Kousek domácího štěstí
Když se řekne „dědeček a babička“, většina z nás si vybaví vzpomínky z dětství, klid a pohodu. Ne náhodou v nás kuchyně provoněná nedělním obědem a praskající oheň v kamnech vyvolávaly pocit blaženosti. Příprava takové atmosféry vyžadovala spoustu práce i času, ale rozhodně bylo na co se těšit. Pokud máte pocit, že se vám po ní stýská a rádi byste se vrátili o krok zpátky k tradicím a přírodě, stačí otevřít knihu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, která tvoří pestrou směs inspirativních postupů, doplněných fotografiemi z televizního pořadu. Moderátoři Tereza Hátleová, Petr Pěknic a Simona Berková, známá z pořadu Kouzelné bylinky, podnikají výlety do starých časů a zkoušejí nápady, které už téměř zmizely v propadlišti dějin. Přidávají i několik vlastních rodinných receptů. Tereza se otáčela hlavně v kuchyni při vaření dobových pokrmů, nakládání i zavařování. Petr se v pořadu věnoval mužským pracím okolo hospodářství či různým opravám. Přírodní medicínou na různé neduhy se zabývala bylinkářka Simona.
Jak na hospodaření
Naši předkové byli velice soběstační a dokázali by si v krizových situacích poradit lépe než dnešní člověk, přestože měli mnohem méně techniky, léků, oblečení i potravin. Neplýtvali zdroji a žili více v souladu s přírodou. Praktické dovednosti, které se předávaly z generace na generaci byly často tím nejcennějším, co do života dostali.
Naučte se podle léty osvědčených rad vyrobit si kvásek na chleba, starat se o domácí zvířata, používat sezónní potraviny. Zatočte pomocí bylinek s nachlazením i pocuchanými nervy. Všechny tyto činnosti vyžadují čas, ale zjistíte, že se mohou stát tak trochu dobrodružnou formou odpočinku, tak si je náležitě užijte!