Recenze: Obilovinová kuchařka

archiv revue
Obiloviny jsou prvkem, na který se v naší většinové společnosti trochu zapomíná, respektive na jejich zdravé využití. Přitom jsou to suroviny, jež jsou dostupné a nenáročné na pěstování.

Šéfkuchař Petr Klíma se na ně zaměřil ve své další kuchařce – Obilovinová kuchařka od polévek po dezerty. Díky ní se seznámíme s různými druhy obilovin a pseudoobilovin. S touto knihou se vyřádí i bezlepkáři. Které obiloviny jsou bezlepkové, je jednak uvedeno na začátku, ale též u receptů je značka „bez lepku“.

 

Klíma přináší na dvou set stranách celou řadu lákavých receptů. Jsou rozděleny do kapitol Pšenice, Bulgur a kuskus, Oves, ječmen a živo, Jáhly, Pohanka, Kukuřice, Rýže, Quinoa, amarant a čirok. A jak napovídá podnázev, uspokojí naše chutě na slané i sladké. Pochutnáme si na všem možném – od snídaní, pomazánek, polévek až po hlavní jídla.

 

Výtku mám k tomu, že je Petr Klíma prezentován jako veganský kuchař. Přitom používá včelí med – což v knize i vysvětluje. Používání živočišných produktů, tedy i včelího medu, se však neslučuje s myšlenkou veganství. To je nutné zmínit, neboť i v současnosti mnozí neví, co přesně si pod pojmem vegan představit a s čím se tento životní styl ztotožňuje. Tam, kde je v receptu uveden med, použiji rostlinnou alternativu medu (pampeliškový, bezový či jiný) a jedu dál…

 

Recepty jsou zdravé – jak by také ne, když je Klíma otcem dětí, pro které chce zdraví prospěšnou stravu. Výživové hodnoty jsou vysoké, jídlo nasytí. Kombinujeme zeleninu, obiloviny a luštěniny. Nikdo nemusel zažívat utrpení, než se jídlo dostalo na talíř – za mě tedy velký dík za krásnou knihu. Jídlo je pestré a kreativně spojujeme různé ingredience. Recepty vypadají skvěle a nemálo tomu přidávají i celostránkové fotky každého jídla.

 

Kvůli obměně snídaně jsem jako první zkusila rýži nasladko. Pokud nepočítám 40minutové pečení v troubě, příprava je rychlá. Skloubení vůně skořice a kokosu zaručuje parádní výsledek. A taky že ano. Vzápětí jsem se pustila do veganské slaniny, která byla součástí receptu v závěru knihy. Zaujala mne kvůli tomu, že základem jsou kokosové chipsy (plátky). S tím jsem se dosud nesetkala. „Slaninu“ dělávám z rýžového papíru, a tak jsem se kvůli srovnání vrhla na variantu s kokosem. Postup je ještě snazší než ten s rýžovým papírem. Hotovo je za pár minut a už si pochutnávám.  

 

Obohaťte stejně jako já svůj jídelníček o nové recepty. Spousty inspirace můžeme najít i v předchozích publikacích Petra KlímyZeleninová kuchařka z farmy přímo na váš stůl a Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny.


Autorka: Radka

Také jste zkusili recepty podle Petra Klímy? Zanechte nám u jeho kuchařky krátké hodnocení. :)

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Obilovinová kuchařka

0.0 0
449 368
IHNED odesíláme
Čeština

Zeleninová kuchařka z farmy přímo na váš stůl

0.0 0
399 327
Vyprodáno
Čeština

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny

0.0 0
449 368
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!
Prémiový obsah
číst více