známý a populární výživový specialista. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor technologie potravin. Po škole pracoval jako konzultant vrcholových sportovců. Postupně se však jeho klientela rozšířila i o veřejnost bojující s nadváhou a obezitou, mediálně známý se stal díky reality show Jste to, co jíte.

Petra Lamschová je spoluautorka knihy a šéfredaktorka časopisu Dieta.

Vy jste říkal, že je vhodné množství pšenice ve stravě omezit. Jak toho tedy docílit, když jsou na to lidé zvyklí?
Petr Havlíček: Ano, všichni jsme si na to již zvykli. Pšenice je jedna z nejmasověji pěstovaných plodin, protože poskytuje vysoké výnosy. Nikomu z nás tedy nepřijde divné, že patří k našemu každodennímu stravování. Ale to není jen pšenice, je to také mléko, vejce a celá řada dalších surovin. Máme celou řadu tradičních surovin, ze kterých se dá poměrně normálně vařit. Pšenice byla v našem stravování vždycky, ale byla zde i pohanka, žito nebo proso. Všechny tyto suroviny lze do stravování zařadit.

Jak se třeba stravujete vy?
Petr Havlíček: Já si myslím, že mám stravování poměrně pestré. Já se stravuji jako každý normální Čech, ale jsem nesmírně mlsný a vybíravý. Nemám rád třeba jakkoliv tepelně upravenou zeleninu, na tu mam fobii už od dětství.

Petra Lamschová: Když jsme tady byli loni touto dobou, tak jsem den předem večer dělala Petrovi salát a snědl ho.

Petr Havlíček: Ale za syrova.

Vyzkoušeli jste všechny recepty, které se v knize objevují? Jsou to vaše nápady nebo jste někde čerpali inspiraci?
Petra Lamschová: Všechny jsem je vyzkoušela, vždycky to tak dělám. Nikdy nedáváme do knížek recepty, které nezkusíme, to nejde. Pod to bych se nemohla podepsat a styděla bych se. Řekněme, že zhruba 90 procent receptů je mých nebo našich. Petr ty recepty třeba poté opravuje. Těch zbylých 10 procent čerpám, mám ráda zahraniční kuchyni. Oba máme s Petrem rádi dobrou a jednoduchou kuchyni. Snažíme se pracovat se surovinami, které jsou u nás běžně dostupné.

Chystáte se napsat třeba nějakou knihu, která by se věnovala konkrétně těm surovinám?
Petra Lamschová: Máme v plánu napsat encyklopedii zdravého životního stylu, ale musíme si na to udělat čas. Potřebujeme na to opravdu spoustu času, takže vám nejsem schopná říct, kdy to bude.

Máte teď nějakou knihu receptů rozepsanou?

Petr Havlíček: My to vždycky napíšeme rychle. Potřebuju mít trošku tlak, abych začal něco dělat. Myslím si, že i tu encyklopedii dokážeme napsat stejným způsobem.

Petra Lamschová: Rozepsanou knihu zatím nemáme, ale říkala jsem si, že bychom mohli udělat trilogii Knihy Jde to i bez.

Vy děláte i jídelníčky sportovcům. My všichni asi potřebujeme speciální jídelníček, je to tak?
Petr Havlíček: Možná to vypadá, že ti sportovci mají složitější stravování, ale není to tak, protože sportovec má předem nalajnované, co a kdy bude dělat. U manažerů to tak není.

Hodně propagujete smoothie. Jsou to v podstatě studené potraviny, je vhodné je konzumovat během celého roku?
Petr Havlíček: U nás už v podstatě neexistují roční období. Stravu upravujeme na základě toho, jakým stylem člověk žije. Pro mě je potřeba přistupovat ke všemu tak, jak se mění náš život.

Petra Lamschová: Já bych chtěla jen dodat, že smoothie je možné nahradit kaší, která je teplá a v pohodě.


Můžu si někde nechat udělat intoleranční test a na základě toho si nechat sestavit jídelníček?

Petr Havlíček: Intoleranční test by měla provádět vždy certifikovaná laboratoř. Jsou to testy, které nehradí zdravotní pojišťovna a jsou poměrně nákladné. Ceny se pohybují od 8 do 25 tisíc korun. Pochopitelně záleží, kolik těch potravin si člověk nechává testovat. Já bych to nedoporučoval dělat plošně a paušálně. Ta intolerance nemusí být vždy příčinou. Je vhodné se o tom poradit s odborníkem.

Když má člověk pocit, že je intolerantní například k pšenici, je vhodné, aby sám zkoušel tuto potravinu vyřadit a sledovat, jak se to projeví?
Petr Havlíček: Tam je to poměrně složité to poznat. U alergií je to prosté, u té intolerance j to složitější. Ale můžete jít tím vyřazovacím principem a sledovat, jestli se ten slav, zlepšuje nebo ne.
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Jde to i bez pšenice
Čeština

Jde to i bez pšenice

4.0 1
99
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Dagmar Pecková, hvězda operní scény, nás překvapuje svou novou knihou Ty vole se neříká, která vychází 20. listopadu v Nakladatelství Kazda. S typickou upřímností a humorem sobě vlastním odhaluje zákulisí svého života i umělecké kariéry. V tomto exkluzivním rozhovoru se dozvíme, co ji přivedlo k psaní, jak se vyrovnává s výzvami uměleckého života a proč se nebojí být kontroverzní. Od osobních ztrát po profesní úspěchy, od operních árií po divadelní prkna – Dagmar Pecková nám nabízí nečekaně otevřený pohled do svého světa.
Není pochyb o tom, že autorka úspěšné série Naslouchač patří skutečně právem k jedněm z nejlepších českých fantasy autorů. Právě vychází Urla, 4. díl této série, který vás opět vrátí do temného světa...
Přidali jsme nové odměny do věrnostního programu. Podívejte se a vyberte si svou odměnu.