BLACK FRIDAY = čtení a zábava od 39 Kč

Recenze: Kouzlo domácí pekárny

archiv revue
Tuto recenzi začnu takříkajíc „od Adama“, přesněji řečeno vzpomínkou na svou základní vojenskou službu, jejíž polovinu jsem prožil na poddůstojnické škole v jihočeských Libějovicích. Je to už několik desetiletí, ale dodnes si pamatuji, že jednou týdně jsme mívali ke snídaní rohlíky.

Proč ale tuto banální informaci zmiňuji? Z jednoho prostého důvodu – byly tak strašně dobré, voňavé a hlavně křupavoučké, až měl člověk dojem, že je před chvílí vytáhli z pece. Chutnali nejen mně, ale celé „péešce“ do té míry, že jsme se dokonce jednou odvážili požádat velitele, zda bychom je mohli mívat častěji. Bohužel se začal ohánět jakýmisi předpisy, které striktně určují, kolik bílého pečiva můžeme sníst, takže z toho nebylo nic.
 

Když dnes žvýkám gumové rohlíky z Tesca, Billy či Alberta (všude je mají naprosto stejně nejedlé), občas si říkám, jak je to možné – žili snad v době hluboké totality lepší pekaři? Abych však těm dnešním nekřivdil, tak jedna světlá „porevoluční“ výjimka přece jen existovala – v brněnské čtvrti Královo pole kdosi provozoval pekárnu s názvem Tobi. „S rohlíkem od firmy Tobi, zapomeneš, co tě zlobí!“ – tohle měli napsané na vývěsním štítě a zákazníci se tam jen hrnuli. Pekárnu ale po nějakém čase zavřeli, asi ji zlikvidovala neviditelná ruka trhu... Takže pro pečivo se chodí do supermarketů, kde ovšem jeho cena stoupla natolik (přičemž kvalita se už léta nijak nelepší, spíš naopak), že stále více lidí přemýšlí o nějaké vhodné alternativě.
 

Když jsme si se ženou před časem koupili domácí pekárnu a začali péct chléb, nebylo to zpočátku nijak jednoduché. Nějakou dobu totiž trvá, než nezkušený pekařský učedník přijde na tajemství optimálního poměru jednotlivých ingrediencí a upeče si bochník chleba, který je daleko chutnější (a také mnohem déle vydrží čerstvý) než ten kupovaný. Bohužel – na počátku našeho „podnikání“ jsme ještě neznali jméno Iva Trhoňová...
 

Nyní už naštěstí víme, že tato skvělá žena je nadšenou propagátorkou domácích pekáren a nejen to – o své dlouholeté zkušenosti se nezištně dělí se všemi, kdo rovněž touží jíst „vlastnoruční“ pečivo. Napsala na toto téma již několik knih, které se  po zásluze staly bestsellery a s velkým čtenářským zájmem se určitě setká i ta zatím poslední s názvem Kouzlo domácí pekárny. Paní Trhoňová nám v ní doslova na stříbrném podnose přináší již hotové recepty na nejrůznější pochutiny, takže jsme  ušetřeni zdlouhavého experimentování.
 

K novému a neznámému přístroji v domácnosti asi každý přistupuje s jistou dávkou obezřetnosti a snad i nedůvěry. Iva Trhoňová si tohle podle všeho velmi dobře uvědomuje, neboť ve své knize pamatuje i na naprosté pekařské zelenáče, které s grácií sobě vlastní hned v úvodu zbaví případného strachu z té podivné bedýnky. A potom to jde již jako po másle. Jeden recept střídá druhý, z nádherných fotografií upečených dobrot přecházejí oči, v puse se sbíhají sliny a nejraději bychom pekli od rána do večera!
 

Nedá mi to, abych zde neuvedl seznam jednotlivých kapitol. Tak tedy:
Chleby bez žitného kvásku, Chleby s přidaným žitným kváskem, Chleby pečené v troubě, Drobné slané pečivo, Kynuté moučníky z pekárny, Moučníky pečené a smažené, Bagety a veky, Rohlíky, housky, bulky, raženky a dalamánky, Moučníky z pekárny s práškem do pečiva, Další kouzla pekárny, Využití staršího zbylého pečiva.
 

Kouzlo domácí pekárny je zkrátka kniha k nezaplacení. Každý si v ní najde recepty podle vlastního gusta a co se týká mne, už se nemohu dočkat, až ochutnám rohlíky podobné těm, jaké jsem jedl tenkrát v Libějovicích. Strašně dobré, voňavé a křupavoučké, jako by je někdo právě vytáhl z pece...  

Autor: Jan Hofírek

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Kouzlo domácí pekárny

5.0 3
od 349

Hrátky s těstem

4.0 6
od 319

Ruce v mouce

5.0 1
od 249
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

Možná jste o Abhejali Bernardové dosud neslyšeli, a my bychom to rádi napravili. Tahle inspirující žena jako desátý člověk na světě dokončila výzvu „Oceans Seven“. Je první člověk pocházející ze země bez moře, každou přeplavbu navíc zvládla na první pokus. Pracuje jako překladatelka a šéfka nakladatelství Madal Bal. Je také mistryní ČR v běhu na 100 km a 24 h, od 18 let se věnuje meditaci. O svých výpravách nejen po světě, ale hlavně do vlastního nitra, napsala knihu Dokud voda neskončí. Nedávno vyšla i audiokniha, kterou namluvila Tereza Bebarová.
V sobotu 16. listopadu jste se mohli v Ostravě setkat s Karin Krajčo Babinskou, autorkou knižní novinky Čarodějky, která se konala v DOMĚ KNIHY KNIHCENTRUM.cz. Autorku doprovodil Richard Krajčo.
„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –