Krimi romány ze série o inspektorce Malin Forsové švédského spisovatele Monse Kallentofta si už mezi českými čtenáři získaly řadu fanoušků. V lednu autorovi v češtině vyšla další kniha – netradiční autobiografický cestopis zaměřený na luxusní jídlo a nejdražší restaurace na světě Food Junkie: Posedlý jídlem, v květnu vychází Páté roční období. A další knihy na sebe nenechají dlouho čekat.
Vaše krimi romány se těší velké oblibě jak doma ve Švédsku, tak v zahraničí. Recenzenti vychvalují váš styl psaní, čtenáři si oblíbili hlavní hrdinku, inspektorku Malin Forsovou. Co byste vyzdvihl na svých knihách vy, kdybyste byl v kůži čtenáře a recenzenta svých románů?
Totéž, co čtenáři a kritici. Byly to právě tyto dvě charakteristiky, kterými jsem v době, kdy jsem začal psát sérii s Malin Forsovou, chtěl změnit švédskou detektivní literaturu.
Série s inspektorkou Malin Forsovou se odehrává ve vašem rodném Linköpingu. Hrála při výběru místa hlavní roli znalost prostředí, nebo jste měl ještě jiné důvody?
Důvodů bylo víc. Linköping a jeho okolí jsou pro páchání trestných činů jako dělané především svou rozlohou. Roli hrály také mé smíšené pocity – na pomezí nenávisti a lásky – k městu, z něhož jsem se ve svých jedenadvaceti letech odstěhoval do Stockholmu. Linköping pro mě byl vždycky příliš malý, přestože je dost velký na to, aby se v něm udržela hlavní průmyslová odvětví i univerzita. Ale já jsem velkoměstský člověk.
Jaké je to pro vás jako pro muže psát o hrdince ženě? Má Malin Forsová nějaký reálný předobraz?
Tím se nijak nezabývám. Malin Forsová je ze všeho nejvíc lidská postava s pocity, které osloví muže i ženy. Pokud mě někdo k vytvoření Malin Forsové inspiroval, pak to byla moje žena, která rovněž vyrostla v Linköpingu.
Konzultujete své texty s někým, nebo si své rukopisy pečlivě střežíte, dokud není knihanapsaná?
První člověk, kterého nechám rukopis přečíst, je moje žena. Ale nesmí si ho číst, dokud není text dopsaný až do konce a já nejsem s příběhem spokojen.
Čtenáři vás znají jako autora detektivek, v lednu vám ale v České republice vyšel „deník gastrozávisláka“ Food Junkie. Vznikl na základě náhlého popudu?
Řadu let jsem o jídle psal články do švédských gastro časopisů. Food Junkie je už druhá kniha o mých cestách za jídlem. První se jmenovala Food Noir a vyšla zatím jen ve Švédsku.
Food Junkie je zcela jasně autobiografická kniha, ale najdeme i v dalších vašich dílech stopy reálného života Monse Kallentofta?
Každý spisovatel vybírá z vlastních zkušeností a také z toho, co četl a slyšel od ostatních. Stejně tak to mám i já.
Máte už konkrétní plány na další knihy?
V listopadu vyjde ve Švédsku osmá kniha ze série o Malin Forsové. Je o mladé ženě s vyhraněnými názory na zvířata a životní prostředí, která náhle zmizí.
Text: NAKLADATELSTVÍ HOST, FOTO: TOBIAS LUNDQVIST