1. Citronová bábovka v podání Terky
Zpočátku jsem nevěděla, do kterého receptu se pustit dříve, ale jelikož jsem „bábovkomil“, volba byla jasná. Musím se přiznat, že když jsem si přečetla recept na citronovou bábovku poprvé, něco mi tam nesedělo. Pro jistotu jsem si ho přečetla ještě 3x. Ne proto, že by byl složitý, ale proto, že mezi ingrediencemi nebyl napsaný žádný tuk. Bábovek jsem pekla nespočet, ale v každé bylo alespoň kousek másla nebo trocha oleje. Když jsem se ujistila, že čtu správně, dodala jsem si odvahy a pustila se do toho.
Ingredience:
210 g cukru krupice
5 vajec
1 žloutek
kůra z 1/2 citrónu
šťáva z 1 citrónu
125 g polohrubé mouky
20 g másla (pouze na vymazání formy)
10 g strouhanky na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Postup:
Příprava byla naprosto jednoduchá.
1. Všechny ingredience (kromě mouky) jsem smíchala dohromady a následně na horké lázni prohřála až do rozpuštění cukru.
2. Poté jsem těsto stáhla z horké lázně a šlehala tak dlouho, dokud těsto neschladlo zpět na pokojovou teplotu a neproměnilo se v tuhou pěnu. (Pozn.: Pokud máte kuchyňský robot, stejně jako já, tak to budete mít o moc jednodušší. Těsto se totiž šlehalo cca 10 minut v kuse.)
3. Do krásně vyšlehané pěny jsem lehce vmíchala mouku.Takto připravené těsto jsem dala do předehřáté trouby a pekla cca 40 minut.
4. Po upečení jsem bábovku vyklopila z formy a posypala moučkovým cukrem. (Pozn.: Bábovka z formy vyskočila úplně sama. Paráda. )
Teď už stačilo jenom počkat, až bábovka vychladne. Citronová vůně mi ovšem nedala a já se do bábovky musela pustit ještě za tepla…. A výsledek? Slovy mého manžela: „Mňam." A já nemůžu hodnotit jinak. V životě jsem nejedla tak nadýchanou a chutnou bábovku. Pokud jde mít „nebe na jazyku", tak dnes už vím, jak by chutnalo. Vůni a chuť vám tady bohužel nepřidám, ale alespoň potěším vaše oči a nažhavím chuťové buňky.
Pokud patříte mezi milovníky čokolády, pak vaše chuťové pohárky jistě tento recept uspokojí. Čokoládové kuličky, které se vám rozplynou na jazyku, nebudete chtít přestat jíst. Já osobně jsem si recept vybrala právě z tohoto důvodu a za sebe můžu říct, že rozhodně nelituji. Příprava je sice díky 2hodinovému chlazení malinko zdlouhavější, ale výsledek stojí rozhodně za to.
Počet porcí: 20 ks (Já udělala 37)
Příprava: 30 minut
Chlazení: 2 hodiny
Ingredience:
1 vanilkový lusk
200 g smetany ke šlehání (min. 33%)
200 g hořké čokolády (min. 70%)
80 g másla pokojové teploty
Kokos na obalení
Postup:
1. Vanilkový lusk jsem rozřízla a vyškrábala semínka. Do hrnce jsem si nalila smetanu, přidala jsem semínka s luskem a společně zahřívala na 60 °C. Poté jsem nechala vyluhovat 30 minut, vanilkový lusk jsem odstranila a smetanu opět zahřála na 60 °C.
3. Hotovou směs jsem přelila do formy o velikosti 18x18 cm a dala jsem ji vychladit do lednice na cca 2 hodiny. Poté jsem krájela kostičky o velikosti 2x2 cm a z nich jsem tvořila kuličky, které jsem následně obalovala v kokosu.
Poznámka na závěr. S hmotou se mi pracovalo zpočátku dost špatně, ale po pár kuličkách jsem si našla systém a pak už šlo vše jako po másle. 😊Doporučuji dát si do formy potravinovou folii nebo sáček, celou hmotu si pak můžete snadno vyndat na prkénko a rozkrájet na kostičky.)
Nezapomeňte se s námi v komentářich podělit o recepty, které zaujaly Vás.
Autoři: Tereza Zapletalová, Lucie Jarošová
Foto: Tereza Zapletalová, Lucie Jarošová