Kuchařka obsahuje množství receptů na celkem sto třiceti osmi stranách a dělí se na několik podstatných částí, které vám s radostí představím. Každá je zaměřená na odlišné typy receptů, které se týkají ústředních ingrediencí. U nové pasáže je vždy obecný, navnazující úvod.
Pochoutky k pivu
Kapitola, která potěší spíše pánské osazenstvo. Některé recepty jsou pikantní, využívají nejen hořčice, ale i ďábelských omáček, barevného pepře či whisky. A jestli jste milovníky slaniny, tak určitě mrkněte na Slaninové chipsy.
Steaky, burgery a klobásy
Zřejmě není nutné tuhle pasáž přiliš rozebírat, ale abych vás navnadila, tak k dispozici je kupříkladu recept na panenku s fazolemi či houbový hamburger. Chcete kvalitní recepturu na karbanátky z grilu? Stačí otevřít knihu.
Drůbeží specialitky
Nezapomíná se ani na strávníky, kteří dávají přednost kulinářským pokrmům z drůběžího masa. Některé zavání trochu exotikou, jelikož mezi přísady patří třeba už běžně dostupnou limetku, mandarinkovou omáčku či jalovec.
Ryby a plody moře
Kniha se zaměřuje nejen na mořské, ale také sladkovodní ryby. K ruce máte lehčí recepty jako Treska na česneku nebo něco důmyslnějšího, medový filet z lososa.
Lehká zelenina
Ta rozhodně nesmí na grilovací párty chybět a Letní grilování se zaměřuje na různé typy zeleniny. Ať už se jedná o žampiony, kukuřici či cukety. Máte chuť na lilek s jogurtovým dipem nebo raději máslovou dýni s kořením?
Ohnivé ovoce
Tato kapitola nás zavádí skutečně exotickým směrem. Takové grilování obvykle zažijete na dovolené u moře, ale proč si ho nedopřát i doma? Titul ukazuje, že to není zas tak složité a postačí především jen zakoupit ty správné ingredience. Je-li sendvič s karamelovými jablky, blumy s tvarohem a pistáciemi nebo banány s ořechy? To a mnohem víc na vás v publikaci čeká.
Omáčky a dipy
Nedílná součást, která by neměla chybět nikde. Letní grilování jich nabízí jen menší množství, ale rozhodně se zaobírá těmi nejoblíbenějšími. Kupříkladu vás čeká recept na Sýrový dip a variace domácích pest.
Osvěžující drinky
Jsou dle mého bonusovou pasáží, nabízející alkoholické koktejly, limonády a čaje. Receptury jsou jednoduché, stojí za vyzkoušení.
Jak je zvykem, tak recept je vždy na dvojstránce. Na pravé straně se dočtete seznamu přísad, informací o přípravě i samotnému jednoduchému a stručnému návodu. Také vás čeká zajímavost ve stylu Věděli jste, že... Levá strana nabízí náhled na pokrm. Přes celou stránku je totiž barevná fotografie, u které se sbíhají sliny!
Jen je škoda, že fotografie těchto jídel nejsou připravené přímo pro tuto publikaci. Autorka je převzala ze dvou známých fotografických databází. Větší dojem by na mě osobně udělalo, kdyby byla jídla připravená a focená přímo pro tento počin. Grafické zpracovaní je líbivé a zaujme na první pohled. Jediné, co může kuchařům vadit, je brožovaná vazba. Pokud jste zvyklí, že titul otevřete a prostě do něj nahlížíte, tak u této vazby to bohužel u receptů blízko u začátku či u konce nejde.
Letní grilování je kuchařka plná zajímavých receptů. Některé jsou složité více či méně, postup lze snadno dodržovat a není prakticky, co vytknout. Záleží ovšem na vás, kolik podobných publikací máte doma. Recepty se mohou podobat, i když receptů na grilování je opravdu spousty. Velkým plusem je, že kuchařka obsahuje nejen známější receptury, ale i méně tradiční.
Autor: Chensie Ips