Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.
Vladislava Mlada Jirásková našla životní inspiraci ve vesničce Svébohy v Novohradských horách, kde se naplnila její vize stát se poustevnicí, tvořit uprostřed přírody, sbírat byliny a žít s přírodou. Před deseti lety začala psát články do měsíčníku REGENERACE a před dvěma roky publikovala svoji první velmi inspirativní knihu Léčivá domác(t)nost. Když se po čase vrátila do městské divočiny, neviděla už mezi těmito zdánlivě odlišnými světy tak velký rozdíl.
Jak ten rozdíl zmizel? Věnuji se tomu, co můžu dělat v obou světech, tedy psaní knih, malování a rozvíjení svojí Svatojánské mýdlárny a parfumérie. Stala jsem se poutnicí a bojovnicí zároveň - a mými zbraněmi jsou jen otevřená mysl a srdce, které s odvahou nabízím. S odvahou jste nabídla i knihu Síla léčivých polévek. V časopise REGENERACE o ní napsali, že má svou duši, ze které se linou vůně… Jako mnoha lidem mi hodně jídel znechutila školní jídelna. Až v dospělosti jsem začala jíst, co mi opravdu chutná a co mám ráda. A jíst zdravě. Polévka je pro mě základ. Jak říkal německý poetický realista Theodor Fontane: „Co je štěstí? Talíř polévky, místo na spaní a žádné bolesti.“ To mě velice inspirovalo, a proto v knize nabízím osmdesát receptů na polévky, které považuji za léčivé. Zbaví bolesti a vlijí do vás životní sílu. Jsou výživné, ale dají se zařadit do jídelníčku i při redukci váhy. Připravíte je rychle a jsou levné. Je možné zkombinovat všechny tyto přednosti? Velmi dobře. Moje polévky přirozeně léčí, protože jsou to životabudiče a tekuté elixíry z rostlin, léčivých bylin, zeleniny, masa nebo ryb. Kniha je pojata jako životní koncept, jako způsob a cesta, jak si pomoci komplexně. Můžete dát příklad? Zjistila jsem třeba, že je docela důležité střídat ruku, kterou jíme polévku. Je to cvičení pro praváky i leváky, pro obě mozkové hemisféry a jejich rovnováhu. V knize jsou i léčivé afirmace na podporu sebeuzdravovacího procesu. Vaříte polévky denně? Nemáme s manželem rádi těžká jídla, takže polévky vařím velmi často. A samozřejmě pečlivě vybírám suroviny. Léta života v přírodě mě naučila vařit polévky i z divokých bylin, hlavně na jaře a v létě. Je to opravdu zábava i docela dobrý důvod jít ven, když zrovna není pěkné počasí. Převzala to ode mě celá rodina, takže když je třeba někdo u nás doma nemocný, hned vaříme polévky. Například? Léčivou polévku z brokolice a kozím sýrem jsem nazvala Elixír věčného mládí. A tím také je. Řada mých rad přijde někomu překvapivě jednoduchá, například recept na oukrop, kterému říkám zdraví za minutu.
Mají některé vaše recepty přímo terapeutické určení? V knize je recept na polévku s názvem Medicinmanka na snížení tlaku a cholesterolu. Nebo na polévku z piva pro vláčnou a hydratující pokožku. Léčivé polévky mají tradici už od Hippokrata, tedy dva a půl tisíce let, takže jsem zařadila i jeho polévku určenou lidem, kteří se léčí z rakoviny, artritidy, alergie nebo žaludečních vředů. Pro vás je důležité i to, jak se polévka jmenuje? No jistě. Proto je v mojí knize polévka z potočnice pro bystrý úsudek, kterou nazývám Potoční víla, také Polévková víla, která přináší štěstí, ovesná polévka s kozí bradou neboli Pastvinová víla, nebo třeba francouzská šťovíková polévka zvaná Kyselá víla.
Text: Michael Schubert Foto: Archiv Nakladatelství EMINENT
Emmeline vyrůstá se svým otcem na opuštěném ostrůvku. Její táta jí vypráví pohádky a svět vnímá prostřednictvím vůní. Dokonce vlastní přístroj, který dokáže vůně zachytit. Uchovává je v maličkých lahvičkách a považuje je za jejich společné tajemství. Jednoho dne si ale dívka uvědomí, že jí otec lže. Co když je lež celý její život i ona sama?
Upečte si spolu s Josefem a Terezou klasické narozeninové dorty, vynikající řezy na plech nebo jablečné koláče, ale i výzvy v podobě žloutkových věnečků a bezlepkového chleba. Třeba se právě vy stanete výhercem jedné ze 2 kuchařek, které máme připravené v naší soutěži.