Tip na dárek: KÁVOVÁ EDICE PRO KNIHOMOLY – sleva 20 % jen do 22.11.
Zahradničit bez rytí - je to vůbec možné? A proč vlastně? Autoři této knihy (a mnozí jiní) svou zahradu tímto způsobem obdělávají již celá desetiletí. Ušetří si tak spoustu času i práce a zároveň tím podporují přirozené a udržitelné fungování půdy a celého ekosystému. Spolupráce s přírodou se jim pak vrací především v podobě zdravější a úrodnější půdy, která lépe hospodaří s vodou a v níž se rostlinám dobře daří.
O své bohaté zkušenosti se Charles a Stephanie dělí v této ucelené publikaci, v níž se láska k zahradničení a přírodě snoubí s praktičností a jednoduchost s hojností.
Metoda bez rytí je přímočará. Nejprve odstraníme plevel nanesením mulče - pokrývky, pod níž mohou užitečné půdní organismy dál nerušeně fungovat. Když totiž půdu narušíme rytím, značnou část těchto organismů poškodíme či zcela zničíme. Půvab zahradničení bez rytí spočívá také v tom, že půda se nepotřebuje tak jako po narušení uzdravovat za pomoci plevelů, takže jejich výskyt přirozeně klesá. Mulčování vrstvou kompostu dodá půdě zároveň výživu i ochranu, záhony získají krásnou tmavou pokrývku a vaší zahradnické invenci nebude stát nic v cestě.
Kniha obsahuje základní informace od založení zahrady až po úspěšnou sklizeň a skladování úrody a současně nabízí spoustu tipů a receptů na zpracování a využití zeleniny, ovoce a bylin jak přímo na zahradě, tak v kuchyni a v celé domácnosti. Takže kromě vytváření záhonů, předpěstovávání, sázení a efektivního plánování se od autorů můžeme naučit vyrábět domácí kosmetiku či přípravky proti škůdcům a také připravit leccos dobrého na zub.
Napsal Roman Pavela s předmluvou Filipa Čapky
Vždy jste chtěli svá vypěstovaná rajčata, ale nevíte, jak na to? Anebo nějaké záhonky máte, ale květák neroste, cukety od květu zahnívají a brambory jsou flekaté? A možná už pár let pěstujete i hrdě konzumujete vlastní zeleninu, ale stejně byste se chtěli leccos přiučit.
Pro všechny zmíněné případy je tu kniha Zeleninová zahrádka polopatě, která vás od A do Z provede vším potřebným. Naučíte se zakládat záhony, sázet zeleninu, udržovat kompost, připravovat správná hnojiva i postřiky, a to hezky přírodně a bez chemie. A ještě se dozvíte, které odrůdy jsou nejoblíbenější, odkud k nám která zelenina přišla a třeba jak moc jsme mrkvosoběstační. Jílovitá půda, dřepčíci, mšice ani nedostatek živin vám už úrodu nepokazí.
Publikace vychází z oblíbeného pořadu
Polopatě , autorem je Roman Pavela, známý český botanik a vědec z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, spoluautorem je herec a moderátor pořadu Filip Čapka.
Rajčata pro svou velkou pestrost tvarů, barev a chutí uchvacují velké i malé. Jsou plné prospěšných látek pro naše tělo a stejně tak jsou mnohostranně využitelná… Pro nic za nic nejsou rajčata – nazývaná také rajská jablka či jablíčka – tak oblíbená. V posledních letech jsou rajčata povýšena na špičkovou, „top“ zeleninu a jsou pěstována nejen v zahradách, ale i na balkonech nebo terasách. Pro pěstování v přírodě blízké zahradě lze doporučit jak staré, tak mnohé nové odrůdy. S výběrem správné odrůdy a s nejlepšími pěstitelskými radami se i vy můžete stát úspěšnými pěstiteli. A při množství přiložených chutných receptů se pěstování rajčat i pro vás stane koníčkem.
• Rajčata, plody z ráje
• Rajčata si vypěstujte sami
• Portréty rajčat
• Rajčata – zdroje zdraví
• Chuťové zážitky – rajčata v kuchyni
• Lahůdkové recepty s rajčaty
Jako vzácný přírodní produkt má koření neocenitelnou hodnotu pro naše zdraví a pohodu. Obohacuje naši zahradu a kuchyni vůněmi a chutěmi, vnáší do našich životů barvu a rozmanitost.
Knížka seznamuje čtenáře s původem a historií mnoha aromatických a kořenicích bylinek, ale především přináší informace o jejich pěstování, sklizni a použití, jakož i o jejich obsahových látkách a léčivých vlastnostech. Hlavní důraz je přitom kladen na pěstování ve správných podmínkách, neboť jen v optimálním prostředí mohou aromatické bylinky dosáhnout plné vůně.
Nechybějí ani přehledné portréty rostlin, z nichž některé provázejí lidstvo a jeho kulturu od nejranějších dob.
• Aromatické a kořenicí bylinky – rostliny s historií
• Pěstování bylinek v zahradě
• Nejoblíbenější kuchyňské bylinky
• Bylinky v přírodní zahradě
• Jak správně používat koření
Divokou přírodu máme přímo pod nosem - v zahradách a parcích, v mezerách v chodníku a v zemi pod svýma nohama. Dave Goulson nahlíží do kompostu, vrtá se v hlíně a noří se do zahradního jezírka. Zaníceně vysvětluje, jak jsou naše životy a osud celého lidstva neoddělitelně propojené se životy škvorů, včel, zlatooček a pestřenek, nedoceňovaných hrdinů přírodního světa. Zásadní kniha pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta.
