Kniha Grilování, ale také teploměr budou vašimi nezbytnými parťáky při zahradní párty. V této jedinečné publikaci, která odstartovala novou řadu kuchařek Romana Vaňka a jeho ženy Jany Vaňkové, najdete recepty na burgery, krevety, ryby, dipy a zeleninové saláty. Všechny jsou doplněné krásnými fotografiemi a najdete u nich seznam surovin, postup a vychytávku, tip či zajímavost, jak jídlo udělat ještě lepší. Všechny suroviny jsou dostupné v klasickém obchodě. Postupy jsou napsané srozumitelně a jednoduše, takže se nemusíte bát, že přijdete o celou večerní zábavu.
Naše rodina miluje burgery, takže u nás bylo rozhodnuto hned, který recept vyzkoušíme - burger s domácí bulkou.
Housky na burgery
Suroviny
500 g hladké mouky
250 ml mléka
100 ml rostlinného oleje
1 vejce30 g droždí
10 g soli
špetka cukru krupice
1 žloutek na potření
mák na posypaní (použila jsem i sezamová semínka)
hladká mouka na posypání těsta
Postup
- V míse robota smíchej mléko, olej, vejce a rozdrobené droždí. Přidej mouku, sůl, cukr a hnětacím hákem vypracuj hladké pružné těsto. Přikryj utěrkou a nech 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.
- Odpočaté těsto vyklop na omoučněnou pracovní plochu a rozděl ho na 15 stejných velkých kousků. Vyválej z nich bochánky polož je na plech vyloženým pečicím papírem a nech v pokojové teplotě kynout 45 minut.
- Troubu rozehřej na 220 °C.
- Vykynuté bochánky potři rozšlehanými žloutky a případně je posypej mákem nebo sezamovými semínky.
- Peč v rozehřáté troubě dozlatova, přibližně 10–12 minut. Hotové housky nech vychladnout na mřížce.
Hovězí burger se salsicciou
Suroviny
400 g mletého hovězího krku
200 g klobásy salsiccia (Italská klobása – běžně dostupná ve větších obchodech)
1 lžička čerstvě mletého pepře
sůl
Postup
Klobásu nařízni, stáhni střívko a vyhoď ho. Maso klobásy nakrájej najemno a co nejrychleji promíchej s masem a pepřem.
Všechny suroviny na burger kromě soli co nejrychleji promíchej. Pak už stačí jenom vytvarovat placky silné 1,5 cm.
Přímé grilování na 190–200 °C
Další rady a vychytávky najdete v kuchařce. 😊
DIP z nivy
100 g nivy
100 g zakysané smetany
1 lžička worcesterské omáčky
špetka pepře
Postup
Suroviny rozmixuj dohladka a dej na 30 minut do ledničky. Před podáváním promíchej.
Dobrou chuť 😊!
Autor: Markét