N
ěkteří k ekologii a věcem, které se k ní vážou, přistupují kladně a se zájmem. Jiní tuto problematiku zcela přecházejí a neberou v potaz, že mnohé lidské chování má na planetu špatný dopad. V tomto ohledu se stále máme co učit. Přichystali jsme pro vás pár tipů, kde zjistit více o tom, proč je změna tak potřebná, a jak naší planetě odlehčit.
O UDRŽITELNÉM ŽIVOTNÍM STYLU OBECNĚ
Samotný název i obálka knihy Jak žít ekologicky? nabízí mnoho otázek, na které bychom měli po přečtení knihy snadněji najít odpovědi. Vyšla koncem roku 2020, tudíž bere v potaz i dění kolem COVID-19. Autorka v krátkosti připomíná devět bodů klimatických změn – globální oteplování, odlesňování, vodní hospodářství, znečištění, odpad, biodiverzitu, okyselování oceánů, eroze půdy, ubývající zdroje surovin. Nevynechává předpoklad, jenž nad námi visí – zbývá necelých 10 let změnit životní styl lidí natolik, aby nedošlo k nenávratnému zničení přírody. V dalších kapitolách jednotlivě rozebírá, jak můžeme v různých oblastech našeho života žít lépe vzhledem k planetě – změny mohou nastat v kuchyni, při koupi potravin, při nakupování obecně, na zahradě, při sexu, při cestování atd. Texty jsou prokládány grafy a různými ilustracemi, poskytují zajímavé informace, které si díky tomu lépe zapamatujeme.
K udržitelnému životu a šetření zdrojů nás chce přimět autorka knihy Jde to i bez plastu, která předkládá tipy pro každodenní využití. Autorka sestavila třicetidenní výzvu, můžeme ji ale zvládnout v libovolném časovém rozmezí. Hlavní je začít. A s touto publikací už budete vědět, jak na to. Než se ale dopracujeme k samotné výzvě, čeká nás mnoho kapitol o tom, jak nakupovat bez plastů, jak bez nich uklízet, bydlet, zahradničit, na co si dávat pozor při pořizování oblečení, jak se zařídit na výletech a dovolených a co s sebou přibalit. Třídění plastů je sice fajn, ale ani to už nestačí.
Jídlo je nedílnou součástí života. Jen těžko bychom ho z něj vyřadili. Jde ale o to, jak k němu, jeho pořizování a spotřebovávání budeme přistupovat. Není tajemstvím, že obrovské procento jídla, které lidé nestačí zpracovat, končí v kontejnerech. Tohle může změnit každý z nás. Podpoří nás v tom i Konec plýtvání jídlem – kniha, která je nabitá nápady, tipy a recepty. Dozvíme se, jak správně potraviny skladovat, jaké jsou metody uchovávání, jak předcházet plýtvání, jak zužitkovat vše, co jíst a co už ne. Text je proložen mnoha fotografiemi. Vzadu nalezneme i sezónní kalendář.
Recepty se zeleninou beze zbytků nám předloží autorka pocházející z Asie, nyní žijící v Americe. Nejdříve nás seznámí s tím, co ji ovlivnilo a přimělo napsat tuto vymykající se kuchařku. Představí nám ingredience, které mívá vždy po ruce, a pak už se můžeme směle pustit do vaření, při němž využijeme každý kousek potraviny. Překvapí nás tím, co vše můžeme chutně upravit. Nevynecháme listy, a to třeba ani rajčatové, ugrilujeme si jarní cibulku nebo si užijeme sametovou chuť cuketových květů. Jak napovídá původ kuchařky, jedná se o exotičtější recepty, ovšem plné inspirace.
DOMÁCÍ DROGERIE JEDNODUŠE A LEVNĚ
Nakladatelství Kazda má spoustu prima knížek, které s ekologickou tematikou souvisejí. Dneska se zaměříme na běžně dostupné suroviny, se kterými doma vykouzlíme mnohem víc, než si dokážeme představit. Ocet a jedlá soda byli skvělými pomocníky už za dob našich pra/babiček. Jenže s čím dál většími vymoženostmi se na ně pozapomnělo. Dopředu se dostala různá chemie, která škodí jak našemu tělu, tak přírodě. Přitom ve spíži ukrýváme ingredience, které pomohou v mnoha ohledech – při úklidu, výrobě kosmetiky, při zahradničení, zdravotních problémech a nespočtu jiných dennodenních záležitostí. V příručce věnované dobře známé tekutině – Octu – se dočkáme i návodu, jak si ocet sami vyrobit. To je další velká výhoda. O tom, nakolik je Jedlá soda univerzálním prostředkem se dozvíme ve stejnojmenné publikaci. Má skvělé účinky. Někteří ji možná používáme při pálení žáhy. Sáhnout po ní ale můžeme i v případě zánětu močového měchýře, při zmírnění alergií, při léčbě oparů anebo v jiných případech. Další věcí, která je na octu a jedlé sodě bezvadná, je, že jsou eko po všech stránkách – ekologické i ekonomické. Ani zdaleka nezruinují naši peněženku a dlouho vydrží. Obě příručky jsou tematicky rozděleny do kapitol – např. Zdraví, Stravování, Péče o tělo, Úklid, Praní, Dům a zahrada. Že je využití těchto surovin široké, dosvědčuje i to, že obě knihy čítají téměř dvě stě stran.
Nevynechejte ani včerejší článek Zajímá vás osud naší planety?, kde na vás čeká mnoho odkazů na pozoruhodné knihy.
👉 Další tituly zabývající se touto tematikou hledejte tady. 👈
-mar-