Kouzlo domácí pekárny je #musthave pro všechny domácí kuchařky a pekařky, především pokud se řídíte metodou zero waste, tedy beze zbytku.
Iva Trhoňová má svůj blog Pekárnománie a velmi ráda peče sladké i slané. A to je vlastně všechno, jelikož nic osobního vám o sobě autorka nepoví. Vlastně to ani není potřeba, protože jinak vám prakticky ozřejmí vše od a do z. Úvod jsem sice takovým nadbytečným, kde hovoří o své lásce k pečení, ale následuje Kapitola (ne)jen pro začátečníky. Tam jsou zodpovězeny takřka veškeré podstatné otázky, zda si domácí troubu vůbec pořídit, pokud ji ještě nemáte. Iva Trhoňová radí ano a já mohu jen souhlasit.
Domácí trouba usnadní sladké i slané pečení. Představím vám nabitý obsah, který jen vypovídá o tom, jak nadšení budete, pokud pečete a toužíte po svém domácím pečivu či potřebujete způsoby, jak se zbylým pečivem.
* Bez žitného kvásku
* Chleby s přidaným žitným kváskem
* Chleby pečené v troubě
* Bagety a veky
* Rohlíky, housky, bulky, baženky a dalamánky
* Drobné slané pečivo
* Kynuté moučníky z pekárny
* Moučníky pečené a smažené
* Moučníky z pekárny s práškem do pečiva
* Další kouzla z pekárny
* Využití staršího zbylého pečiva
Jak vidíte, tak těch možností je opravdu velká spousta, a navíc u každého je pěkná řádka receptů, takže kniha dohromady čítá možná i stovku receptů. Většina se jich týká právě práce s domácí pekárnou, ale ty z kategorie Využití staršího zbylého pečiva ne. Ty jsou jiné, zaměřují se na možnosti zpracování a ukazují mi recepty, které jsem ani v kuchařce, která se zabývá zero waste nenašla. Za mě ohromný bonus, který v dnešní době ocení nejspíš úplně každý.
Kniha je natolik obsáhlá, že by celá recenze možná vyšla na deset stran, než bych ji chvalozpěvy pokryla celou. Ale jí opravdu není, co vytknout, autorka myslela úplně na všechno. Od nádherných fotografií, které nadchnou, až po samotné recepty.
Ne u každého receptu je fotografie, což vůbec nevadí. Každá kapitola má totiž samostatný úvod, který navnadí k pečení. Na další straně už je k dispozici recept, jehož vzhled je po celou dobu stejný, takže se čtenář neztrácí. Krátký úvod představuje nejen bližší informace, ale také odkaz na kapitolu, kde se nachází fotografie, pokud je tedy k dispozici. Následují suroviny a stručný, jednoduchý popis, kterým se snadno bude řídit i začínající pekař. V závěru je pod čarou podstatná informace o tom, na co je u daného produktu podstatné dohlédnout.
Já jsem Kouzlem domácí pekárny naprosto nadšená a spokojená. Nenašla jsem nic, co by mohlo chybět začínajícím i pokročilým pekařům, kteří touží doma péct ty nejlepší bochníky chleba, rohlíky, moučníky a další pochutiny, kterými rodině udělají radost. Navíc ty vychytávky nakonec, třeba jak udělat košíčky na muffiny, to se ke mně dostalo poprvé, i když vařím denně a peču obden. Takže věřím, že všichni objeví recepty, které nebudou znát.
Mohu doporučit!
Autor: Chensie Ips