V kuchařce Jíme zdravě – Velikonoční speciál najdete 34 zdravých receptů na českou velikonoční klasiku ve 4 kapitolách. Recepty jsou jednoduché a dobroty podle nich připravíte ze snadno dostupných surovin. Většinu receptů zvládnete do 30 minut. Pokud budete vařit a péct podle této kuchařky, nemusíte se bát, že se Velikonoce stanou svátky, při kterých naberete nějaké to kilo navíc.
JAK VYPADÁ VELIKONOČNÍ NADÍLKA PRO DĚTI?
Děti si můžou vykoledovat klasická vařená barvená vejce, čokoládové dobroty a jinde zase dostanou něco na sebe, aby je beránek nepokakal.
Letos budou Velikonoce opět nevšední, a proto doporučujeme upéct dětem zdravou koledu. Pečením se vaše ratolesti zabaví, a ještě si všichni pochutnáte bez výčitek.
RECEPT
Vybrala jsem si recept, který je velice snadný a také do 45 minut hotový. :)
Šátečky s povidly
250 g másla (pokojové teploty)
250 g nízkotučného tvarohu
250 g celozrnné špaldové mouky (hladké)
150 g povidel nebo marmelády
1 vejce (rozšlehané)
Postup:
Do větší mísy nakrájejte máslo na kostky. Přidejte nízkotučný tvaroh a špaldovou mouku a vše společně vypracujete v hladké těsto. Vzniklé těsto vložte na cca 15 minut do ledničky. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a plech vystelte pečicím papírem.
Vychladlé těsto přemístěte z lednice na pracovní plochu a vyválejte z něj cca 2 mm silný plát. Plát těsta rozkrájejte na čtverečky (4 cm x 4 cm) a do každého čtverečku přidejte lžíci povidel. Protilehlé rohy každého čtverečku spojte a zabalte tak, aby vznikl šáteček.
Všechny šátečky pak rozprostřete na připravený plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předehřáté trouby na 15 minut při 170 °C.
Upěčené šátečky nechte chvíli vychladnout a poté podávejte. U nás se po šátečcích zaprášilo, druhý den jsem je pekla znova.
Velikonoce jsou také oslavou jara, a proto by měly být veselé.
Krásné Velikonoce!
-BLA-