Tip na dárek: KÁVOVÁ EDICE PRO KNIHOMOLY – sleva 20 % jen do 22.11.

Roman a Jana Vaňkovi (nejen) o grilování

archiv revue
Jako obvykle připravil Roman Vaněk novou knihu společně se svou ženou. Tentokrát se dozvíte vše o grilování. Sami autoři říkají, že je to jedna z nejlepších kuchařek, kterou dosud vydali. Milovníci pochoutek připravených na grilu se tedy mají na co těšit!
Kdy jste poprvé zažili pocit lásky ke gastronomii a jídlu?
Jana: Nepamatuju se, že bych někdy jídlo neměla ráda. Doma mi ho sice nemuseli dávat na příděl, ale obě babičky vždycky byly nadšené, jak mi chutná!

Roman: První nával lásky k jídlu jako celku si teď rychle nevybavím. Ale přijde mi vzrušující, že jsem vzrušující seznam mých nejstarších „jídlo-lásek“ doposud nepublikoval. Mezi mé první lásky patřil „svlíkací“ párek s bramborovou kaší, jahodový žahour, pikao, pompela, houbová smaženice, pórkové placky, syrové těsto na vánoční vanilkové rohlíčky, nastrouhaná mrkev s jablíčkama, pečené kaštany, lentilky a antiperle, „modré“ karamely a červené bonpari, kofila a také koprová omáčka mojí maminky. Jen s patičkami houskových knedlíků, v hlubokém talíři a jedla se zásadně lžící.

O čem je vaše nová kuchařka?
Jana: Kniha se jmenuje Grilování – tipy a postupy krok za krokem. Vychází v naší nové řadě, kterou jsme nazvali „Recepty pro každého.“
Roman: Kuchařka obsahuje téměř 120 výborných a jednoduchých receptů. Zásadní novinkou je obsáhlý soubor odpovědí na nejčastější otázky o grilování, na které se lidi ptají. Prostě je to jediná kniha o grilování, kterou letos potřebujete. Mám radost, že se nám i tentokrát podařilo udržet kontinuitu jednoduché bílé knižní obálky. Takže „Bílá řada Vaňkových kuchařek“ má své nové pokračování.

Jak jste se na ní jako manželský pár podíleli?
Roman: Naprosto stejně jako u všech předchozích.

Jana: Každý jsme dobrý v něčem jiném, takže se skvěle doplňujeme.

Takže vše v zajetých a osvědčených kolejích, protože když to funguje, nejsou změny potřeba?
Roman: Ne ne, každá naše kuchařka je v něčem zvláštní a jedinečná, spolupráce sice skvěle funguje na stejných principech a hodnotách, ale některé okolnosti a podněty se přesto přirozeně mění.

Jana: Vhodná změna je občas žádoucí. Náš hvězdný tým spolupracovníků doplnili dva významní ilustrátoři.

Nebuďte tajemní…
Roman: Dobře. Když jsme se rozhodli právě pro téma grilování, přišel můj společník Zdeněk Ertl s nápadem zjistit názory veřejnosti právě na tento způsob přípravy jídel, nám se nápad líbil, průzkum se uskutečnil a přinesl mnoho zajímavých podkladů.

Jana: Ano, zjištěné informace byly pro nás v mnohém inspirativní.

V čem například?
Jana: Fakt, že u nás grilují téměř dvě třetiny lidí, ať už pravidelně, občas nebo jen příležitostně nás moc nepřekvapil, ale mě osobně zaujala skutečnost, že z té velké skupiny grilujících je více než 41 % žen.

Roman: Takže my, „pánové tvorstva“ postupně přicházíme o další privilegium (smích). Věřím také, že některé kuchaře a kuchařky přesvědčíme, že se dají grilovat i potraviny, které se zatím používají jen sporadicky. Které mám na mysli, se dozvíte v knížce.

Jana: Lidi by se moc rádi dozvěděli o různých vychytávkách a fajnovostech – ano, v naší kuchařce je určitě najdou.

Roman: I průzkum ukázal, že lidi touží po dobře popsaných receptech, tedy po konkrétních krocích, na jejichž konci je dokonalý pokrm. Toto je ale vlastně naše hlavní krédo už od naší první kuchařky a stále se snažíme praktičnost vylepšovat. Grilování nebude v tomto duchu výjimkou. Přiznám se, že nejvíc mě potěší, když mi čtenář našich kuchařek řekne, že vlastně ani moc vařit neumí a ani ho to až tak nebaví, ale že zkusil podle našeho postupu poprvé v životě uvařit třeba svíčkovou a všem moc chutnala. Snažili jsme se, abychom podobné hlasy slýchali i po vydání našeho Grilování.

