Pečení cukroví z čistě rostlinných potravin není žádná věda. Jde jen o to vyměnit živočišné produkty za ty z rostlin. Například klasické máslo nahradíte rostlinnou variantou, místo kravského mléka využijete mandlové, sójové, kokosové… (u mlék je možností celá řada). Tento sortiment naleznete zaručeně ve zdravých výživách, ale mnohdy už i v běžném supermarketu. U čokolád, polev a podobně stačí jen mrknout na složení.
U mnoha receptů, zejména těch nepečených zjistíte, že vlastně nemusíte používat něco jiného než dosud – a aniž byste se na to dřív zaměřovali, teď už víte, že některé druhy cukroví jste měli v rostlinné podobě. Jedná se například o kuličky – variací je spousta. A kuličky potěší i ty, kteří se na pečení necítí – stačí je jen uplácat, obalit a je to. Většinou sklidí úspěch tak či tak, protože jsou složeny převážně z oříšků – a ty ocení téměř každý.
A tady už je tip na jednu pečenou klasiku – linecké.
Vegan špaldové linecké cukroví
- 250 g špaldové mouky
- 90 g moučkového třtinového cukru
- 160 g Alsanu
- 1 lžička škrobu
- půl lžičky citrónové kůry z bio citronu
- půl lžičky citrónové šťávy
- domácí malinová nebo jahodová marmeláda
- Mouku, cukr a škrob si přesejeme přes sítko a společně se zbytkem surovin si vytvoříme těsto, které uložíme aspoň na hodinu do lednice.
- Vyválíme si plát těsta o tloušťce 2-3 mm, vykrojíme tvary dle libosti a ukládáme vedle sebe na plech.
- Rozehřejeme si troubu na 160-170 °C a poté linecké pečeme max 10 min. Hlídáme, aby nezhnědlo.
- Následně vytáhneme z trouby, a jelikož plech stále žhne, sundáme opatrně cukroví s pečícím papírem z plechu a necháme vychladnout.
- Kousek po kousku namažeme marmeládou a schováme do krabičky. :-))
Recepty na cukroví s rostlinnými ingrediencemi najdete například v Tak trochu jiné kuchařce, jejímiž autorkami jsou dcera s maminkou, či ve Zdravé vánoční kuchařce, která není zaměřena čistě vegansky, ale obsahuje řadu raw cukroví.