"Vynikající průvodce ekologickým zahradničením." - Guardian
Kniha se zabývá zábavným permakulturním pěstováním zeleniny, a to od výběru místa pro záhony přes jejich utváření mnoha různými způsoby až po zúrodňování půdy, tvorbu kompostů a přidávání přírodních zlepšujících příměsí do půdy.
Osvětluje plánování jednotlivých druhů zelenin, jejich kombinace vzhledem k praktičnosti a kráse, střídání v jednom roce i v průběhu let. V knize je vysvětlen pojem záhonoviště, ale také například to, jak si lze udělat v části zahrady nebo rodového statku zeleninový ráj s mnoha dalšími prvky (letní kuchyň, altán, skleník, vodní záhony, pařeniště, kůlna, kompostoviště, bylinková část, trvalková část, sklípek, oplocení a zídky).
Autoři se věnují také tomu, jak chovat kachny či slepice a vhodně je začlenit do pěstitelského systému. Jednotlivé druhy zeleniny jsou v knize podrobně popsány - najdete zde návod na jejich pěstování, možnosti volby odrůd a forem.
Autoři předkládají osvědčené recepty na zpracování úrody na způsob raw, smoothies i chutná veganská jídla - taková, která se snadno připraví v letní kuchyni nebo v altánku přímo u záhonů.
Kniha je natolik lákavá, že zeleninu začnou pěstovat i lidé, které by to nikdy předtím ani nenapadlo.
Kniha volně navazuje na bestseller Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku, kterého se dosud prodalo přes 23 000 ks.Zahradník a autor úspěšných knih Joachim Mayer přehledně vysvětluje, jak si můžete vyvýšený záhon sami vybudovat, a to i třeba jen na terase či balkoně. Poradí, čím záhon naplnit a jak o něj pečovat, aby se v něm rostlinám dařilo. Dále podrobně popisuje, které rostliny a kdy vysazovat, nabízí nákresy s vhodnými kombinacemi a dává tipy na osvědčené vzorové záhony. Tak budete moct i na malém prostoru sklízet téměř po celý rok.
Stanoviště a materiál
Ať už máte velkou či malou zahradu, nebo jen terasu, na vyvýšené záhony se najde vhodné místo téměř kdekoliv.
Stavební materiály a náplň
Pokud si vyvýšený záhon vyrobíte sami, můžete ho zkonstruovat zcela podle svých představ a potřeb.
Rostliny a vzorové záhony
Zelenina, bylinky, květiny, a dokonce i zakrslé dřeviny: na vyvýšených záhonech se daří rozmanitým rostlinám. V této knize najdete nejvhodnější rostliny a také plánky, podle kterých můžete záhony osázet.
Snadná péče
Díky teplu, které podporuje růst, úrodné zemině a dobré ochraně před škůdci se o vyvýšený záhon snadno pečuje.
V této knize najdete na 600 stranách stručné charakteristiky všech významných chorob, škůdců a fyziologických poruch ovocných dřevin a révy vinné střední Evropy. Zvláštní důraz je věnován druhům, které se do střední Evropy rozšířily v posledních letech v důsledku změny klimatu.
U všech významnějších chorob a škůdců jsou uvedeny příznaky poškození, význam a způsoby ochrany v ekologické produkci. Všechny choroby, škůdce, užitečné organizmy a prostředky ekologické ochrany charakterizuje více než 1200 fotografií, 81 autorů, ze 13 států.
Moderní přístupy, integrované a ekologické systémy pěstování, ekologická ochrana, zdravá produkce. Těmito hesly můžeme charakterizovat nové, již třetí vydání této obsáhlé publikace, vycházející z „dílny“ firmy BIOCONT Laboratory. V tomto částečně přepracovaném a rozšířeném vydání jsou zařazeny další kapitoly, které reagují na výsledky nejnovějších výzkumů a posunují systémy pěstování i ochrany ovocných dřevin i vinné révy výrazně kupředu.
JAK MŮŽETE PROMĚNIT SVOU ZAHRADU, ABY BYLA INTIMNĚJŠÍ A ÚTULNĚJŠÍ? JAKÉ OVĚŘENÉ POSTUPY A ARCHITEKTONICKÉ triky A PRVKY VYUŽÍT, ABY VÁM PŘINÁŠELA RADOST KAŽDÝ DEN V ROCE? NECHTE SE INSPIROVAT!
Zahrada nám dokáže zprostředkovat jedinečný kontakt s přírodou, stínem nebo světlem — ale zejména je to bezpečné místo setkávání s našimi nejbližšími a také místo, kde můžeme být sami se sebou. Zodpovědně a vědomě naplánovaná zahrada nám navíc umožní pozorovat postupnou proměnu místa a vtahuje nás do svého vlastního času.
Zakladatel ateliéru zahradní architektury Flera Ferdinand Leffler přirovnává jednotlivé části zahrady z hlediska funkce k místnostem v domě, vysvětluje nám podstatu těchto zelených pokojů a nabízí možnosti, jak je využít, aby naše prožitky strávené mezi stromy, květinovými záhony, vodní plochou a terasami byly co nejpříjemnější a nejintenzivnější.
Kniha nás seznámí mimo jiné s příběhy pěti vybraných zahrad, na jejichž proměně se Ferdinand Leffler spolu s jejich majiteli podílel. Nabízí také praktické tipy a osvědčené postupy, které může při kompozici a zakládání zahrady využít každý.