Jana: Průzkum prostě někdy potvrdil, že kuchařku zaměřujeme správným směrem, některým zjištěným skutečnostem jsme se občas trochu přizpůsobili, takže jsme třeba přidali ještě několik „vychytávek a libůstek“, po kterých budoucí čtenáři volají. Věřím, že bude bavit každého, od běžných amatérů až po profesionály.

V čem je tedy vaše nová kuchařka jiná?
Roman: Je to jediná letošní novinka mezi kuchařkami o grilování. A troufnu si tvrdit, že je to jedna z nejlepších kuchařek, které jsme doposud vydali. Existují kuchařky na vaření a kuchařky na koukání. Obojí je v pořádku. Pro nás je zásadní, aby se z našich kuchařek vařilo. Takže v nich, v nadsázce řečeno, nenajdete „zbytečné“ stránky plné usměvavých lidí pózujících u zahradních grilů ani stránky plné reklam.

Údajně se každý rok hádáte kvůli bramborovému salátu. U grilování hádka nehrozí?
Jana: Nehrozí.

Roman: Nehrozí. O grilovanou krkovičku se prát doma nemusím.

Jakých nejčastějších chyb se můžeme při grilování dopustit?
Roman: Jen pár příkladů – špinavý gril, špatná teplota grilu, nesprávná délka grilování jednotlivých surovin, používání tekutého podpalovače u grilů na dřevěné uhlí. Jsou i další, ale to všechno vysvětlujeme v naší knize.

Co je při grilování nejdůležitější?
Jana: Podle mě je to digitální teploměr. Negriluju tak často jako Roman, ale mně pomáhá při grilování víc než cokoliv jiného.

Roman: U grilování je nejdůležitější mít pod kontrolou teplotu jak grilu, tak grilované suroviny. Profesionál bez teploměru nedá ani ránu. V knize vysvětlujeme, proč běžným amatérům teploměr zjednoduší život.

Jana: Účastníci průzkumu uvedli, že mají při grilování největší problémy s hledáním dobrých receptů, s dobou a teplotou grilování. Ale nejvíc je zajímá, jak maso kořenit, jak ho marinovat a jestli je pravda, že se dá na grilu také udit.

Kterou grilovanou pochoutku byste připravili hostům, které si pozvete na nějakou oslavu? Je nějaký recept, který je pro vás naprosto TOP?
Jana: Já miluju na grilu uzený hermelín a grilovaná kuřecí srdíčka. Ta mají vždycky úspěch.

Roman: Já zase uzené vejce, salát z grilovaných cibulí, vepřová žebra a krkovici s hořčicí a majoránkou. V mojí grilovací hitparádě je i grilované zelí s medovým máslem.

Roman i Jana: Všem čtenářům přejeme dobrou chuť!

Foto: Tomáš Novák

RECEPT

Kuře na plechovce

1 kuře
1 plechovka světlého piva o objemu 0,33 l
1 lžíce najemno nakrájeného rozmarýnu
½ lžíce lístků tymiánu
½ lžíce soli
1 lžička čerstvě mletého pepře
1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
1 prolisovaný stroužek česneku
60 g másla
2 lžíce sladké papriky
½ lžičky chilli koření


1. Připrav gril pro nepřímé grilování a rozpal ho na 180–200 ˚C.
2. V misce smíchej rozmarýn, tymián, sůl, pepř, citronovou kůru a česnek. Směsí
důkladně posypej kuře ze všech stran.
3. Kuře posaď na otevřenou plechovku piva a postav ho na hliníkovou grilovací misku,
do které bude odkapávat tuk z kuřete. Dej na gril na plochu s nepřímým žárem. Gril
přiklop víkem a griluj 60 minut.
4. V rendlíku rozehřej máslo a vmíchej sladkou papriku a chilli koření.
5. Kuře potři ochuceným máslem a griluj přiklopené dalších 10 minut. Znovu ho potři
a přiklopené griluj ještě 10 minut. Pozor, tekutina v plechovce je vařící, proto dávej
pozor, když budeš kuře z plechovky sundávat.
6. Kuře nech před podáváním alespoň 10 minut odpočinout.


Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Grilování

4.9 27
359 299
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –
Sbírka Millennials obsahuje její populární texty (stejnojmenná báseň má na Instagramu 1,4 milionu zhlédnutí) a hluboký pohled do lidské duše, ve kterém se najde každý z nás. Čeká i s podpisem autorky Kateřiny Pokorné na 3 výherce!
Prémiový obsah
číst více
Gabriela Končitíková se studiu odkazu Baťa věnuje sedmnáct let, je autorkou několika knih na toto téma, věnuje se přednáškové a lektorské činnosti, působí jako ředitelka Nadace Tomáše Bati.