O autorce
Cukrářka Helena Vybíralová peče. A peče výborně. Potvrdí to každý, kdo její dezerty, moučníky i miniaturní kousky cukroví ochutnal. Zkuste to také tak! Helena Vybíralová říká: „Odmala miluji onu nezaměnitelnou atmosféru při pečení vánočního cukroví. Se zaujetím jsem dokázala hodiny sledovat maminku, s jakou grácií a obratností kouzlila všechna ta kolečka, rohlíčky a košíčky. Chtěla jsem to umět také tak! Tehdy se zrodil můj absolutní respekt k původnímu pekařskému a cukrářskému dědictví předchozích generací a moje velká láska a vášeň.“ Jak se rodí vášeň k cukrářskému řemeslu, se dovíte na besedě s autorkou knihy v úterý 16. října od 16.00.
Nová kniha Heleny Vybíralové sází opět na kvalitu. Naučili jsme se oceňovat to nejlepší a vše, co se vyznačuje vyšší hodnotou. Přesně taková je nová kuchařka se 106 recepty VÁNOČNÍ KOUZLENÍ. Nabídka tradičních i zcela nových dobrot na slavnostní stůl má potřebnou lehkost, ale i zajímavé a vyvážené kombinace použitých surovin. Co je však hlavní, nikdo to s cukrovím a vánočkami neumí lépe než Helenka. Její recepty dokážou uspokojit všechny vaše chuťové pohárky. Podle postupů, návodů a rad vydržíte vyvalovat těsto, šlehat, péct a zdobit bez přestání.
A ještě něco. Až začnete listovat a vybírat, co letos na Vánoce vykouzlíte, určitě přivítáte netradiční formát knížky. Už nikdy se vám totiž sama nezavře nebo neotočí na jinou stránku. Prostě si ji postavíte před sebe a začnete.
Formát knihy mi přijde naprosto fenomenální a myslím si, že takto by se opravdu měla dělat každá kuchařka. Jak jste se rozhodla pro tento neobvyklý formát?
Já jsem chtěla, aby ta další kuchařka byla jiná a přemýšlela jsem, jak ji udělat. Když máte na lince kalendář, kde si vše zapisujete, tak jsem si říkala, proč by kuchařka nemohla vypadat jako kalendář. Zkusili jsme to udělat takto a já jsem hrozně ráda, že to klaplo a vypadá tak, jak jsem si to představovala.
Překvapil by vás v minulosti ten úspěch, který dnes zažíváte?
Já bych tomu dříve absolutně nevěřila, protože jsem chtěla vyzkoušet jen jednu kuchařku. Říkala jsem si, že to zkusím a nakonec to mělo úspěch.
Odkud jste čerpala ty prvotní recepty, když jste vy jako mladá žena začínala s pečením? Měla jste nějakou kuchařku třeba po mamince či po babičce?
Měla jsem spoustu receptů od maminky i od babičky. Dnes už jich mám hromadu, protože je sbírám už 25 let.
V dnešní době se často mluví o tom, že tradice mizí. Jedna z těch tradic je i pečení maminky s dcerou a předávání zkušeností. Funguje to ještě i dnes?
Určitě to funguje, protože mi chodí i fotky, kdy maminky pečou s dcerami. Maminky děti stále zapojují do pečení, což je samozřejmě dobře.
Objevil se někdo ve vaší rodině nebo v okolí, kdo chtěl, abyste ho naučila péct?
V rodině ne, ale přišlo mi už několik dotazů, jestli bych nechtěla pořádat nějaké kurzy.
Na to bych se vás taky chtěla zeptat.
Určitě o tom neuvažuji, to už bych časově nezvládala.
Odkud čerpáte nové recepty a inspiraci? Zkoušíte i neotřelé chutě nebo se spíše držíte tradic?
Já se držím tradice, čerpám ze starých receptů našich babiček a prababiček a chtěla bych se toho držet i nadále.
Kolikrát napečete nový nebo ozvláštněný recept, než jste si jistá, že ho můžete předat dále?
Jsem šťastná, když se mi to povede napoprvé, někdy musím napodruhé a taky mám jeden řez, který jsem musela dělat čtyřikrát.
Změnil nějak úspěch váš život?
Možná mám více práce, ale jsem opravdu šťastná a těší mě to hrozně moc.
Besedu moderovala: Sandra Procházková